Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Žádné znečištění a neoriginální úpravy blatníků traktorů. Britové přišli s řešením v podobě odnímatelných zástěrek

Zveřejněno: 2. 4. 2021

Zablácené silnice, prach a lepkavé nečistoty na zemědělských strojích jsou zejména v podzimním období na denním pořádku. Zodpovědné farmy hledají řešení, jak tomu zabránit. Obsluhám traktorů se ale nechce neustále velmi znečištěné stroje umývat. Proto hledají řešení v podobě úpravy blatníků, a to zejména u nových traktorů, kde jsou blatníky v náročných podmínkách většinou neúčinné. Aby obsluhám traktorů firma Chafer Machinery zabránila úpravám originálních blatníků traktorů, vymyslela řešení v podobě odnímatelných zástěrek.

Firma vyvinula speciální rám se zástěrkami, aby vyřešila problém znečištění hlavních komponent a ovládacích prvků taženého postřikovače. Zdroj foto - tisková zpráva Chafer Machinery

Zemědělské stroje, obzvláště traktory, jezdí za každého počasí. Každý si dovede představit, jak bude traktor vypadat po jízdě po mokrém poli – bláto bude mít skoro všude. Někdy nejde čekat na lepší podmínky, třeba taková aplikace postřiku musí být provedena včas. To si uvědomuje i britský výrobce tažených postřikovačů Chafer Machinery. Aby zabránil nadměrnému znečištění tažených postřikovačů blátem, do svého výrobního programu zařadil speciální blatníky/zástěrky.

Rám se zástěrkami lze namontovat do ramen zadního tříbodového závěsu traktoru. Zdroj foto - tisková zpráva Chafer Machinery
Rám se zástěrkami lze namontovat do ramen zadního tříbodového závěsu traktoru. Zdroj foto - tisková zpráva Chafer Machinery

Moderní traktory bohužel kvůli normám nemají tak účinné blatníky, jako traktory z minulého století. Nezřídka kdy se tak stává, že si majitel traktoru blatník svépomocí uprav a prodlouží za pomocí zástěrek. Taková úprava ale může přinést problém – v případě zapadnutí traktoru, kdy je potřeba i couvat, může dojít k utrhnutí zástěrky a poškození blatníku. Řešením může být montáž háčků a při zapadnutí zástěrky ohnout. Firma Chafer Machinery na to ale šla ještě jinak.

Ochranný systém najde uplatnění i u jiných tažených strojů. Zdroj foto - tisková zpráva Chafer Machinery
Ochranný systém najde uplatnění i u jiných tažených strojů. Zdroj foto - tisková zpráva Chafer Machinery

Firma vyvinula speciální rám se zástěrkami, aby vyřešila problém znečištění hlavních komponent a ovládacích prvků taženého postřikovače. Ochranný systém však najde uplatnění i u jiných tažených strojů. Firma testováním zjistila, že tyto zástěrky udržují vysokou úroveň čistoty taženého postřikovače, i když pracujete v extrémně znečištěných podmínkách.

Rám se zástěrkami lze namontovat do ramen zadního tříbodového závěsu traktoru. Ochránit by měl před znečištěním nejen připojený stroj, ale i samotný traktor. Výhodou tohoto řešení je, že majitel nemusí upravovat originální blatníky traktoru a kdykoliv může systém demontovat a využít u jiného traktoru. Rám je totiž nastavitelný tak, aby vyhovoval různým rozchodům a traktorům.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Chafer Machinery

1) z podkladů Chafer Machinery

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.