Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Autonomní krmný vůz Kuhn Aura bude dostupný od roku 2025

Zveřejněno: 11. 10. 2023

Od roku 2025 bude autonomní krmný vůz Kuhn Aura dostupný pro všechny evropské chovatele. Doposud byl k dispozici pouze ve Francii.

Autonomní krmný vůz Kuhn Aura bude dostupný od roku 2025.

Práce na projektu autonomního krmného robota Kuhn Aura byly zahájeny ve firmě Kuhn v roce 2015. Do své finální fáze dospěl v roce 2020. Projekt Aura byl veřejnosti představen 17. září 2020 během digitální akce Kuhn Virtual SPACE 2020. Jde zejména o výsledek práce kompletního týmu, kombinující neuvěřitelný souhrn dovedností, tak rozmanitých jako mechanika, hydraulika, elektrika, elektronika, robotika, bezpečnost nebo navigace. Aura je řešení nové generace pro automatizaci krmení. Chovatelům přináší nový horizont a nabízí jim veškerou flexibilitu ať už po technické nebo ekonomické stránce, která dnes v tradičních robotech nemůže chybět.

Chovatel bude zcela osvobozen od svých povinností krmit hospodářská zvířata. Autonomní krmný robot Kuhn Aura zajistí jedinečný proces pro dosažení přesně smíchané dávky od sila až po žlab. Pokud bude chtít chovatel využívat krmného robota Aura, nemusí upravovat hospodářské budovy a jejich okolí. Kuhn Aura nabídne snadný pohyb a kompaktnost. Chovatel bude zcela osvobozen od ekonomického tlaku. Řešení autonomního krmného robota Kuhn Aura nevyžaduje ani minimální úpravy infrastruktury farmy. Aura je modulární a plně škálovatelné řešení, dle požadavků zemědělce.

Krmný robot Kuhn Aura má dva režimy navádění – mimo budovy pomocí RTK GPS a uvnitř budov pomocí technologie LIDAR. Aura vyžaduje pouze jedno zmapování farmy před spuštěním. Pokud dojde ke ztrátě signálu GPS, snímače pohybu robota skenují okolí a pomáhají mu přesně najít cestu po budově nebo dvoře. Aura se pohybuje po virtuálních trajektoriích zaznamenaných v rozhraní Kuhn Farm Track, které zemědělci umožňuje přizpůsobit rychlost stroje podle různých tras. Kuhn Farm Track umožňuje zemědělcům dočasně uzavřít určité trasy v závislosti na tom, co se na farmě děje. Aura si dobře vede na svazích se sklonem do 20 %, což znamená, že na většině farem, které chtějí automatizovat krmení, není potřeba žádná speciální podlaha nebo restrukturalizace pozemku.

Autonomního krmného robota Kuhn Aura zatím pohání spalovací motor. Jako volitelná výbava (dostupná od roku 2025) bude elektrická verze Kuhn Aura-e vykonávat všechny funkce a pojezd v elektrickém režimu.