AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

ZEMĚ ŽIVITELKA 2017: Škorpión se postará o sběr kamene

Zveřejněno: 28. 8. 2017

Finský výrobce Elho vyrábí pícninářskou techniku, ale i stroje na sběr kamene. Jelikož ve Finsku panují nelehké přírodní podmínky, stroje jsou patřičně robustní. Na výstavě Země Živitelka byla představena novinka Elho Scorpio 550, která se postará o nelehkou práci, a to sběr kamene, práci, kterou naši předkové dělali ručně…

Elho

Scorpio má velký zásobník s vyklápěcí výškou 2,7 metru, proto může snadno dosáhnout i přes okraj velkého přívěsu. Zadní stěna zásobníku při vyklápění nákladu také prosévá půdu. Bočnice a víko zásobníku jsou vyrobeny z oceli Hardox. Stroj je vybaven patentovaným hydraulickým pohonem, všechny funkce na stroji jsou poháněny hydraulicky. Při sběru kamene dojde i na situaci, kdy se stroj, respektive prsty sběracího rotoru, zablokují. Obsluha ale nemusí zoufat, protože nepříjemnost lze vyřešit reverzním chodem rotoru. „Pružné uložení velkých a odolných podávacích prstů rotoru umožňuje jejich vychýlení všemi směry. Každý ocelový prut prosévacího roštu je opotřebitelný výměnný díl a odebráním jednotlivých ocelových prutů lze docílit změnu velikosti prosévací mezery, kterou lze nastavit na 40-110 mm. Pruty roštu jsou pružné a houževnaté a jsou uloženy v různých výškách, aby nedocházelo k zaklínění kamenů.“ Píše dovozce strojů Elho, firma PaL, na svých webových stránkách.

Stroj je celkově navržen tak, aby nedocházelo k ucpávání a další nepříjemnostem, protože kameny samozřejmě mají různou velikost, tvar a váhu. ELHO Scorpio má automatické udržování nastavené hloubky. Stroj aktivně sleduje povrch země. Nastavení pracovní hloubky má dvě přednastavení, která mohou být manuálně změněna příkazy řidiče. Díky automatickému udržování pracovní hloubky nemusí řidič neustále sledovat, jak hluboko stroj pracuje. 

Stroj nalezne uplatnění v zemědělství, stavebnictví nebo při údržbě nebo renovaci a výstavbě zelených ploch.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.