Cílem nového seriálu Agrární komory ČR je nejen propagovat kvalitní domácí produkci, ale také informovat širokou veřejnost o režimech jakosti tuzemských zemědělských produktů a potravin. Proto byly vybrány produkty, které jsou držiteli unikátního evropského označení kvality a výjimečnosti. Jedná se konkrétně o Chráněné označení původu (CHOP) u Všestarské cibule a Chráněného zeměpisného označení (CHZO) u Chelčicko-Lhenického ovoce a Třeboňského kapra.
Na konkrétních příbězích cibule, ovoce a kapra cyklus ukazuje, jak jsou tyto produkty výjimečné a jejich produkce je navázaná na místní přírodní podmínky, bohatou tradici, umění a dovednost lidské práce, vědomosti a téměř každodenní péči. Součástí je také jejich výsledné přetvoření do kvalitních, chutných a bezpečných potravin umístěných na český i evropský trh a ukázka jejich praktického využití v kuchyni.
„Garance původu je jednou z hlavních cest, jak si členské země chrání ve stále více se globalizujícím světě svou kulturní, gastronomickou a místně specifickou rozmanitost a bohatství zemědělské výroby a jejího zpracování,“ uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. „Systémy značení zemědělské produkce a potravin EU tímto způsobem ochraňují historické poznatky a znalosti producentů, identifikují a zaručují pravost produktů, garantují ke krajině šetrné podmínky jejich výroby, ale i technologické procesy jejich zpracování a know-how. Jejich souhrnným cílem je zajistit spotřebitelům jistotu unikátnosti zemědělské produkce a potravin jak na trhu každé z členských zemí, tak v rámci EU i pro jejich umístění a propagaci na trzích třetích zemí,“ dodal.
Každý díl, který trvá kolem 20 minut, začíná návštěvou pole, sadu nebo líhně. Moderátorka Dominika vyzpovídá zástupce farmy, který popisuje, s jakými nástrahami se během práce potýká i jakou radost mu následně přináší její výsledky. Následuje praktické využití zemědělské produkce v kuchyni a ukázka tří méně obvyklých receptů, v nichž jsou využity právě cibule, jablka a kapr. Součástí jednotlivých epizod je také stručná historie a význam značek CHZO a CHOP, k nimž vystupují odbornice ze spolku Česká zeměpisní označení Žaneta Vinopalová a Kateřina Dlabolová.
První díl o Všestarské cibuli byl zveřejněný 5. listopadu na internetové televizi Stream, další budou následovat vždy ve středu 12. a 19. listopadu. Videa budou k dispozici také o dva dny později na webu Žijeme jídlem a kanále YouTube Žijeme jídlem, dále také na internetových stránkách Agrární komory ČR. Seriál vznikl za finanční podpory Ministerstva zemědělství v rámci národního titulu Podpora projektů nestátních neziskových organizací pro rok 2025.
O čem jsou jednotlivé díly?
Všestarská cibule
První díl se odehrál v Zemědělském družstvu Všestary na Královéhradecku, kde se pěstuje proslulá Všestarská cibule. Předsedkyně Monika Nebeská popsala zajímavosti o pěstování této výjimečné plodiny, jak probíhá sklizeň i co obnáší její skladování. Závěrem dostali diváci tip, jak si připravit výbornou bramborovo-cibulovou tortillu.
Chelčicko-Lhenické ovoce
Děj druhého dílu se uskuteční v podniku Zemcheba Chelčice. V této oblasti jižních Čech má pěstování ovoce, které je unikátní a plné šťávy, více než 700letou tradici. Moderátorka se s předsedou družstva Jaroslavem Muškou podívala do sadů, kde se pěstují jablka, hrušky, třešně, švestky, ale i červený a černý rybíz. Pomohla sklízet jablka a navštívila také zázemí, kde se ovoce zpracovává například do ovocných šťáv a dření. Nakonec uvařila slaný jablečný tart s kozím sýrem a tymiánem.
Třeboňský kapr
Třetí a závěrečný díl je zaměřený na výjimečný příběh Třeboňského kapra. Prostřednictvím vyprávění místních profesionálních rybářů pod vedením Zdeňka Eiserta z Rybářství Třeboň byl představen celý proces chovu kapra od líhně až po výlov, který probíhal u největšího českého rybníka Rožmberk. Z tradičního kapra pak vznikl filet na másle s koprovou omáčkou.
První díl o Všestarské cibuli byl zveřejněný 5. listopadu na internetové televizi Stream, další následovaly 12. a 19. listopadu. Videa jsou nyní k dispozici také na webu Žijeme jídlem a na kanále YouTube Žijeme jídlem.

