Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Hospodář se nechtěl spoléhat na agroslužby, a tak se kompletně vybavil technikou AGRO-MASZ

Zveřejněno: 22. 11. 2019

Na Farmě Strakov nedaleko Litomyšle začátkem roku pořídili půdozpracující techniku od výrobce AGRO-MASZ. Majitel se s námi podělil o první dojmy a důvody, proč zakoupil pluh, podmítač a secí stroj od tohoto polského výrobce. Stroje jsme si mohli prohlédnout, takže v článku nechybí zmínka o jejich konstrukčních přednostech.

David Přívratský si pořídil podmítač, pluh a secí stroj značky AGRO-MASZ

Důvodů pro pořízení nových strojů na zpracování půdy a setí může být několik – například obměna zastaralé techniky, přechod na nové pěstební technologie, ale třeba i touha být nezávislý na zemědělských službách. Právě dva poslední jmenované důvody se před nedávnem vyskytly na Farmě Strakov. Orbu, předseťovou přípravu a setí si až do letošního roku na rodinné farmě nechávali provádět formou služeb, které však postupem času začaly být nevýhodné jak časově, tak finančně. „Stávalo se, že k nám přijeli až v noci. Při setí měli problém dodržovat výsevek, pořád jsme vše museli kontrolovat. To mi vadilo, jakmile jsem toho měl dost, koupil jsem si vlastní stroje. Můžu tak jezdit, kdy chci, a nemusím na nikoho čekat. Konečně jsme od letošního roku soběstační,“ řekl nám pan David Přívratský, který farmu Strakov vede.

„Nevybírám levné ani drahé stroje. Zvolil jsem techniku značky AGRO-MASZ, kterou jsem si nevybral kvůli ceně, ale proto, že se mi líbí. Používám již postřikovače a práškovače polské výroby”
David Přívratský z Farmy Strakov

Rodinná farma s rostlinnou a živočišnou výrobou

Rodinná Farma Strakov se nachází ve stejnojmenné vesnici pár kilometrů od Litomyšle. Na farmě hospodaří pan David Přívratský se synem a bratrem. V současnosti obhospodařuje 32 hektarů půdy, z čehož 20 hektarů patří orné půdě a zbylá výměra loukám. Leč každá nová akvizice orné půdy je v daném regionu složitá (i když se Přívratským zrovna nedávno podařilo získat nových osm hektarů). Kromě hospodaření na svých pozemcích ještě pan Přívratský poskytuje zemědělské služby farmářům v Němčicích, kde nejčastěji seče, obrací a shrnuje seno. Aby toho nebylo málo, chodí navíc do zaměstnání. „I přes problémy se získáváním pozemků si myslím, že těch 32 hektarů plus hektary na službách už budou stačit. U 30 až 50 hektarů je stále dobrý přehled o tom, kde se co pěstuje apod. Líbí se mi zemědělství v Rakousku a podpora tamních malých zemědělců,“ svěřil se nám pan Přívratský.

David Přívratský
David Přívratský

Kromě rostlinné výroby se pan Přívratský v menší míře zaměřuje i na živočišnou - chová šest kusů masného skotu a deset prasat ročně je určeno na výkrm. Veškerou ornou půdu oře, příští rok by ale chtěl zkusit bezorebnou technologii s nedávno zakoupenou technikou na zpracování půdy a setí. Na orné půdě pěstuje množitelské porosty, obilí, mák a meziplodiny, které tvoří hořčice a svazenka. „Meziplodiny jsou dobré, pole pak tolik nevysychá, žížal tady máme dost. Pole hnojíme podle toho, kolik máme hnoje. Slámu sbíráme. Po hořčici necháváme slámu na poli rozdrcenou. Řepku nepěstujeme, pěstujeme jen množitelskou hořčici, obiloviny a občas mák,“ řekl k osevnímu plánu hospodář.

„Dlouho vybírám, než něco koupím“

Strojový park se letos na farmě značně rozrostl. Ke dvěma starým traktorům z minulého století přibyl zcela nový a v plánu je pořízení i kloubového nakladače. Ze závěsné techniky byl pořízen pluh, podmítač a secí stroj. Chemickou ochranu rostlin a hnojení si provádí též svépomocí. Farma je od letošního roku téměř soběstačná, v období sklizně přijíždí jen sklízecí mlátička. „S nově pořízeným traktorem jezdím od května a už má 230 motohodin. Výhodou vlastního traktoru a příslušenství je variabilita. Kdykoliv mohu vzít třeba postřikovač a během dne vyměnit za podmítač,“ řekl pan Přívratský.

Začátkem roku byla pořízena půdozpracující technika od polského výrobce AGRO-MASZ. Konkrétně se jedná o kompaktní diskový podmítač BT, otočný pluh PO3 a secí stroj SR-300. „Dlouho vybírám, než něco koupím. Nevybírám levné ani drahé stroje. Zvolil jsem techniku značky AGRO-MASZ, kterou jsem si nevybral kvůli ceně, ale proto, že se mi líbí. Používám již postřikovače a práškovače polské výroby,“ řekl k výběru nové techniky pan Přívratský. David Bárnet, jednatel společnosti Bárny agro s.r.o., která techniku značky AGRO-MASZ na český trh dodává, nám potvrdil, že tyto stroje jsou velmi oblíbené u českých menších až středně velkých farem. Stroje pana Přívratského budou dle lokalit obdělávat kamenité, středně těžké půdy v kopcovitém terénu.

Stroje vhodné pro menší farmáře

Pluh a podmítač jsme při naší návštěvě zastihli na jednom poli. Nesený diskový podmítač BT30 s třímetrovým pracovním záběrem a váhou 1300 kg byl agregován s traktorem o výkonu 75 koní - podmítala se vzrostlá hořčice. Modelová řada podmítačů BT zahrnuje typy s pracovním záběrem od 2,5 do 6 m. Pracovní orgány podmítače BT30 tvoří dvě řady 24 kusů disků o velkém 560mm průměru a s gumovým jištěním. Vzdálenost mezi řadami disků činí 85 cm nebo 100 cm. O zpětné urovnání půdy se stará trubkový válec. Vybírat však lze i mezi více typy válců. K dispozici je tandemový válec (2x400 mm), packer (500 mm), crosskill (400 mm), prstencový (500 mm), gumový (500 mm) nebo střechový (500 mm). Možností je i hydraulická regulace zadního válce. U bočních desek podmítače je možné nastavovat pracovní hloubku. V závislosti na typu je podmítač vyráběn i v poloneseném provedení a s možností hydraulického sklápění do přepravní/pracovní polohy. Při zpracování pole se vzrostlou hořčicí podmítač prokázal schopnost zpracovávat půdu s velkou mírou rostlinného materiálu, neboť disponuje disky s optimálně nastaveným úhlem a sklonem pro vysoké pracovní rychlosti a účinné promíchávání rostlinných zbytků. Stroj je schopen zpracovávat půdu do hloubky od 3 cm do 14 cm. „S podmítačem jsem nad míru spokojený. Když jsem podmítal strniště po hořčici, které bylo po kolena, tak to byla paráda. Pracovní rychlost se pohybuje od 8 do 12 km/h a spotřeba do 15 litrů,“ uvedl pan Přívratský. Diskové brány jsou standardně vybaveny bezúdržbovými náboji, v jejichž jádru jsou funkční ložiska, vše je pak náležitě utěsněno. Údržba je tak minimální, stačí vizuální kontrola. Jaká je míra opotřebení vzhledem ke krátkému pracovnímu nasazení prozatím není možné určit.

Nesený diskový podmítač AGRO-MASZ BT30 s třímetrovým pracovním záběrem.
Nesený diskový podmítač AGRO-MASZ BT30 s třímetrovým pracovním záběrem.

Zpracovaná hořčice a promíšené rostlinné zbytky byly vzápětí zpracovány orbou tříradličným pluhem PO3 v agregaci se stokoňovým traktorem. Model PO3 je nejmenším v řadě oboustranných otočných pluhů s ochrannou proti přetížení. Pluhy řady PO dostupné ve 3, 4 a 5radličném provedení jsou vhodné pro malé a střední farmy. Výrobce uvádí, že při výrobě používá vysoce kvalitní ocel a uplatňuje technologii šroubové konstrukce, díky čemuž je rám pluhu odolný a má nízkou celkovou hmotnost - hodnota je dokonce nejlepší ve své třídě. Profil rámu činí 140x140 mm a od země je vzdálen 76 cm, přičemž je možné volit mezi dvojicí roztečí radlic - 85 cm nebo 100 cm. Šířka záběru orby se nastavuje změnou polohy šroubů, které určují pracovní šířku každé brázdy, čímž lze pluh snadno přizpůsobit konkrétním podmínkám a výkonu traktoru. Orební těleso má čtyři záběry - 35, 40, 45, 50 cm, provádět je tak možné jak hlubokou, tak mělkou orbu. Pluh pana Přívratského je osazen velkými orebními tělesy, jež jsou nastaveny na záběr 45 cm. O otočení pluhu se stará patentovaný bezúdržbový mechanismus, který je vhodný pro všechny typy traktorů. Díky lehké konstrukci a optimálnímu přenosu těžiště k traktoru se otáčení provádí velmi rychle, aniž by to narušovalo stabilitu soupravy. „Je tam dodatečně dokoupená „kostka“, což znamená, že se při otáčení pluh srovná do přepravní polohy, otočí se a opět se srovná do pracovní polohy. To je dobré při otáčení na souvrati, kde je například nerovný terén,“ pochvaloval si užitečnou funkci pan Přívratský. Výrobce nabízí orební tělesa pro pracovní hloubku od 15 do 35 cm. Tělesa umožňují orbu při rychlosti až 10 km/h a zpracování velkého množství rostlinných zbytků. Opět jsou k dispozici tělesa v nejrůznějším provedení. Ochranu proti kamenům zajišťují střižné šrouby. Na přání je možné pluh vybavit například přípravou pro uchycení pěchu či kotoučovými krojidly.

Tříradličný pluh AGRO-MASZ PO3
Tříradličný pluh AGRO-MASZ PO3

Na poli, kde jsme techniku v akci zastihli, bude na jaře probíhat výsev máku. Výsev bude mít na starosti nový secí stroj SR-300, který bude na farmě provádět i výsev obilovin. „Hodně našich zákazníků vyměňuje staré roudnické secí stroje za jednoduché mechanické secí stroje řady SR. Stroje umí i mikrovýsev a máme zákazníka, který s tímto secím strojem seje i traviny,“ řekl nám Kamil Jandejsek, prodejce ze společnosti Bárny agro s.r.o. Řada secích strojů SR zahrnuje typy SR250 (2,5 m), SR270 (2,7 m), SR300 (3,0 m) a SR400 (4,0) m, které je možné provozovat i ve spojení s diskovými podmítači, a tím zredukovat počet přejezdů po poli. „AGRO-MASZ také nově vyrábí pneumatickou nástavbovou verzi s řadami disků nebo s rotačními branami. Vyrábí se i secí stroje s menším pracovním záběrem pro páskové setí. Výrobce tak zaplňuje mezeru na trhu ve srovnání s konkurencí, která vyrábí secí stroje s velkým pracovním záběrem,“ uvedl pan Jandejsek.

Mechanický secí stroj AGRO-MASZ SR-300
Mechanický secí stroj AGRO-MASZ SR-300

Mechanický secí stroj SR-300 je složen z masivní a kompaktní rámové konstrukce s velkokapacitním zásobníkem na zrno, který je dobře přístupný z lávky. Na dně zásobníku se nachází mezery přivádějící zrno do secího zařízení. Mezi těmito mezerami jsou umístěny děliče zrna, které jsou vyrobeny z tvrzeného plastu. To má za následek rovnoměrné rozložení osiva v zásobníku, i když není zcela naplněn. Zároveň je při výsevu jemnozrnných semen zajištěno setí požadovanou dávkou. Pří výrobě se uplatňuje technologie nýtované oceli, která zajišťuje dlouhou životnost stroje. Ten je schopen výsevu do rychlosti až 12 km/h. Výsev obstarává secí botka s kotoučem vyrobeným z gumy, čímž je zabráněno ulpívání hlíny. Nastavení hloubky výsevu se provádí přes čepy zajištěné závlačkou. U tohoto modelu se kolejové řádky ovládají mechanicky, u komfortnějších verzí se ovládají elektronicky počítačem. Za secími botkami je umístěna sekce prutových bran s jednoduchým mechanickým nastavením pracovního úhlu pro zpětné urovnání půdy. Sekce zvládne urovnat i větší množství posklizňových zbytků ležících na povrchu půdy.

Novinky AGRO-MASZ

Závěrem zmíníme pár novinek z výrobního programu AGRO-MASZ. K urovnání povrchu, rozdrobení hrud a obnovení kapilarity půdy jsou nově v nabídce hydraulicky skládací cambridge válce Hestile s transportním podvozkem, pracovní šířkou šest metrů a trojicí válců, jež jsou vhodné pro traktory o výkonu 110 k. Před válci je umístěn pružný smyk, tudíž lze stroj využít i pro strhnutí hrubé brázdy pro přípravu půdy před setím.

Cambridge válce AGRO-MASZ Hestile
Cambridge válce AGRO-MASZ Hestile

Novinkou mezi pluhy je polonesený pluh Gigant Vario s hydraulickou plynulou změnou záběru radlic v rozmezí 34 až 50 cm a pružinovým jištěním nebo šroubem. Pluh je dodáván ve dvou provedeních se sedmi nebo osmi radlicemi s roztečí 100 cm, vhodný je tak pro výkonné traktory od 210 do 240 koní. Při výrobě pluhu je používána vysokopevnostní ocel, která zaručuje extrémní odolnost a nízkou hmotnost pluhu.

Polonesený pluh AGRO-MASZ Gigant Vario
Polonesený pluh AGRO-MASZ Gigant Vario

Obnova a přísevy trvalých travních porostů se dostávají stále více do popředí, proto pro tuto činnost AGRO-MASZ představil poslední novinku, stroj Grass 300 s třímetrovým pracovním záběrem. Jeho pracovní sekce tvoří hydraulicky nastavitelná smyková lišta a tři řady pružin s regulovatelným pracovním úhlem. Ty mají na starosti likvidaci hrubé trávy, plevelu, mechu a urovnání hrbolů, čímž připravují vrchní vrstvu půdu pro následný výsev. O efektivní urovnání půdy se postará zadní válec. Mezi poslední dvě jmenované sekce se dávkuje osivo ze zásobníku uchyceného na rámu stroje, k němuž je možné za příplatek pořídit nástupní plošinu se schody.

AGRO-MASZ Grass 300 s třímetrovým pracovním záběrem
AGRO-MASZ Grass 300 s třímetrovým pracovním záběrem
Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.