Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Čištění solárních panelů u obří elektrárny s nejvyšší sluneční věží na světě je zajímavou podívanou

Zveřejněno: 30. 4. 2021

V izraelském Negevu vyrostla nejvyšší solární termická věž světa, která je součástí projektu koncentrátorové solární elektrárny. Kromě sluneční věže jsou součástí areálu odrazové panely, které se musí neustále čistit. Čištění obstarává speciální stroj.

Kromě sluneční věže je součástí areálu i další elektrárna, kde se nachází odrazové panely. Ty se musí neustále čistit. Zdroj foto - tisková zpráva Fermupe

V roce 2008 se ohlašovalo, že poblíž vesnice Ašalim (v Negevské poušti v jižním Izraeli) by měla vyrůst obří solární elektrárna (elektrárna Ašalim) sestávající ze dvou komplexů s celkovým plánovaným výkonem 250 MW, což představuje 2,5 % izraelské spotřeby elektrické energie. Elektrárna má kombinovat tři druhy výroby elektrické energie, a to solárně-termální výrobu, fotovoltaiku a spalování zemního plynu.

V roce 2019 se otevřela jedna z částí solární elektrárny. Areálu nyní dominuje 250 metrů vysoká sluneční věž, nejvyšší svého druhu na světě. Krajinu okolo pokrývá padesát tisíc zrcadel. Jsou to zrcadla speciálního tvaru, která soustřeďují sluneční paprsky na vrchol oné věže. Teplo z rozžhaveného vrcholku věže pak pohání turbínu a vyrábí elektřinu.

Kromě sluneční věže je součástí areálu i další elektrárna založená na jiné netradiční technologii. Neohřívá se tam věž, ale potrubí, které vede přímo před odraznými panely. Ty se musí pořád čistit, aby neklesla účinnost systému. Čištění solárních panelů obstarává firma Fermupe, která navrhla a vyvinul dva modely strojů na čištění solárních zrcadel a panelů. Na videu níže můžeme vidět traktory JCB Fastrac s nástavbou na vodu a čelním ramenem s čisticím zařízením.

Proud v elektrárně vyrábějí i po setmění, protože část tepla se ukládá do zásobníku roztavené soli, která funguje jako baterie. Zdroj foto - tisková zpráva Fermupe
Proud v elektrárně vyrábějí i po setmění, protože část tepla se ukládá do zásobníku roztavené soli, která funguje jako baterie. Zdroj foto - tisková zpráva Fermupe

Proud v elektrárně vyrábějí i po setmění, protože část tepla se ukládá do zásobníku roztavené soli, která funguje jako baterie. Tepelnou energii, která byla uschována do roztavené soli, lze po dalších pět hodin využívat k výrobě elektřiny na plný výkon. Elektrárny v Ašalim vyrábějí elektřinu pro asi dvě stě tisíc domácností. Izrael nyní prochází energetickou revolucí, a to zejména díky objevu podmořských ložisek zemního plynu a technologickému průlomu u solární energie.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Fermupe

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.