Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Autonomní traktor při odklízení sněhu vytvořil rychlostní světový rekord

Zveřejněno: 22. 8. 2018

Valtra opět podala fantastický rekordní výkon a poprvé ukázala svůj autonomní traktor. Vše v rámci akce, kde bylo účelem v co nejvyšší rychlosti odklízet sníh autonomním traktorem. Rekordní jízda se zase uskutečnila v mrazivém Finsku.

Souprava musela zvládnout extrémní zatížení.

Rychlostní rekord se už uskutečnil v březnu letošního roku. Použit byl traktor Valtra T254 Versu, který byl obut do speciálních pneumatik Nokian Hakkapeliitta TRI tyres. Traktor byl bez posádky.

Traktor na uzavřené a zabezpečené cestě v jižním Finsku dosáhl při odklízení sněhu rychlosti 73,171 km/h. Rychlostní rekord pozoroval výzkumný tým od společností Valtra a Nokian Tyres. Valtra si myslí, že v mnoha průmyslových odvětvích, včetně logistiky, silničních strojů a zemědělství, je o autonomní technologie zájem.

Data získaná při rekordu prý Valtra využije při vývoji a výzkumu budoucích autonomních technologií.

Pneumatiky musely při rekordu zvládnout extrémní zatížení, protože byl samozřejmě použit pluh a celé odhrnování sněhu se provádělo na kluzkém povrchu. Pneumatiky ale byly pro tuto zátěž speciálně vyrobeny. Traktor se při jednom z pokusů dokonce málem převrátil.

Toto není jediný rekord Valtry, již v roce 2015 Valtra s modelem traktoru T234 Versu a pneumatikami Nokian Hakkapeliitta TRI stanovila na zasněžené silnici rychlostní rekord – 130 km/h.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Valtra

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.