Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Zemědělci mohou získat dotaci až 50 milionů korun na instalaci fotovoltaických systémů

Zveřejněno: 23. 12. 2019

Dotace získané v rámci programu Úspory energie pro fotovoltaické systémy s/bez akumulace energie slouží k instalaci fotovoltaických systémů až do výkonu 2 MWp. Podporu mohou čerpat podniky všech velikostí realizující projekty mimo území hl. města Prahy.

Fotovoltaika má v zemědělství široké uplatnění.

Podporu mohou čerpat firmy všech velikostí pro instalace fotovoltaických panelů na střechy či obvodové stěny s/bez akumulace energie (baterie) realizované mimo území hlavního města Prahy, přičemž vyrobená energie by měla být spotřebována převážně ve vlastní zemědělské i nezemědělské výrobě. „Využít ji můžete například pro sušení plodin, osvětlení, chlazení, přidruženou výrobu, spotřebu v administrativních budovách a podobně,“ radí konzultant energetických projektů Daniel Žáček z dotační agentury enovation.

Na instalaci fotovoltaických systémů do výkonu 2 MWp může zájemce získat až 50 milionů Kč. Podpora je poskytována formou dotace ve výši 2 mil - 50 mil. Kč a ex-post (po realizaci projektu). Procentuální výše dotace závisí na velikosti podniku: malý podnik (do 49 zaměstnanců) - 80 % způsobilých výdajů, střední podnik (50 až 249 zaměstnanců) - 70 % způsobilých výdajů a velký podnik (od 250 zaměstnanců) - 60 % způsobilých výdajů.

Žádost o dotaci je potřeba podat včas. Žádosti se mohou začít podávat 13. ledna 2020. V případě vyčerpání rozpočtu může být však jejich příjem kdykoli ukončen. Doporučuje se tedy zbytečně neotálet a žádost začít připravovat co nejdříve. Zájemce by měl u svého dodavatele energie zjistit přehled spotřeb energie za poslední rok. Čím detailnější bude přehled, tím přesnější bude návrh výkonu fotovoltaické elektrárny a zájemce zároveň dosáhne i odhadu investičních nákladů. Zájemce by také měl ověřit souhlas distributora elektrické energie o připojení fotovoltaické elektrárny do distribuční sítě. Sice musí převažovat vlastní spotřeba energie, ale přesto je tento souhlas nezbytný. Nevíte-li si rady se zpracováním žádosti o dotaci a s jednotlivými postupnými kroky nutných k vašemu rozhodnutí, využijte možnost bezplatné konzultace s dotačními specialisty.

Autor: Marta Svačinová1)
Foto: shutterstock

1) redakčně upraveno

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.