Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Číňané předvedli první autonomní kombajn na světě o výkonu až 300 koní. Nechyběly ani traktory

Zveřejněno: 29. 11. 2021

23. listopadu na experimentální farmě pro autonomní zemědělské stroje (nachází se ve městě Nanshan, okres Sanshui, Foshan City, provincie Guangdong, Čína) proběhlo představení autonomních zemědělských strojů firmy Country Garden.

První autonomní kombajn na světě o výkonu přes 300 koní pracuje v Číně.

Country Garden je developerskou společností se sídlem v Guangdong. Na experimentální farmě bylo vystaveno 10 kusů prototypů autonomních zemědělských strojů první generace nezávisle vyvinutých a vyrobených firmou Country Garden. Gao Zhigang, hlavní inženýr Chassis Systems of Haoyun Technology, dceřiné společnosti Country Garden, představil autonomní sklízecí mlátičku o výkonu 300 koní (výkon lze navýšit až na 400 koní). „Toto je první velká autonomní sklízecí mlátička na světě s více než 300 koňskými silami,“ uvedl inženýr. Autonomní kombajn od roku 2019 vyvíjí také Angličané v rámci projektu Hands Free Hectare – jde ale o velmi malou mlátičku.

Na experimentální farmě (pěstuje se tam především rýže, kukuřice a sója) se využívají k provozu a testování autonomních zemědělských strojů high-tech technologie. Cílem je vybudovat funkční model moderní a chytré farmy pro rozvoj moderního městského zemědělství.

Firma Country Garden představila i autonomní kolový traktor.
Firma Country Garden představila i autonomní kolový traktor.

Novinářům se dynamicky ukázalo několik kusů autonomní zemědělské techniky. Jako první byl představen autonomní pásový traktor o výkonu 300 koní vybavený pluhem. Traktor využívá bezpilotní systém řízení nezávisle vyvinutý společností Country Garden. Umí jet v přímém směru, otáčet se a obracet pluh. Pracuje s přesností na 2,5 cm.

Předveden byl také autonomní traktor o výkonu 300 koní s diskovým podmítačem. Jde o první takový traktor v Číně. Vývojem autonomních traktorů všech velikostí se již dnes zabývá i mnoho západních větších výrobců traktorů. Podobný autonomní traktor nedávno představil i běloruský MTZ-Belarus. Na akci se také představil autonomní elektrický traktor o výkonu 50 koní.

Nechybí ani traktor s pásovými jednotkami.
Nechybí ani traktor s pásovými jednotkami.

Následovalo představení autonomního sklízeče rýže. Při ukázce sklízel rychle a konstantně, automaticky rozpoznával okolní pracovní prostředí a uměl se otáčet.

Autonomní zemědělské stroje, které se účastnily předvádění, mají funkce dálkového ovládání. Mohou snímat polohu připojených strojů pomocí různých polohových senzorů, sbírat a zaznamenávat hlavní provozní parametry v reálném čase. Nejspíše obsahují i technologie umělé inteligence.

Centrem je cloudová platforma

Než stroje na pole vyjely, muselo být vše předem zdokumentováno. Proběhl sběr velkého množství dat a informací za pomocí leteckého snímkování. Přítomen byl i dispečink. Centrálou celého projektu je cloudová platforma, kam se ukládají veškeré informace.

Je tohle budoucnost řízení farmy? Obří obrazovka, která poskytuje přehled o všem na farmě včetně počasí, lidí, strojů atd.
Je tohle budoucnost řízení farmy? Obří obrazovka, která poskytuje přehled o všem na farmě včetně počasí, lidí, strojů atd.

Centrálu také tvoří systémy pro budování digitálních farem, bezobslužný provoz a ovládání zemědělských strojů a nástrojů. Platforma může bezobslužnému zemědělskému stroji vydávat pokyny, aby dokončil odpovídající úkol. Systém monitorování zemědělské situace může v reálném čase vidět informace o počasí, půdě, chorobách plodin, škůdcích a plevelech, sledovat stav plodin v reálném čase. Rozhraní inteligentního zavlažovacího systému zase dokáže sledovat hladinu vody v rýžovém poli a realizovat automatické zavlažování nebo automatické odvodňování. Platforma také zvládne nejen spravovat zemědělské stroje, ale i pozemky, personál a řídit farmu. Provozovatel farmy pak může kdykoli a kdekoli sledovat a pochopit situaci na farmě pouze s tabletem v ruce. Tato cloudová platforma pro inteligentní řízení je řídicím centrem pro celou inteligentní farmu.