Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Weidemann T7042 na Šumavském statku Nicov nahradil dva traktory s čelním nakladačem

Zveřejněno: 17. 8. 2023

Weidemann nedávno vstoupil do třídy teleskopických manipulátorů s výškou zdvihu 7 metrů se dvěma modely Weidemann T7035 a T7042. Nabízejí užitečné zatížení 3,5, respektive 4,2 tuny. Právě druhý zmiňovaný model si pořídil Jan Šašek, jenž hospodaří na rodinné farmě Šumavský statek Nicov.

Weidemann T7042 na Šumavském statku Nicov nahradil dva traktory s čelním nakladačem.

Šumavský statek Nicov byl založen v roce 1993 rodiči pana Jana Šaška, který nyní na farmě hospodaří. Obhospodařuje 460 hektarů, z toho 30 hektarů patří orné půdě a zbytek trvalým travním porostům a pastvinám. Na statku se zabývá živočišnou výrobou, chovem 180 kusů Českého strakatého skotu.

Se společností Agromex začal spolupracovat v roce 2005, pořídil od ní traktor. Letos v dubnu pořídil teleskopický manipulátor Weidemann T7042. Ten nahradil dva traktory s čelním nakladačem. „Manipulátor Weidemann T7042 je osazen motorem o výkonu 122 koní a plynulou hydrostatickou převodovkou Power Drive 255. Stroj jsme pořídili kvůli tomu, že nabízí lepší výhled z kabiny, komfortnější nasedání a vysedání z/do kabiny, lepší přístup do motoru a silnější rameno ve srovnání s traktorem s čelním nakladačem. S firmou Agromex jsme z hlediska servisu a dodávek náhradních dílů spokojeni,“ uvedl Jan Šašek.

Nejčastěji se manipulátor Weidemann T7042 na farmě zapojuje do nakládky hnoje, urovnávání polního hnojiště, manipulace a stohování s balíky a rozhrnování senáže ve žlabu. K tomu využívá příslušenství, jako jsou lopata s přidržovačem, kleště na kulaté balíky, paletizační vidle a vidle na rozhrnování senáže. Hydraulický rychloupínací systém umožňuje rychlou výměnu příslušenství. Snadné je připojení i odpojení třetího hydraulického okruhu pomocí tlačítka. Tlačítko se nachází i přímo na teleskopickém rameni.

Nastavitelná konzole s joystickem a opěrkou ruky je se sedadlem manipulátoru Weidemann T7042 spojena.
Nastavitelná konzole s joystickem a opěrkou ruky je se sedadlem manipulátoru Weidemann T7042 spojena.

Čtyřsloupková kabina manipulátoru Weidemann T7042 má panoramatické zadní okno, velké zakřivené přední okno s dobrým výhledem nahoru a vyhřívané boční okno. Kapota motoru je zkosená pro nerušený výhled do strany. V kabině nalezneme barevně odlišená tlačítka. O provozních údajích stroje informuje velký displej. Ovládání stroje se provádí joystickem, který obsahuje mimo jiné nastavovací kolečko trvalé funkce třetího hydraulického okruhu a regulaci vysouvání ramene včetně tempa jeho rychlosti. Také je možné aretovat elektrické funkce. Nastavitelná konzole s joystickem a opěrkou ruky je se sedadlem spojena.

O provozních údajích manipulátoru Weidemann T7042 informuje velký displej. Ovládání stroje se provádí joystickem.
O provozních údajích manipulátoru Weidemann T7042 informuje velký displej. Ovládání stroje se provádí joystickem.

Výkon manipulátoru Weidemann T7042 dodává motor Perkins. Za využití technologií, jako je filtr pevných částic (DPF), dieselový oxidační katalyzátor (DOC) a selektivní katalytická redukce (SCR) vyhovuje emisní normě Stage V. Motor spolupracuje s plynulou hydrostatickou převodovkou Power Drive 255. Jak už bylo zmíněno, majitel si pochvaluje přístup k motoru. Stačí zatáhnout za jednu páčku a kryt motoru zvednou vzduchové pružiny. Všechny údržbové a servisní body jsou snadno přístupné.

Při práci na polním hnojišti a v silážním žlabu přijde vhod planetová náprava manipulátoru Weidemann T7042 s maximálním tahem a uzávěrka diferenciálu na přední nápravě.
Při práci na polním hnojišti a v silážním žlabu přijde vhod planetová náprava manipulátoru Weidemann T7042 s maximálním tahem a uzávěrka diferenciálu na přední nápravě.

Manipulátor Weidemann T7042 je možné provozovat v režimech AUTO (pro maximální výkon během pracovní činnosti) a ECO (stroj pracuje při otáčkách 2 200 ot/min s nižší spotřebou).

Při práci s manipulátorem Weidemann T7042 lze využít různé režimy řízení kol: řízení všech kol, řízení přední nápravy a krabí řízení. Kromě toho mají teleskopické manipulátory Weidemann unikátní úhel řízení 45°.

Snadné je připojení i odpojení třetího hydraulického okruhu pomocí tlačítka. Tlačítko se nachází i přímo na teleskopickém rameni.
Snadné je připojení i odpojení třetího hydraulického okruhu pomocí tlačítka. Tlačítko se nachází i přímo na teleskopickém rameni.

O vertikální pohyb teleskopického ramene manipulátoru Weidemann T7042 se stará asistent Vertical Lift System (VLS) se třemi režimy: režim nabírání (pro nakládku na přívěsy), režim stohování (práce v regálech nebo stohování balíků) a ruční režim (bez podpory systému, např. při nakládce). Veškerá bezúdržbová kabeláž vede nitrem ramene.

Při práci na polním hnojišti a v silážním žlabu přijde vhod planetová náprava s maximálním tahem a uzávěrka diferenciálu na přední nápravě. Spojení hydrostatického pohonu všech kol s brzdovým inch pedálem také dovoluje velmi pomalou jízdu až do úplného zastavení. Při jeho částečném sešlápnutí je možné při plných otáčkách na milimetr přesně popojíždět a současně rychle zvedat rameno. Při intenzivnějším sešlápnutí manipulátor Weidemann T7042 zastaví.