Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Zcela nový stroj. TEMAK T-05

Aktualizováno: 1. 12. 2016

Profesionální a vysoce výkonný stroj, který je schopný vézt až 3 balíky najednou a který zaručeně uspokojí i toho nejnáročnějšího farmáře.

TEMAK

Balička píce T-05 je v současné době nejmodernější a nejvýkonnější stroj v sortimentu firmy TEMAK. Při jejím vývoji byly využity dlouholeté zkušenosti při vývoji baliček píce všech modelových řad. Již při vývoji byly stanoveny vysoké cíle, které byly beze zbytku naplněny např. schopnost převážet 3 balíky, vybavení vzduchovými brzdami, možnost stavění balíku na čelo i na kulato atd. Stroj je možné použít ve všech někdy i velmi rozdílných podmínkách českého zemědělství (díku rotujícímu rameni a pevnému stolu, který stabilizuje balík je stroj vhodný i do velmi kopcovitých terénů). Baličku T-05 lze použít jako baličku svážecí (jak již bylo zmíněno, má schopnost převážet 3 balíky), tak baličku klasickou, která daný balík přímo na poli zabalí a následně vyklopí a v neposlední řadě i jako baličku stacionární (možno zapnout stacionární režim a dovybavit dálkovým ovládáním). Vzhledem k návěsné koncepci lze tento stroj agregovat s traktory nižší výkonové řady. Právě z tohoto důvodu je stroj možné vybavit vzduchovými brzdami. Model T-05 má hydraulicky výklopné oje což mimo jiné zjednodušuje najíždění k balíkům senáže tak, aby proces naložení proběhl bez problémů (hydraulickým ovládáním lze vykompenzovat nepřesnosti v najíždění na balík). Tato možnost ovládání oje dává baličce vynikající manévrovací schopnosti. 

Hlavní konstrukce

Jako u jiných modelů i zde je celá konstrukce založena na velmi robustních základech. Již na první pohled je zřejmé, že stroj patří do kategorie „PROFI“ určené pro velmi náročné zákazníky. Jak již bylo zmíněno, balička je vybavena hydraulicky ovládanou ojí, která umožňuje vysunutí baličky mimo obrys traktoru a tím pádem nakládat balíky ve směru řádku (lisování). Dále je balička vybavena velmi jednoduchým lomeným nakládacím ramenem, které zabezpečí naložení i nepravidelných a málo slisovaných balíků, vylepšeným balicím stolem se všemi 3 hnanými válci. Pro dosažení velmi vysokého výkonu byla zvolena dvě ovíjecí ramena což umožňuje zabalení balíku cca za 20 sec.

Díky své šířce 2750 mm je model T-05 stabilní i ve značně kopcovitých terénech, kde hospodaří významná část zákazníků firmy TEMAK. Dokonalé a šetrné položení balíku zabezpečí zadní lopata, která zároveň slouží k převozu 3. balíku. Lopata může být nastavena jak do režimu stavění na čelo, tak do režimu stavění na kulato. Pro agregaci s nižší váhovou kategorií traktorů je možné na přání baličku vybavit vzduchovými brzdami, které usnadní práci zejména v kopcovitých terénech.

Odstřih fólie

Odstřižení fólie probíhá pomocí hydraulicky ovládaných nůžek, které ji v průběhu zavírání pomocí pohyblivého ramena zároveň přichytí v mechanismu odstřihu tak, aby byla folie znovu připravena k balení dalšího balíku. Odstřižení samotné je provedeno přes speciální laserem vypalovaný nůž, který je vyroben z velmi kvalitní oceli, což zabezpečuje jeho dlouhou životnost.

Mechanismus odvíjení fólie

Jako u všech modelů baliček TEMAK i zde byl zvolen léty prověřený a spolehlivý mechanismus odvíjení folie. Je konstruován tak, aby práce s ním byla pro obsluhu co možná nejvíce pohodlná a snadná. Konstrukčně velmi jednoduchý a bezúdržbový mechanismus s tříválečkovým provedením zajišťuje kvalitní a konstantní předpětí fólie. Předpětí fólie je dáno poměrem rychlostí otáčení dvou ze tří žebrovaných válečků, mezi kterými dochází k samotnému napnutí. Díky třetímu naváděcímu válečku je zabezpečeno navedení tak, že na napínacích válečcích nedochází k prokluzu fólie. Pro komfort obsluhy stroje je mechanismus odvíjení vybaven horní výklopnou částí, která zajistí obsluze rychlou a snadnou výměnu fólie. Plynová vzpěra u výklopné části odvíjení zabezpečuje stabilní a pevné držení cívky s fólií.

Rozměry (d š v):                               4970 mm x 2750 mm x 2980 mm

Max. průměr balíku:                          3x 160 cm
Max. hmotnost balíku:                       3x 1,2 t
Šířka fólie:                                         750 mm
Přídavné držáky fólií:                         ANO

Autor: TEMAK
Foto: TEMAK

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.