Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Bárny agro s.r.o. nabízí osvědčené stroje na pole i do lesa. Za rozumné ceny a s odborným servisem

Zveřejněno: 16. 4. 2020

Společnost Bárny agro s.r.o., dovozce a prodejce zemědělských strojů a komunální techniky, působí na českém trhu od roku 2012. Portfolio nabízené techniky se postupně rozšiřovalo a dnes jej tvoří více než desítka prověřených značek strojů, převážně české a polské výroby.

4-vytřasadlová sklízecí mlátička Rostselmash VECTOR

Společnost Bárny Agro z Lanškrounska se zabývá dovozem, prodejem, exportem a servisem komunální a zemědělské techniky. Jejich služeb využívají jak tuzemští, tak zahraniční zákazníci. Vybírat mohou ze širokého sortimentu sklizňové techniky, techniky na zpracování půdy a setí, ochranu rostlin, sklizeň píce, traktorů a nakladačů. Z komunální techniky jsou to pak nejrůznější špalíkovače, sypače a sněžné pluhy, z techniky do lesa traktorové navijáky a štípačky dřeva. Mezi hlavní dodavatele strojů patří značky Banrol, Agro-masz, Krukowiak, Pom, Brodnica, Sipma, Altro, Strumyk, Ursus, Rozmital, Rostselmash, Biardzki atd. Ke všem strojům poskytuje Bárny Agro profesionální servis včetně dodávek veškerých náhradních dílů.

Společnost Bárny agro s.r.o. se zabývá prodejem a servisem zemědělské a komunální techniky za rozumné ceny
Společnost Bárny agro s.r.o. se zabývá prodejem a servisem zemědělské a komunální techniky za rozumné ceny

Jednoduché a spolehlivé traktory Ursus

V kategorii traktorů se Bárny Agro od roku 2016 zaměřuje výhradně na značku Ursus. Traktory Ursus charakterizuje spolehlivost a jsou konstruovány s ohledem na jednoduchost obsluhy a na co nejmenší servisní náročnost. Traktory jsou určeny téměř pro všechny velikosti farem a zemědělských podniků. Nabídka traktorů začíná u viničního nebo sadařského modelu C-350 o výkonu 50 koní a pokračuje přes střední modely C-360, C-380 a C-385 s výkonem 60, 75, respektive 85 koní. Pro náročnější zemědělské práce jsou určeny modely C-395 POWER, C-3102 a C-3110 s výkonem 90, 102, respektive 110 koní. U většiny z nich nalezneme osvědčenou převodovku a nápravu od firmy Carraro či motory od firmy Perkins.

Technika pro zpracování půdy a setí od AGRO-MASZ

Techniku na zpracování půdy a setí reprezentuje firma AGRO-MASZ, v jejímž sortimentu se nachází široká škála strojů s různým provedením pracovních záběrů. Z diskových podmítačů jsou v nabídce malé, kompaktní, těžké, lehké, polonesené a viniční verze. Nechybí ani výběr z kombinátorů, kompaktorů, radličkových podmítačů, válců a lučních bran. Secí stroje zastupuje kromě páskového modelu také univerzální bodkový nebo diskový model s mechanickým nebo elektronickým zakládáním kolejových řádků.

V oblasti pluhů jsou nabízeny jednostranné a otočné pluhy s různým počet radlic. Bárny Agro nově zařadil do nabídky také pluhy od české firmy SUKOV, které charakterizuje bohatá standardní výbava zahrnující klasické odhrnovací desky, zahrnovače rostlinných zbytků, jištění šroubem nebo non-stop listovou pružinou, tlumiče rázů či hydraulické nastavení záběru první radlice. Výbavou na přání jsou pak například páskové odhrnovací desky, předradličky, větší výška pod rámem či různé varianty krojidel.

V nabídce Bárny Agro nalezneme i několik novinek od AGRO-MASZ v podobě hydraulicky skládacích cambridge válců Hestile (pro traktory o výkonu 110 k) s transportním podvozkem a pracovní šířkou šest metrů, poloneseného pluhu (sedmi nebo osmiradličná verze) s hydraulickou plynulou změnou záběru radlic v rozmezí 34 až 50 cm a pružinovým jištěním nebo šroubem a stroje Grass 300 s třímetrovým pracovním záběrem pro obnovu a přísev trvalých travních porostů.

Sklizeň pícnin a slámy

Mezi námi je řada zájemců o techniku, kteří požadují jednoduchou a nenáročnou konstrukci lisu a zároveň rozumnou pořizovací cenu. Z toho důvodu má Bárny Agro v nabídce lisy SIPMA. Koňské či jiné farmy, menší až střední zemědělské podniky a soukromí zemědělci lisující slámu, seno či senáž - všude tam se uplatní tyto lisy. Modely s pevnou lisovací komorou (PS 1210 CLASSIC, PS 1211/1221 FARMA PLUS, PS 1223 FASTER, PS 1235 PIONIER a PS 1315 HUZAR) maximálně stlačují balík po jeho obvodu, avšak jeho jádro zůstává utuženo méně, což je výhodné třeba při lisování sena a zavadlé píce. Lisy jsou k dostání od nejmenších rozměrů lisovací komory od 1200 mm šířky a shodného průměru, až po šířku 1200 mm, ale průměr 1250 a 1300 mm. Variabilní komora lisu dovoluje nastavit různé velikosti balíků, což propůjčuje lisům vysokou flexibilitu a univerzálnost. Takové lisy slisují balíky na vysokou hustotu, a to i bez řezání. SIPMA v tomto segmentu nabízí model PZ 1832 PRIMA. Lisovací komora tohoto modelu se skládá z pěti bezešvých pásů, které umožňují lisování o průměru od 0,9 do 1,8 m. Vázání se provádí automaticky do sítě do předem naplánovaného množství ovinutí. Řezací ústrojí tvoří jedenáct nožů. Alternativou ke svinovacím lisům na válcové balíky je vysokotlaký lis SIPMA PK 4000 KOSTKA a SIPMA PK 4010 KOSTKA na hranolové balíky.

Bárny agro působí na Lanškrounsku. Velké množství techniky má ihned k dodání
Bárny agro působí na Lanškrounsku. Velké množství techniky má ihned k dodání

Kromě lisů s možností integrace ovíjecího mechanismu, vyrábí SIPMA také baličky píce v neseném a taženém provedení. Nesené provedení baliček zastupují dva modely. První z nich OZ 7500 TEKLA je určen pro nesení v tříbodovém závěsu traktoru. Model je vhodný převážně pro malé až středně velké farmy. Balík je nutné do baličky umístit nakladačem. Stroj nalezne využití převážně v místě, kde posléze budou ovinuté balíky skladovány. Druhý model v nesené variantě OS 7510 KLARA má navíc opěrná kola a nakládací rameno. Kola, která se otáčejí kolem vlastní svislé osy, zajišťují dobrou manévrovatelnost celé soupravy. Díky nakládacímu ramenu a procesu ovíjení i během jízdy je balička vhodná pro použití přímo na poli. Tažené varianty zastupuje čtveřice modelů, která zajistí profesionálnější, pohodlnější a výkonnější ovíjení balíků. Tyto baličky se širokými pneumatikami se vyosují do pracovní/přepravní polohy přes nastavitelnou oj. Výhradně hydraulicky poháněné modely zvládnou zabalit balík o průměru 1200 až 1500 mm o hmotnosti maximálně 1000 kg až 1200 kg.

Portfolio nabízené techniky tvoří více než desítka prověřených značek strojů, převážně české a polské výroby
Portfolio nabízené techniky tvoří více než desítka prověřených značek strojů, převážně české a polské výroby

Od firmy SIPMA je v nabídce i rozdružovač balíků KRUK v taženém provedení. Slouží k rozebírání balíků slámy, sena a senáže a k následnému zakládání hmoty do žlabu nebo rozprostření na plochu. Jeho předností je jednoduchá konstrukce a nízký požadovaný příkon, což umožňuje práci ve stáji i s malým traktorem.

Mezi hlavní dodavatele strojů patří značky Banrol, Agro-masz, Krukowiak, Pom, Brodnica, Sipma, Altro, Strumyk, Ursus, Rozmital, Rostselmash, Biardzki atd.
Mezi hlavní dodavatele strojů patří značky Banrol, Agro-masz, Krukowiak, Pom, Brodnica, Sipma, Altro, Strumyk, Ursus, Rozmital, Rostselmash, Biardzki atd.

Zájemci o žací stroje mohou vybírat z diskových modelů od firem ROZMITAL, Kowalski a Rostselmash zahrnující provedení čelní, boční a tzv. trojkombinace. Pro shrnutí hmoty do řádků slouží dvourotorové shrnovače se středovým a bočním ukládáním řádku a jednorotorové modely od firmy ROZMITAL. Nechybí ani univerzální paprskový obraceč a shrnovač v jednom. V oblasti mulčovačů jsou nabízeny jednorotorové a dvourotorové modely od firmy DITTA, které jsou určené k mulčování pastvin, travních porostů, zbytků rostlin a dřevin.

Sklízecí mlátičky Rostselmash pro kvalitní sklizeň

Ze sklízecích mlátiček jsou nabízeny stroje ruského výrobce Rostselmash, které charakterizuje bohatá základní výbava, příznivá cena a řada originálních konstrukčních řešení.

Z produktové nabídky Rostselmash si vybere téměř každý, ať už se jedná o soukromého zemědělce, středně velký zemědělský podnik nebo podnik služeb. Pro prvně jmenovanou sortu zákazníků je určen obratný a 4-vytřasadlový model NOVA. Je umístěn ve výkonnostní kategorii 129 kW/175 k. Doménou modelu je unikátní dvousekční mláticí ústrojí s velkou mláticí a separační plochou o velikosti 0,93 m², což je v této výkonnostní kategorii výjimečné. Celková plocha sít činí 3,59 m². O něco větším modelem je 4-vytřasadlový VECTOR. Ten má větší průměr mláticího bubnu - 800 mm a šířku 1 200 mm. K dispozici má též zvláštní nezávislý domlaceč, který vylepšuje efektivitu výmlatu a snižuje zatížení hlavního mláticího bubnu. Nechybí ani velký separační koš pro maximální separaci různých druhů plodin. Horní síta jsou vybavena patentovaným řešením, které poskytuje rovnoměrnější distribuci toku vzduchu a předchází ulpívání materiálu na sítech. Kategorii 5-vytřasadlových sklízecích mlátiček zastupuje model ACROS, který je osazen rovněž mláticím bubnem o průměru 800 mm, ale o šířce 1 480 mm. Stroj je vybaven dvoustupňovým čisticím systémem složeného ze sekce předčištění a z dalších dvou zón, kterými profukuje vzduch. Toto řešení poskytuje vyšší výkonnost při stejné délce sít. Celková plocha sít je tím zvýšená ze 4,74 m² na 5,2 m². Dalším prvkem ke zvýšení výkonnosti a čistoty zrna je dvousekční ventilátor se zónou sání. Pro náročnější uživatele vyžadující vyšší výkonnost a komfort je tady 6-vytřasadlový model RSM161 s nový patentovaný dvoububnový systémem výmlatu, s hlavním bubnem, domlacovačem a podávačem umístěným mezi nimi. Výmlat probíhá v pěti fázích. Šířka mláticího bubnu činí 1 650 mm, průměr mláticího bubnu 800 mm a separačního bubnu 750 mm. Vytřásadla mají velkou separační plochu na úrovni 6,1 m² a plocha dvoustupňového čisticího systému činí 7,1 m². Zajímavostí je, že síta lze nastavovat jak elektronicky z kabiny, tak ručně. Pro zastánce axiálních sklízecích mlátiček je určen inovovaný model TORUM. K výmlatu nepoužívá rotor s pevným košem, kde je využívána jen jeho částečná plocha (snižuje se výkonnost výmlatu a při sklizni vlhkého materiálu se horní část ucpává), ale rotor s rotujícím košem - zabezpečuje výmlat po celém obvodě, úhel opásání činí 360°. Výše zmíněné nevýhody tak odpadají, protože je také vybaven třemi sekcemi mláticích latěk. Při každém otočení rotoru dochází k trojitému výmlatu hmoty. Mezera mezi rotorem a košem se nastavuje v jednotlivých sekcích.

V nabízeném sortimentu společnosti nalezneme i kolové kloubové nakladače SCHMIDT
V nabízeném sortimentu společnosti nalezneme i kolové kloubové nakladače SCHMIDT

V oblasti samojízdných sklízecích řezaček je aktuálně u Rostselmash novinkou model RSM F 2650, který pohání šestiválcový motor od Mercedesu se jmenovitým výkonem 626 k/460 kW. Pro řadu řezaček F byl vyvinut speciální řezací buben (průměr 630 mm) s hydraulickou reverzací. Uspořádání nožů je do tvaru písmene V, což umožňuje plynulý a úsporný řez. Hydraulicky poháněné vkládací ústrojí je složeno ze čtyř válců. Konstrukce ústrojí umožňuje nastavovat délku řezu od 4 mm do 22 mm s úplnou sadou nožů nebo od 8 mm do 44 mm s poloviční sadou. Posuvná konstrukce procesoru nevyžaduje demontáž při přechodu na sklizeň pícnin, ovládání se provádí hydraulicky z kabiny. Řezačky řady F jsou vybaveny klimatizovanou odpruženou kabinou Comfort Cab II s panoramatickým výhledem a zdokonalenou zvukovou izolací.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Bárny agro s.r.o.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.