AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Tuzemská premiéra obřího balení motouzu: MASTER ORIGINAL 13 kg

Zveřejněno: 1. 12. 2020

JUTA a.s., závod 10 Olomouc je tradiční výrobce motouzů pro lisovací stroje různých světových značek. Ve své prémiové řadě MASTER má cívky určené pro nejnovější lisy vyžadující motouzy vysokých pevností. Současně s vývojem lisovacích strojů, kde je kladen důraz na zkrácení doby nasazení strojů během sezóny, na počet balíků, musí i JUTA a.s. reagovat a vyvíjet nové druhy motouzů, které budou plně vyhovovat technickým požadavkům.

V letošní sezóně proběhlo první testování většího balení 13 kg cívky motouzu MASTER ORIGINAL s návinem cívky 1430 m

Pro letošní sezónu byl vyvinut a otestován motouz MASTER ORIGINAL 13 kg, který plně vyhovuje požadavkům lisovacích strojů a zároveň efektivně využívá čas obsluze strojů při balení hranatých balíků. Proto jsme připravili několik cenných informací, které by mohly naše službaře zajímat.

Například při sklizni slámy do velkých hranatých balíků se jedná o 3 - 4 týdny v roce. Pro dosažení vysokého denního výkon je důležité, aby stroje byly ve velmi dobrém technickém stavu. V podmínkách velkých podniků v ČR a službařů v Německu je to až 40 ha obhospodařované plochy, což představuje 800 až 1100 balíků za den. Počet slisovaných balíků se však může lišit oblast od oblasti v důsledků menších ploch a častějších přejezdů.

Výrobky jsou průběžně testovány na všech typech lisů, jak na velké hranaté až po obří hranaté balíky po celém světě. Dnešní výrobci lisů staví zásobníky na motouzy dle specifikace rozměrů cívek podle normy ISO 4167. Obsluha lisu si musí dát pozor na rozměry komory, protože u starších lisů jsou rozměry menší, standardem je výška 320 mm a šířka 300 mm. Cívky musí mít správnou velikost, aby se snadno vešly do zásobníků na motouzy a při zakládání do lisu se nepoškodily. Obsluha by se měla ujistit, že cívka motouzu má dostatečnou rezervu, zejména dostatečný prostor v horní části, odkud se odvíjí motouz.

Dnešní nabídka našich standardních cívek motouzů řady PP je 9 kg, u prémiové řady MASTER 10 kg, 11,5 kg a nově i 13 kg
Dnešní nabídka našich standardních cívek motouzů řady PP je 9 kg, u prémiové řady MASTER 10 kg, 11,5 kg a nově i 13 kg

Dnešní nabídka standardních cívek motouzů řady PP je 9 kg, u prémiové řady MASTER 10 kg, 11,5 kg a nově i 13 kg. V tuzemsku však máme službaře, kteří se denním výkonem pohybují dokonce i přes 1100 slisovaných obřích hranatých balíků denně za předpokladu ideálních podmínek, jako jsou velká výměra plochy a dostatečně velké řádky slámy pro lisování.

Na českém trhu se nejvíce prodávají lisy s rozměrem komory 120 x 90 a délce balíků 2,2 m nebo až 2,4 m. V letošní sezóně proběhlo první testování většího balení 13 kg cívky motouzu MASTER ORIGINAL s návinem cívky 1430 m. Ve srovnání se stávajícím balením 10 kg cívky stejného typu motouzu se jedná o nárůst návinu 330 m, což představuje navýšení o téměř 30 %. Cívky o rozměrech 360 mm na výšku, 310 mm na šířku zvládnou zabalit až 920 balíků za den bez nutnosti doplňování nových motouzů do zásobníku (měřeno při založení spodního motouzu, kde je zhruba spotřeba dvojnásobně vyšší oproti vrchnímu motouzu). Tím dochází k významné časové úspoře a zvýšené efektivitě lisování, kdy není potřeba v průběhu dne odstavovat lis v důsledku doplnění došlého motouzu a případného zajišťování dovozu nových cívek na pole. Další výhodou je snížení rizika poruchy vázacího ústrojí na lisu v důsledku rozpojení ručního spojovacího uzle mezi cívkami a tím zvýšení komfortu při lisování.

Autor: Vojtěch Hubálek, DiS.
Foto: Milan Jedlička, Vojtěch Hubálek, DiS.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.