AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Weidemann 1390 pomáhá s manipulací těžkých břemen na kozí Farmě pod lesem

Zveřejněno: 5. 1. 2023

Weidemann 1390 je nakladač, který se vyznačuje silnou hydraulikou. Stroj je schopen zvládnout širokou škálu úkolů, včetně přesunu velkých a těžkých břemen a manipulace s nimi. V tomto článku se budeme zabývat vlastnostmi a výhodami nakladače Weidemann 1390 a zmíníme, jak tento stroj pomohl zvýšit efektivitu práce na kozí Farmě pod lesem.

Nakladač Weidemann 1390 na farmě nachází uplatnění při manipulaci i s jinými břemeny a komoditami, které se běžně vyskytují v živočišné výrobě.

Tomáš Palán hospodaří na 30 hektarech orné půdy a 20 hektarech luk. Chová 150 kusů koz a 12 krav. V Jezeřanech-Maršovicích na Brněnsku se spolu s manželkou a rodiči věnují provozu sýrárny, kde od roku 2016 zpracovávají kozí mléko z vlastní farmy. Část mléka se přímo z farmy prodá a část se zpracuje na sýry nejrůznějších druhů a na jogurty. Čtyřikrát získali ocenění Regionální potravina Jihomoravského kraje a nedávno také obdrželi prestižní českou značku kvality Klasa. S jejich výrobky se také můžeme setkat na různých trzích.

Tomáš Palán v červnu roku 2022 pořídil kloubový nakladač Weidemann 1390, aby mohl rychle a bezpečně přesouvat těžké balíky senáže na ovíječku balíků umístěnou na farmě. Tento nakladač o vyšší hmotnosti dokáže manipulovat až s 800kg balíky. Ročně lisuje a ovíjí do fólie 1500 až 2000 kusů balíků. Jelikož ovíjení balíků probíhá na dvoře farmy, zvolil nakladač s kloubovou koncepcí. Traktor s čelním nakladačem je podle majitele pro tento typ práce nevhodný, protože není na dvoře s omezeným prostorem tak obratný jako kloubový nakladač. Ani smykem řízený nakladač nechtěl pořizovat, protože povrch dvora by svým smykovým řízením poškozoval. Zavrhl také kloubové nakladače, kde obsluha sedí nad nápravou. Pro volbu stroje značky Weidemann jej přesvědčil i německý důraz na kvalitu výroby těchto strojů.

Nakladač Weidemann 1390 je obratný i při manipulaci s balíky uvnitř haly.
Nakladač Weidemann 1390 je obratný i při manipulaci s balíky uvnitř haly.

Nakladač Weidemann 1390 samozřejmě na farmě nachází uplatnění při manipulaci i s jinými břemeny a komoditami, které se běžně vyskytují v živočišné výrobě. Členové redakce Agroportal24h.cz zastihli nakladač při manipulaci s obilím a balíky. Rychlou výměnu příslušenství (kleště na balíky, lžíce apod.) usnadňuje hydraulický upínací systém. Hydraulické spojky jsou umístěny v pracovní oblasti na centrální příčce, na boku ramene. Hydraulické spojky lze snadno čistit a zajišťují menší znečištění celého hydraulického systému. Hydraulickými spojkami lze příslušenství připojit také pod tlakem. Pro připojení a odpojení hydraulicky poháněných přídavných zařízení slouží tlačítko pro vypuštění tlaku z třetího hydraulického okruhu. Tlačítko je umístěno u ramene.

Rychlou výměnu příslušenství (kleště na balíky, lžíce apod.) usnadňuje hydraulický upínací systém nakladače Weidemann 1390.
Rychlou výměnu příslušenství (kleště na balíky, lžíce apod.) usnadňuje hydraulický upínací systém nakladače Weidemann 1390.

Majitel nakladače Weidemann 1390 si pochvaluje vysoce výkonnou hydrauliku, která stroji propůjčuje rychlé pohyby a sílu. Podle majitele mají stroje Weidemann hydrauliku jednu z nejlepších mezi konkurencí. Výkonná hydraulika majiteli přijde vhod, protože plánuje zpevnit povrch areálu farmy betonovými panely. V budoucnu plánuje pořídit i zametací kartáč, aby mohl dlažbu průběžně během roku čistit. Proto má stroj ve výbavě i regulaci průtoku do třetího okruhu hydrauliky a ruční plyn, díky němuž si obsluha nastaví pojezd a rychlost otáčení kartáče. Betonové panely již majitel zakoupil. K manipulaci s nimi využil nakladač Weidemann. S betonovými panely o rozměrech 3x2 metru a tloušťce 15 cm neměl žádný problém – dokázal naskládat až tři na sebe. Limitem stroje není jeho síla hydrauliky, ale hmotnost.

Pro připojení a odpojení hydraulicky poháněných přídavných zařízení slouží tlačítko pro vypuštění tlaku z třetího hydraulického okruhu.
Pro připojení a odpojení hydraulicky poháněných přídavných zařízení slouží tlačítko pro vypuštění tlaku z třetího hydraulického okruhu.

Stroj Weidemann 1390 využívá P-kinematiku ramene vyznačující se přesným paralelním vedením v celém rozsahu zdvihu. Rameno také disponuje dvěma zdvihacími válci, které rozloženou zátěž optimálně přenesou na rameno nakladače.

Na přání majitele je nakladač Weidemann 1390 osazen silnějším motorem o výkonu 33,3 kW/45,3 koní. Motor využívá filtr pevných částic (DPF) v kombinaci s katalyzátorem na oxidaci nafty (DOC). U této technologie není nutné přidávat roztok močoviny (DEF). Majitel oceňuje maximální silniční rychlost 30 km/h, protože jezdí dlouhé vzdálenosti mezi středisky. Hlavní farma se totiž nachází v Jezeřanech-Maršovicích a sklad strojů se nachází v bývalém areálu JZD na druhém konci obce.

Na přání majitele je nakladač Weidemann 1390 osazen silnějším motorem o výkonu 33,3 kW/45,3 koní.
Na přání majitele je nakladač Weidemann 1390 osazen silnějším motorem o výkonu 33,3 kW/45,3 koní.

Stroj Weidemann 1390 je uzpůsoben tak, aby byl co nejužší a aby projel úzkými vjezdy do stájí. Weidemann k nakladači nabízí tři možnosti ochrany obsluhy. K dispozici je plnohodnotná prosklená kabina, sklopná stříška (pro nízké vjezdy do stájí) a ochranná stříška s opěrným systémem. Právě poslední variantu majitel zvolil. V případě potřeby je možné povolit pár šroubů a stříšku demontovat. Stříška chrání obsluhu před povětrnostními vlivy, takže je možné manipulovat s břemeny i během deště. Tuto variantu majitel zvolil také proto, že je z místa obsluhy nejlépe vidět ven.

Ovládání ramene i pojezdu se provádí přes joystick. Jsou zde umístěna tlačítka pro volbu dvou rychlostí (želva a zajíc), možné je i otevírání a zavírání kleští. K dispozici nakladače Weidemann 1390 je i tlačítko pro aktivaci 100 % uzávěrky diferenciálu, která se hodí na farmě během vyhrnování hnoje z volných výběhů. Tlačítka jsou barevně odlišena – zelená značí hydraulické funkce, oranžová jízdní režimy, červená bezpečnostní funkce a šedá elektrické funkce.