Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Chytré víčko sleduje váš motor. Data odešle do mobilní aplikace

Zveřejněno: 27. 4. 2018

Perkins, výrobce motorů, představil první světově nízkonákladové telematické zařízení pro motory. Na první pohled vypadá víčko jako uzávěr od nádrže na olej. Ve skutečnosti je to čepička na uzávěru. Čepička monitoruje vznětový motor a odesílá data přímo do mobilního telefonu, který má u sebe řidič.

Čepička/krytka nese název SmartCap. Spolu s aplikací v mobilu poskytuje informace, jako je počet motohodin, servisní připomínky, kdy byl motor v činnosti a kdy v nečinnosti apod. Cena krytky je 50 Eur a již ji lze zakoupit. Krytka má vlastní zdroj energie, který vydrží dva až tři roky.  Aplikace může přijímat signály z více zařízení (a tím více strojů) a zobrazit všechny informace na jediné obrazovce.

Sluší se dodat, že krytka SmartCap je dostupná ve třech velikostech a je kompatibilní s malými až středními motory firmy Perkins, kromě šestiválcového motoru o objemu 7,1 l. U výkonnějších motorů je totiž velmi pravděpodobné, že již z výroby disponují vlastním telematickým systémem.

Fungování systému

SmartCap využívá technologii Bluetooth s nízkou spotřebou energie - detekuje vibrace motoru a zpracovává informace. Data se odesílají do mobilní aplikace každých 15 sekund. Data jsou pak nahrána do cloudu, kde je provedena další analýza, a odeslána zpět do telefonu uživatele. Veškeré informace pak vidí koncový uživatel, místní prodejce a výrobce Perkins, pokud s tím majitel souhlasí.

Perkins si od služby slibuje lepší přehled o svých motorech a data chce využívat k navrhování lepších motorů. V aktivní službě je více než pět milionů motorů Perkins. V příštích letech budou mít nainstalovány SmartCap desítky tisíc z nich, tvrdí společnost.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Perkins

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.