Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Charkovský traktorový závod byl ostřelován, továrnu zachvátil požár

Zveřejněno: 28. 2. 2022

V uplynulých dnech byl průmyslový Charkov na severovýchodě Ukrajiny vystaven masivnímu ostřelování, které těžce zasáhlo především Charkovský traktorový závod. Areál ukrajinského výrobce traktorů zachvátil požár.

Charkovský traktorový závod na Ukrajině.

Rusové se na Charkov zaměřili nejspíše proto, že je druhým nejlidnatějším městem Ukrajiny, jedním z největších průmyslových center a hlavním centrem ukrajinského vojenského průmyslu. Ve městě se nachází mnoho významných průmyslových podniků – 5 průmyslových center, 9 průmyslových čtvrtí, které zase tvoří 5 průmyslových zón a také 14 skupin podniků.

Průmyslový potenciál města tvoří strojírenské podniky. Mimo Charkovský traktorový závod se ve městě nachází výrobce tanků a obrněných vozidel, turbín pro elektrárny, Charkovský státní letecký výrobní podnik.

Charkovský traktorový závod (ChTZ) byl vybudován během stalinské industrializace v letech 1930 – 1931. Do konce první pětiletky (konce roku 1932) v něm bylo vyrobeno 17.374 traktorů. V roce 1936 bylo dosaženo 150 tisíc vyrobených traktorů. Po zahájení války s Německem továrna produkovala i improvizované lehké tanky ChTZ-16 (T-16) na traktorových podvozcích. Dnes je závod součástí průmyslového podniku HTZ a vyrábí pouze traktory a speciální stroje. Nedávno oslavil 90. výročí.