Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

CNH investuje do robotické sklizně jablek, jahod a dalšího ovoce

Zveřejněno: 8. 10. 2023

Společnost CNH pokračuje v podpoře rozvoje inteligentních sklizňových technologií menšinovou investicí do kalifornského start-upu Advanced Farm Technologies, který se specializuje na robotickou sklizeň jablek, jahod a dalšího ovoce. Oba podniky budou spolupracovat na podpoře inovací v průmyslu a ekosystému prostřednictvím spolupráce v oblasti výzkumu a vývoje a komercializace.

Robotická sklizeň ovoce.

Přechod na robotický sběr má velký potenciál výrazně zvýšit produktivitu pěstitelů ovoce díky až pětkrát efektivnější sklizni vysoce hodnotných plodin. Ve Spojených státech pochází 46 % nákladů na produkci jablek z ručního sběru, v případě jahod je to 70 %. Tyto vysoké náklady na pracovní sílu ještě zhoršuje pokračující klesající trend dostupnosti pracovních sil pro ruční sběr.

Systém společnosti Advanced Farm Technologies využívá počítačové vidění a technologie strojového učení ke sběru nejlepších plodů, a to buď ve dne, nebo v noci, přičemž s nimi zachází šetrně, aby se zabránilo jejich poškození. Mezi klíčové funkce jejich systému patří robotická ramena s šetrnými chapadly, sériově hybridní pohonný systém, autonomní navigace a automatická manipulace s koši. Tato automatizovaná platforma eliminuje nutnost přenášet žebřík od stromu ke stromu.