Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Úspěšná Mistrovství v orbě

Zveřejněno: 6. 12. 2018

V roce 2018 se uskutečnily tři krajské a jedna celostátní mistrovská soutěž v orbě. Ta první krajská byla generálkou na mistrovství republiky a uskutečnila se jako první ročník otevřeného mistrovství Kraje Vysočina v orbě. Uskutečnila se dne 4. května 2018 na pozemcích školního statku v Kamenici nad Lipou. Soutěž byla vydařená a organizátory mistrovství České republiky utvrdila, že výběr lokality pro 45. ročník byla vybrána správně.

Ti nejlepší oráči.

Další soutěž, tentokrát v pořadí již 3. ročník otevřeného krajského mistrovství Ústeckého kraje v  orbě se uskutečnil 9. června 2018 v Bohušovicích nad Ohří na pozemcích akciové společnosti Agrokomplex Ohře. Nutno dodat, že tato krajská orba byla hned v několika bodech zcela výjimečná. Perfektní přístup ze strany poskytovatele pozemků, zázemí pro oráče a technika. Zcela výjimečný byl počet jednadvaceti soutěžících a opětovná reprezentace ze sousedního Německa.

Jako třetí v pořadí dne 8. září 2018 se poprvé krajská soutěž přesunula na severní Moravu, konkrétně do Opavy, zde se uskutečnil 1. ročník krajské soutěže Moravskoslezského kraje v orbě. Zdejší zemědělská škola společně s  vedením společnosti Opall-agri, s.r.o. připravili doprovodný program při losování parcel, kdy všichni účastníci krajské orby měli komentovanou prohlídku nového závodu na výrobu pluhů. Vlastní soutěž se rovněž vydařila a kdo se zúčastnil, odjížděl s  dobrým pocitem, že krajské orby mají svůj význam, zejména ve vztahu k mladé generaci.

45. ročník Mistrovství České republiky v  orbě se uskutečnil ve dnech 5. a 6. listopadu 2018 v Kamenici nad Lipou. Soutěž byla náročná zejména díky celkovému počtu přihlášených soutěžících. Poprvé počet oráčů v pěti kategoriích přesáhl číslo 50, konkrétně bylo 51 soutěžících. Úroveň této soutěže neustále stoupá a  takto vysoký počet soutěžících je i obrazem krajských soutěží, které pravidelně rotují po České republice a  svojí vysokou sportovní úrovní dokonale propagují mistrovskou soutěž v orbě u nás.

Vysoké organizátorské a sportovní úrovně v České republice si všimla i mezinárodní organizace WPO, která přidělila pro rok 2020 České republice organizaci Mistrovství Evropy a pro rok 2025 organizaci Mistrovství světa v orbě.

Autor: Společnost pro orbu ČR, z.s.
Foto: Společnost pro orbu ČR

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.