Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 17.4. – svátek slaví Rudolf

Zemědělci ve Veselí se přesvědčili o schopnostech nové manipulační techniky Bobcat

Zveřejněno: 16. 9. 2021

Nedávno se uskutečnilo Polní předvádění manipulační techniky Bobcat ve Veselí u Zákup. Na organizaci se podílely firmy Bobcat CZ a ZV Agro. Přes osmdesát návštěvníků z řad odborné veřejnosti mělo možnost si jednotlivé novinky vyzkoušet na několika stanovištích a při různých pracovních činnostech. Na akci byly představeny nové kloubové nakladače L85 a L28, nový teleskopický manipulátor TL 43.80 Stage V a pásový nakladač.

Čtvrtou představenou novinkou byl kompaktní pásový nakladač. Oproti svým předchůdcům disponuje rozměrnějšími pásy, robustnější konstrukcí ramen, odolnějším systémem upevnění příslušenství a nabízí vyšší výšku zdvihu. Inovován byl i chladicí systém.

Letos se uskuteční ještě několik podobných akcí, jejich seznam je k dispozici na webových stránkách www.bobcat.cz. Expozice se staticky vystavenými novinkami z oblasti manipulační techniky Bobcat bude k vidění i na zemědělských výstavách Země živitelka a Den zemědělce.

Zbrusu nové teleskopické manipulátory

Ve spojení s drapákem si mohli návštěvníci otestovat novou generaci teleskopického nakladače Bobcat. Aktuální řada zahrnuje modely (kompaktní a velké) určené pro použití v zemědělství nabízející maximální nosnost od 2,6 do 4,3 tuny s výškou zdvihu od 6 do 8 m. K dispozici jsou se čtyřmi různými úrovněmi vybavení AGRI.

Zásadní novinkou je zcela přepracovaná kabina, jejíž předností, která ji odlišuje od předchozí generace, je o polovinu tišší pracovní prostředí. Ovládací prvky jsou podsvícené a na dosah ruky. Díky barevnosti jsou rychle rozpoznatelné ve dne i v noci. Obsluha má k dispozici nové sedadlo se vzduchovým odpružením a vyhříváním. Opatřeno je integrovanou loketní opěrkou s joystickem. Přítomen je i barevný LCD displej a dotyková obrazovka. Obrazovka mimo jiné slouží i jako výstup pro kameru umístěnou v zadní části stroje. Komfort zvyšuje také elektricky nastavitelné zrcátko či kompletní sada LED světel.

Za zmínku stojí nová funkce Job Manager umožňující obsluze uložit a vyvolat vlastní nastavení pro různá příslušenství nebo aplikace. Obsluha také může rychle přejít z plynulého pohonu na dynamický s rychlejším přeřazováním a rychlejší fází zrychlení a zpomalení. Režim pohonu Flex drive využívá ruční plyn, přičemž rychlost jízdy vpřed je řízena nezávisle na otáčkách motoru pravým pedálem a ve fázi přibližování není třeba spoléhat na levý inch pedál. Nově přidaný režim nazývaný „semi-crab“ umožňuje obsluze udržet zadní kola v požadované poloze a řídit stroj pouze předními koly. Tento režim zjednodušuje čištění podél stěn stájí a při práci v silážních jámách. Také u výložníku můžeme nalézt řadu vylepšení, jako je nastavení maximálního úhlu zvedání nebo požadované pracovní polohy a nová funkce automatické uchopení.

Nakladače jsou poháněny novou verzí motoru Bobcat D34 Stage V s využitím filtru DPF pro následné zpracování výfukových plynů, který je automaticky regenerován, aniž by jakkoli ovlivnil výkon, a tak nežádoucím způsobem odváděl pozornost obsluhy.

Malý kloubový nakladač s teleskopickým výložníkem

Bobcat nově vstoupil do segmentu s kloubovými kolovými nakladači. Nabízí jak malé, tak kompaktní modely. Posledně jmenovaný typ se vyrábí v Dobříši.

Malé kloubové nakladače zastupují dva modely L23 a L28. Oba mají robustní konstrukci, šířku jen o něco málo přes jeden metr a úzký poloměr otáčení. V kombinaci s nízkou hmotností a vysokou nosností jsou ideálními nástroji ke zvedání a přemisťování těžkých břemen ve stísněných prostorech a na jiných obtížně přístupných místech.

Oba modely jsou k dostání se stříškou nebo s kabinou a vyhřívaným sedadlem. Rychlou a snadnou změnu směru umožňují dva pedály - jedním obsluha ovládá jízdu dopředu, druhým dozadu.

Prezentovaný model L28 má na rozdíl od svého sourozence teleskopický výložník, který zvyšuje dosah stroje. Výložník má inovativní dvouválcovou konstrukci, která udržuje břemeno v rovnováze, zatímco obsluha pohybuje lžící a manipuluje s materiály ve výšce. Teleskopický válec je synchronizován s hydraulickým vyrovnávacím článkem, který mimo jiné brání přepadu přes zadní část lžíce. Výložník disponuje novým upínacím systémem k připojení příslušenství určeného původně pro jiné stroje Bobcat.

Pro šetrné zatáčení a minimální narušení terénu jsou nakladače vybaveny kloubovým řízením a režimem Turf-Safe omezujícím prokluz kol. K dispozici jsou dva trakční režimy - pro jízdu v náročném a kluzkém terénu, nebo šetrný režim pro co nejmenší narušení terénu. Kromě toho je stroj disponuje volitelným trakčním asistentem, podobným funkci uzávěrky diferenciálu, který umožňuje obsluze jedním stisknutím tlačítka dočasně deaktivovat automatické režimy pro jízdu v nepříznivých podmínkách.

Kompaktní kolové nakladače s důrazem na ergonomii

Kompaktní kolové nakladače Bobcat zastupují dva modely: L65 a L85. Druhý jmenovaný typ byl na akci prezentován. Jde o stroj s množstvím variabilních funkcí. Nakladač lze vybavit volitelným vysokoprůtokovým systémem s kapacitou 100 l/min, takže je možné provozovat i příslušenství s vysokým průtokem. Mezi různými schématy ovládání stroje lze přepínat jediným stisknutím tlačítka. To umožňuje nezávislou kontrolu nad otáčkami motoru (s maximálním přídavným průtokem) a rychlostí pojezdu stroje. Umístění všech ovládacích prvků je navrženo tak, aby bylo možné nakladač ovládat snadno, rychle a pohodlně.

Klimatizovaná kabina byla navržena s maximálním důrazem na pohodlí obsluhy a snadné ovládání nakladače. Z automobilového průmyslu výrobce převzal funkci startování přes klíček i tlačítko, automatickou parkovací brzdu a funkci asistenta rozjezdu do kopce, která zajišťuje, že parkovací brzda se zajistí či uvolní podle potřeby automaticky.

Vylepšené kompaktní pásové nakladače

Čtvrtou představenou novinkou byl kompaktní pásový nakladač T66. Oproti svým předchůdcům disponuje rozměrnějšími pásy, robustnější konstrukcí ramen, odolnějším systémem upevnění příslušenství a nabízí vyšší výšku zdvihu. Inovován byl i chladicí systém.

Nakladač má standardně pevný podvozkový systém, ale může být na přání vybaven i volitelným 5článkovým torzním podvozkem, který zaručuje ještě plynulejší jízdu, snadné zvládání nerovného terénu, lepší tlumení nerovností a předchází ztrátám materiálu. Stabilitu a produktivitu stroje lze dále zvýšit volitelnou funkcí „Auto Ride Control”, která je k dispozici u všech nakladačů řady R. Tato funkce snižuje ztráty materiálu a díky plynulejší jízdě také zvyšuje komfort obsluhy.

Nakladač je osazen jednodílnou klimatizovanou kabinou s LED osvětlením, na přání může být v provedení s bočními okny bez mřížky a se zadní kamerou. Uvnitř kabiny nalezneme 5palcový nebo 7palcový displej poskytující podrobné informace o provozu stroje. Standardní odpružené sedadlo může být nahrazeno látkovým vyhřívaným sedadlem s pneumatickým odpružením.

Nakladač je snadno ovladatelný přes pákové ovladače prostřednictvím systému SJC. Mezi přizpůsobitelné funkce dostupné prostřednictvím SJC patří řízení rychlosti, řízení driftu a změna nastavení citlivosti joysticků. Systém SJC má také vestavěné řízení výkonu pro zvýšení pohodlí a produktivity. K dispozici je rovněž systém ovládacího zařízení, který rozpozná příslušenství namontované na stroji a automaticky nastaví jak jeho ovládání joysticky, tak výstupní průtok, aby byla při používání příslušenství na nakladačích zajištěna nejvyšší výkonnost.

Bobcat CZ nově spolupracuje s Truck Trialovou organizací a stroje Bobcat je tak možné vídat na soutěžích truck trial po celé České republice.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Bobcat

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.