Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 8.5.

Žádné vystupování z kabiny traktoru, trysky pod blatníkem během jízdy čistí kola

Zveřejněno: 21. 5. 2021

Zemědělci silnici čistí za pomocí vody a kartáčů či radlice. Obsluhy traktorů své stroje před výjezdem na silnici taktéž čistí. Čištění je však zdlouhavé a v terénu hlavně komplikované. Proto se v praxi uplatňuje řada čisticích systémů, jedním z nich je Hydrokit. Díky tomuto systému nemusíte kvůli čištění vystupovat z kabiny stroje.

Systém rozstřikuje vodu pod tlakem pomocí hydrauliky traktoru a aplikuje ji pomocí trysek umístěných pod blatníkem nad kolem. Zdroj foto - tisková zpráva Hydrokit

Zemědělské stroje se velmi snadno zašpiní. Pohybují se nejen po poli, ale i silnici. Problém může nastat třeba při podzimní sklizni nebo aplikaci hnojiv, kde je vyžadován pohyb techniky mezi poli či středisky. Žádné vozidlo však nesmí znečišťovat pozemní komunikace. Pozemní komunikace se také musí udržovat čistá.

Pokud se tak nestane, jde o přestupek proti ustanovení § 23 zákona o silničním provozu. Znečištění pozemní komunikace a povinnosti při jeho následném odstranění obsahuje i zákon o pozemních komunikacích. Zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu uvádí: (3) Vozidla vjíždějící na pozemní komunikaci musí být předem očištěna tak, aby neznečišťovala pozemní komunikaci.

Další ustanovení o znečištění vozovky a jeho odstranění uvádí i další právní norma: Zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích: (1) Při znečištění dálnice, silnice nebo místní komunikace, které způsobí nebo může způsobit závady ve sjízdnosti nebo schůdnosti, musí ten, kdo znečištění způsobil, je bez průtahů odstranit a uvést tuto pozemní komunikaci do původního stavu; nestane-li se tak, je povinen uhradit vlastníkovi této pozemní komunikace náklady spojené s odstraněním znečištění a s uvedením pozemní komunikace do původního stavu.

Zemědělci proto často silnici čistí za pomocí vody a kartáčů/radlice. Obsluhy traktorů své stroje před výjezdem na silnici čistí. Čištění je však zdlouhavé, někdy i fyzicky náročné a v terénu hlavně komplikované. Pro eliminaci znečištění traktoru proto řada obsluh strojů přistoupí k prodloužení blatníků traktorů. V extrémních podmínkách ani to nestačí. Proto se někdy uplatňují i mobilní nádrže s vodou, které lze spojit s předním závěsem traktoru. Pomocí ní a trysky lze stroj očistit, jde tedy o výkonný vysokotlaký čistič. Francouzská firma Hydrokit šla s koncepcí ještě dál.

Celá sada zahrnuje nejen nádrž a trysky, ale i potřebné příslušenství. Zdroj foto - tisková zpráva Hydrokit
Celá sada zahrnuje nejen nádrž a trysky, ale i potřebné příslušenství. Zdroj foto - tisková zpráva Hydrokit

Společnost Hydrokit vyvinula zařízení umožňující čištění kol traktoru během jízdy. Do předního závěsu traktoru lze zavěsit nádrž s vodou o objemu 600 litrů. Systém rozstřikuje vodu pod tlakem pomocí hydrauliky traktoru a aplikuje ji pomocí trysek umístěných pod blatníkem. Trysky je možné umístit třeba i na připojenou cisternu nebo návěs. Systém může posloužit i jako hasicí přístroj. Trysky se nachází i na přední části nádrže, mohou tedy posloužit i k čištění silnice. Disponuje též rukojetí s tryskou a dlouhou hadicí pro čištění celého stroje.

Celá sada zahrnuje nejen nádrž a trysky, ale i potřebné konektory, potrubí, hadice, elektromagnetické ventily (potřebný hydraulický průtok 44 l/min), vodní čerpadlo (průtok 50 l/min), naviják s 20m hadicí a ovládací panel.

Společnost Hydrokit díky tomuto systému byla nominována na prestižní ocenění SIMA Innovation Awards 2021.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Hydrokit

1) z podkladů Hydrokit

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.