Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Žně v hrsti se sklízecími mlátičkami CASE IH Axial-Flow®

Zveřejněno: 14. 4. 2020

Značka CASE IH je na trhu zemědělských strojů již dlouhodobě známá. Její produktové portfolio zahrnuje traktory, manipulátory, ale bezesporu jsou stroji hrdě nesoucími logo značky CASE IH i sklízecí mlátičky. Značka CASE IH se na trhu sklízecích mlátiček profiluje jíž více než 40 let a od začátku vývoje je věrná jednorotorové koncepci výmlatu, která svým zákazníkům a uživatelům přináší řadu výhod.

Sklízecí mlátička CASE IH AXIAL-FLOW s flexibilní pásovou lištou MacDon o záběru 10,7 metru při sklizni u zákazníka v rámci DEMO programu

S blížícím se létem se společně připravujeme na období sklizně. Období, kdy se zúčtuje všechna vložená energie do péče o půdu, práce s vláhou, organickou hmotou, náklady v podobě osiva, hnojiv, mechanizace i pohonných hmot. Mnoho věcí se v prostředí, ve kterém žijeme, mění. Oproti uplynulým dekádám bychom dnes více než kdy jindy měli kalkulovat s četností pohybů půdy při zpracování a setí, zejména s ohledem na vláhu a organickou hmotu. Netlačí nás však pouze množství dostupné vláhy, ale také těžko předvídatelné intenzity srážek ve žních, tedy tlak na rychlou sklizeň. V některých regionech zemědělské podniky zápasí s nedostatkem kvalitních obsluh nebo jsou nuceni upravovat osevní postup s ohledem na zvýšený výskyt rezistentních plevelů.

My u AGRI CS věříme, že vedle plnění legislativních nařízení bude důležitá schopnost každého zemědělce vnímat půdu jako toho nejcennějšího partnera a z ekonomického pohledu umění pojmenovat jednotlivé nákladové složky. Tedy i ve vstupech do zemědělské výroby bude klíčové zaměření se na detail. Máme-li přesné informace o jednotlivých článcích celého řetězce výroby, pak mohou být nastavené změny velmi úspěšné. Mohlo by se to zdát jako samozřejmost, ale připomeňme si, že ve žních jde hlavně o zrno. O co nejvíce sklizeného, kvalitního a nepoškozeného zrna.

Základní důvody pro sklizeň s CASE IH AXIAL-FLOW®:

Jednička v šetrnosti

Vytíráme zrna o zrno, využíváme odstředivé síly, která je až 40x účinnější.

Ø hodnoty rozdílů poškození zrna pšenice mezi vytřásadlovou mlátičkou v porovnání s Axial-Flow®: 4,86 % (zdroj žně 2018 CZ&SK).

Úspory Axial-Flow® při výnosech pšenice 7t/ha: 1.463,- CZK/ha.

Nejvýkonnější kombajn

Při dodržení nízkých ztrát s perfektní čistotou v zásobníku jsme schopni dosahovat v pšenici průchodnosti přes 60 t/hod.

Při sklizni zrnové kukuřice od 90 do 110 t/hod.

(zdroj Král – sklizňové služby)

Sklízecí mlátička CASE IH AXIAL-FLOW s žacím adaptérem MacDon o záběru 12 metrů a výložníkem pro systém v režimu sklizně CTF (systém řízeného pohybu strojů)
Sklízecí mlátička CASE IH AXIAL-FLOW s žacím adaptérem MacDon o záběru 12 metrů a výložníkem pro systém v režimu sklizně CTF (systém řízeného pohybu strojů)

Nízké provozní náklady

Axial-Flow® se vyznačuje obrovskou jednoduchostí.

Doporučujeme všem, kteří zvažují nákup nového kombajnu, aby se seznámili s provozními náklady různých značek ve svém regionu např. se stářím 3-4 roky.

Axial-Flow® o 26 % provozně levnější.

(zdroj DLG test)

Chytře se slámou

Sláma je více narušená = až o 10 % vyšší slisovatelnost a nižší náklady na lisování, dopravu i skladování. Velice si ji chválí zootechnici z hlediska sacích schopností. Slámu nemusíme ve stelivových provozech dále řezat.

Nový drtič CASE IH X-tra: Excelentní hodnota příčné rovnoměrnosti rozmístění nad 85 %.

Od zákazníků a zájemců o červené mlátičky často slýcháme, že červené kombajny neumí udělat řádek slámy. Co vidíte na obrázku? Jedná se o řádek po sklízecí mlátičce CASE IH!
Od zákazníků a zájemců o červené mlátičky často slýcháme, že červené kombajny neumí udělat řádek slámy. Co vidíte na obrázku? Jedná se o řádek po sklízecí mlátičce CASE IH!

AXIAL-FLOW myslí na obsluhu

Perfektní přístup pro rychlou ranní kontrolu a čištění. Pouze 13 mazniček, z nichž pouze 3 mažeme ob den.

Naprosto dokonalý výhled do lišty díky sacímu efektu rotoru.

V případě ucpání stroje lze využít plný výkon pro pohon rotoru a zpětným chodem (reverzem) lze přímo z kabiny uvolnit ucpaný mlátící systém.

Ovládání sklízecích mlátiček AXIAL-FLOW je snadné. Novinkou ve výbavě je například systém automatizace výmlatu AFS Harvest Command
Ovládání sklízecích mlátiček AXIAL-FLOW je snadné. Novinkou ve výbavě je například systém automatizace výmlatu AFS Harvest Command

AXIAL-FLOW® pro každého

CASE IH reaguje na požadavky zákazníků z celého světa. Na malé a střední zemědělské podniky dodáváme model 150, velké farmy a službaři využívají model 250.

Dle preferencí mohou nově zemědělci volit mezi rozsáhnou variabilitou výbavy. Kombajny Case IH Axial-Flow® jsou pro trh v naší republice dováženy v perfektní výbavě, se kterou budete plně spokojeni. Prvky jako například uzávěrka diferenciálu, lapač kamenů (kameňák), luxusní kabina obsluhy nebo kompletní příprava pro navigaci vám poskytnou vše potřebné. Jedním ze dvou hlavních prvků doplňkové výbavy je drtič X-tra, který dokonale rozřeže posklizňové zbytky a rovnoměrně rozhodí v celém záběru i 12 m. To napomáhá rovnoměrnému odebírání dusíku a vody při rozkladu organické hmoty, ale také napomáhá eliminací hnízd přemnožených hlodavců.

Novinkou ve výbavě mlátiček AXIAL-FLOW je například nový drtič X-Tra, který se nám velmi dobře osvědčil u zákazníků na naší DEMO sklízecí mlátičce
Novinkou ve výbavě mlátiček AXIAL-FLOW je například nový drtič X-Tra, který se nám velmi dobře osvědčil u zákazníků na naší DEMO sklízecí mlátičce

Nejvyšším stupněm výbavy je systém AFS Harvest CommandTM, který reaguje na tři nejčetnější podněty od zemědělců a službařů. Jsou to projevy únavy obsluhy, zejména ve večerních hodinách, kdy dochází ke zbytečnému snížení pojezdové rychlosti. Druhým podnětem jsou výnosově nevyrovnané porosty v rámci jednoho honu. Zvyšující se počet případů, kdy v podnicích ubývají zkušení kombajnéři, byl třetím podstatným důvodem k vývoji AFS Harvest CommandTM. Tato pokročilá technologie zjednodušuje sklizeň aktivním snímáním a optimalizací nastavení stroje s cílem maximalizovat kvalitu zrna a úspory zrn, bez ohledu na úroveň obsluhy. V tomto novém systému si obsluha zvolí jednu ze 4 strategií sklizně, kterou v aktuálních podmínkách preferuje. Jsou to čistota zrna, maximální výkon, maximální průchodnost a stálá průchodnost.

Připraveni na rok 2020

Ani v roce 2020 však nespíme a s radostí očekáváme dodání sklízecích mlátiček pro naše zákazníky. Nyní jsme si pro vás v AGRI CS připravili speciální prodejní akci, kdy k mlátičce AXIAL-FLOW® řady 250 získáte systém automatizace výmlatu AFS Harvest CommandTM zdarma! Výhodnou nabídku představuje model AF 9250 Comfort edition za cenu menšího modelu AF 8250, nebo nabídky na speciální financování „Sklízím s benefity Axial-Flow®“. Informujte se o této časově omezené nabídce u svého autorizovaného prodejce CASE IH nebo kontaktujte produkt manažera AGRI CS, Ing. Romana Nedomu. O výhodách červených sklízecích mlátiček CASE IH se taktéž můžete přesvědčit na speciálních stránkách, kde se dozvíte 10 DŮVODŮ, PROČ SI POŘÍDIT MLÁTIČKU AXIAL-FLOW®.

Autor: Ondřej Adamčík
Foto: Ondřej Adamčík

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.