50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Žhavé novinky z Väderstad

Aktualizováno: 1. 12. 2016

Na tiskové konferenci v Německu, výrobce Väderstad, představil množství novinek, které představí na veletrhu Agritechnica 2015 v Hannoveru.

Väderstad

Mezi představenými novinkami jsou nové secí stroje, kultivátory a systém Väderstad SeedEye.

Tempo V 

Väderstad představil nový secí stroj Tempo s 8 až 12 řádky. Zásobník osiva je připojen do předního závěsu traktoru. Zásobník osiva je vyroben firmou Reichert

Spirit

Väderstad ukázal v Německu na tiskové konferenci menší secí stroj Spirit s pracovním záběrem tři metry a se zbrusu novou konstrukcí, včetně nového zásobníku na osivo. Nový Spirit s plastovým zásobníkem se představí letos na Agritechnice. Nová řada Spirit  zahrnuje tři až čtyř metrové verze secích strojů (označení 300 - 400), kde je potřeba výkon 110 koní na tři metry a 140 koní na čtyři metry.

Zásobník osiva má objem 2800 litrů a je vyroben z plastu, což je výhoda, že nebude trpět korozí. Zásobník se otevírá velmi široko, takže není problém plnění secího stroje z vaků BigBags.

SeedEye

Další vzrušující novinkou je systém Väderstad SeedEye, který "počítá" osivo na metr čtverečný. Řidič nastaví požadovaný počet rostlin na metr čtverečný a systém SeedEye určí správný počet semen, podle nastavení počtu rostlin. Tento systém byl vyvinut společně firmami Väderstad a maďarskou Digitroll. Systém může být použit na secí stroje Spirit a Rapid. Ovládání systému se provádí pomocí iPadu. SeedEye pracuje se senzory, které jsou integrovány do semenných hadic. Snímače jsou vybaveny šesti foto-tranzistory, které jsou ozařovány infračerveným světlem. Systém by měl fungovat dobře i bez ISOBUS. Systém "počítá" s přesností na 99%, v závislosti na osivu. Systém bude dostupný na podzimu - roku 2016. 

Facelift pro Rapid

Secí stroje Rapid (Väderstad Rapid A 400 - 800 S) se dočkaly faceliftu. Nejvíce zaujme nový zásobník na osivo a výstup ventilátoru přímo integrovaného v zásobníku. Ventilátor tak bude více chráněn proti prachu, protože se nachází ve vyšší pozici, než dříve. Secí stroje Rapid dostaly i nové vnitřní osvětlení. Prostřední pěch secích strojů Rapid dostal nový design, který zajistí hladký průběh a utužení půdy.

Väderstad Opus 

Minulý rok firma představila kultivátory Opus 600 a 700. Nyní představila menší verze Väderstad Opus 400 a 500 s pracovním záběrem čtyři a pět metrů a výhradně s integrovaným podvozkem.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Väderstad

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.