Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Weidemann rozšiřuje řadu těžkých kolových nakladačů o dva nové modely

Zveřejněno: 13. 12. 2019

Na Agritechnice 2019 prezentoval Weidemann rozšíření silné 90kové série. Ta nyní zahrnuje celkem tři různé modely pro překládku zvláště těžkého materiálu. Vedle na trhu již dostupného kolového nakladače 9080, se série nyní rozšíří o 800 kg těžký model 9580 s nakládacím ramenem a teleskopický kolový nakladač 9580T.

Weidemann 9580 s teleskopickým ramenem

9580 se považuje za rozšíření k 9080. 9580 je standardně vybaven motorem Deutz TCD 4.1 S5 (115 kW / 156 PS). Pro následné zpracování výfukových plynů se využívají DOC (oxidační katalyzátor pro vznětový motor), DPF (filtr pevných částic pro vznětový motor) a SCR (selektivní katalytická redukce). Motor odpovídá aktuální emisní normě V. Kromě toho stroj nabízí 180 l/min hydraulicky přepravovaného množství a s 6,32 t plus pro překlopné zatížení ve srovnání s 9080 (5,29 t).

9580T nabízí jako teleskopický kolový nakladač vysokou funkčnost, vysoké pracovní pohodlí a skvělé bezpečnostní standardy ve srovnání s normálním kolovým nakladačem s nakládacím ramenem teleskopické rameno a má tak s 5,48 m výrazně posílenou výšku zdvihu a dosah oproti strojům s ramenem s 4,26 m. kromě toho se teleskopického kolového nakladače samozřejmě týkají hlavní přednosti jako je obratnost, stabilita a zdvihací síla, kterými se vyznačují kloubové kolové nakladače.

Nová převodová skříň Power Drive 370

Řada 90 je volitelně vybavena nově vyvinutou převodovkou Power Drive 370. Jedná se o plynulou hydrostatickou převodovku, která dosahuje vyšších tažných sil a rychlostí jízdy, než tomu bylo u doposud vyvinutých řešení, a to při současném zachování veškerých výhod dosavadních jízdních pohonů, pokud jde o kompaktnost, energetickou účinnost a uživatelský komfort.

Vedle pozitivních vlastností, které jsou o hydrostatických pohonech známé, jako je snadné reverzování, dobrá možnost ovládání a jemného řízení, inchingu a podpory brzdné síly, umožňuje velký rozsah 45° technologie navíc projíždění celého rozsahu rychlostí od 0 do 40 km/hod bez nutnosti řazení. Toto uživateli poskytuje velmi vysoký jízdní komfort, neboť se neobjevuje ani přerušení tažné síly, ani škubání při řazení. Pro řidiče to znamená pohodlný, rovnoměrný způsob jízdy a harmonickou tvorbu hluku. V typických pracovních situacích v zemědělství, například při překládce v cyklu Y, vzniká vysoká potřeba trvalých posuvných a tažných sil při rychlostech jízdy 10-20 km/hod. Převodová skříň Power Drive 370 splňuje právě tyto požadavky, kdy zcela odpadají stupně řazení, což pro většinu aplikací znamená vyšší užitek. Pro případy, kdy je vyžadována ještě větší posuvná síla, například při práci v silu, nové modely jako volitelné příslušenství nabízejí o 25 % vyšší posuvnou sílu 10,1 tuny při současné koncové rychlost 30 km/hod.

Kompaktní rozměry i navzdory velikosti

Weidemann zůstává věrný své filozofii stavět maximálně kompaktní stroje a i u strojů z této třídy tento aspekt dodržel. Nakladač 9580 i T9580 nabízíme jak se lžící celkovou délku 7,10 m a šířku 2,39 m se standardními pneumatikami. Výška nakladače činí 3,10 m. Typy strojů jsou kvůli své velikosti a hmotnosti vzadu provedeny s ohebným kloubem a výkyvnou nápravou, aby byla zaručena optimální obratnost a trakce. Úhel řízení se 40° je klasifikován jako velký, kdy poloměr otáčení nad pneumatikami činí 4,9 m a vnitřní poloměr je 2,45 m.

Komfort a ergonomie stroje

Prostorná kabina s dobrým výhledem na všechny strany byla vyvinuta v souladu s nejnovějšími poznatky o ergonomii a přehlednosti. Všechny ovládací prvky v tomto kokpitu se nacházejí v zorném poli a jsou snadno přístupné. Díky velkému, digitálnímu displeji o úhlopříčce 7“ má řidič neustále přehled o stroji a o nejdůležitějších funkcích. V případě potřeby je možné pomocí ovládacího prvku „Jog Dial“ ručně nastavit množství protékajícího hydraulického oleje. Toto je výhodné v případě, že stroj pohání hydraulické přídavné zařízení, které nepotřebuje plný hydraulický výkon stroje. Řidič tak může se strojem a přídavným zařízením pracovat citlivě a ohleduplně k přírodním zdrojům. Konzola s multifunkční pákou s proporcionálním ovládáním, ovládáním „Jog Dial“ a elektronickým ručním plynem a inchingem byla přirozeně provedena jako společně odpružená spolu se sedadlem řidiče, aby mu tak umožnila komfortní jízdu. Standardně dodávaná automatická klimatizace umožňuje dobrý průchod vzduchu v kabině a zajišťuje práci bez únavy. Jako volitelné příslušenství je možné dokoupit nezávislé topení.

Při vývoji bylo pamatováno i na snadné provádění údržby. Kryt motoru se snadno otvírá směrem nahoru a kabina je vyklápěcí až do poloviny. Blatníky jsou odnímatelné a díky dalším, snadno přístupným revizním klapkám se snadno provádí i servis, neboť všechny důležité komponenty jsou přístupné.

Pro snadnou přepravu slámy

Řada 90 může provádět přepravu slámy díky přípojné hmotnosti až 18 t. K tomu jsou k dispozici tato závěsná zařízení v zadní části: Standardní je nástavec pro vyprošťování. Jako volitelné příslušenství je nabízeno automatické závěsné zařízení přívěsu. Ve spojení s výškově nastavitelným závěsným stojanem budou k dispozici tyto možnosti připojení: Automatické závěsné zařízení přívěsu, K50 spojka s kulovou hlavou (přívěs za osobní vozidlo), K80 spojka s kulovou hlavou, Piton Fix a CUNA D3. Dále je také nabízena závěsné zařízení přívěsu Auto Hitch. Tuto je možné při nepoužívání otočit o 90°, díky čemu nedojde ke zmenšení světlé výšky. Aby bylo možné přípojnou hmotností bezpečně pohybovat, bude možná jak dvouokruhová tlaková brzda, tak i hydraulická brzda přívěsu. Stroje mohou mít jak Všeobecné povolení k provozu (ABE), tak i schválení pro provoz podle směrnice ES pro traktory.

Bohatá nabídka volitelného příslušenství pro přesnou práci

Řada 90 se může pochlubit kvalitním standardním vybavením a k tomu navíc bohatým volitelným příslušenstvím. Díky volbě 40 km/hod lze rychle zvládnout větší vzdálenosti a využít stroje jako tažná zařízení – včetně plynulé jízdy. Paket s LED pracovním reflektorem nabízí vyšší komfort a bezpečnost ve tmě. Hydraulický výkon je standardně 150 l/min. Díky volbě High Flow je dosahováno 180 l/min a s tím výsledku „Best in Class“. Možné je také přidání 4. hydraulického okruhu a tlumení ramene. Informace o dalším volitelném příslušenství lze vyžádat od výrobce.

Autor: Weidemann, Milan Jedlička
Foto: Weidemann

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.