Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Co bude dál se Zetorem? I přes nepříznivý vývoj na trzích chystá novinky a modernizace

Zveřejněno: 22. 2. 2019

Zetor ke konci minulého roku oznámil, že do konce letošního března propustí čtyřicet procent zaměstnanců, a to kvůli potížím s nástupem nových bezpečnostních a emisních předpisů a nízkým prodejům na evropských trzích. Zetor musel přijmout změnu plánu pro rok 2019 a přistoupit k nákladovým úsporám. Zároveň však chystá řadu novinek.

Nový mechanický traktor Utilix vzniká ve spolupráci s výrobcem TYM.

V druhé polovině roku 2018 došlo k neočekávanému propadu trhů (např. ve střední Evropě), a to z důvodu extrémního sucha a s tím spojené špatné finanční situace farmářů. Počátkem roku 2018 vstoupila také v platnost nová legislativa stanovující přísná pravidla pro výrobu nových traktorů. Navíc Zetor nestihl zkompletovat produktovou nabídku. To se podařilo až v srpnu roku 2018.

Zetor díky legislativě musel modernizovat produkty s nízkou přidanou funkční hodnotou pro zákazníka, což mělo za následek zdražování traktorů. Globální hráči s vysokými kvantitami prodejů navíc uvádějí na jednotlivé trhy produkty za ceny, kterým v současném stavu nedokáže Zetor konkurovat.

„Pro rok 2019 jsme nejen upravili plán výroby kvůli nutnosti snížení skladových zásob v Brně a v afilacích, ale přijali jsme i další opatření s cílem snížit celkové náklady. Jedním z nich byly i personální změny na přelomu roku”
Marián Lipovský, výkonný ředitel ze společnosti ZETOR TRACTORS a.s.

Spolupráce na dodávce traktorů do Ruska se dál rozvíjí

V roce 2019 je pro Zetor prioritou stabilizace prodejů na jednotlivých trzích, modernizace a rozvoj produktů a rozvoj poprodejních služeb a péče o zákazníky. Pokračují již dříve nastartované projekty s růstovým potenciálem. Jedná se zejména o vstup na nové trhy v oblasti Asie a Afriky či rozvoj spolupráce na dodávky sad traktorů do Ruska. Stabilizace na novém trhu, nebo nového projektu, však trvá obecně tři až pět let. O sady traktorů projevují zájem také další postsovětské země. Rýsují se i další nové možnosti a projekt.

Nová Proxima

Co se týče strojů samotných, tak jsou dodávány nové traktory modelových řad Utilix a Hortus s výkony 40–70 koní. Od března 2019 rozšíří produktovou nabídku traktorů Utilix nový mechanický traktor – CL. Novinka bude k dispozici jak ve verzi bez kabiny, tak také s kabinou, a stejně jako stávající model HT bude vyveden ve dvou výkonech 43, respektive 49 koní. Stroj se bude od modelů HT lišit zejména v převodovce, která nově bude plně mechanická s 16 rychlostmi vpřed a 16 rychlostmi vzad. Důvodem pro rozšíření stávající nabídky je poptávka z trhů, kdy některé země, např. ČR, Slovensko a Polsko, žádají Utilix v plně mechanické verzi.

Důraz bude kladen také na zlepšení poprodejních služeb.
Důraz bude kladen také na zlepšení poprodejních služeb.

Od roku 2018 je nabízen ucelený sortiment traktorů. Nejnovějším počinem je modernizovaný model Crystal HD 170. V souvislosti s dalšími nutnými legislativními změnami je Zetor připraven zvládnout nejenom letošní rok, ale i ten další. Letos se chystá další implementace nového moderního designu na traktory Zetor. V závěru roku společnost uvede na trh stroje řady Proxima. Nepůjde jen o estetický vzhled. Nová bude střecha s výkonnější klimatizací, vhodnějším řešením topení, lepším výhledem apod. Pracuje se i na implementaci designu na traktory řady Forterra, ty budou na trh uvedeny počátkem roku 2020.

Vlastní motor a jednoduchý mechanický traktor

Pro trhy Afriky a Asie je nyní dokončován jednoduchý mechanický stroj s výkonem kolem 80 koní, který bude nízkonákladový, což je klíčový parametr pro úspěch u zákazníků v této oblasti. Zetor má v těchto zemích historicky dobré jméno a má na co navazovat, řada starších traktorů zde stále pracuje. V průběhu roku dojde k dokončení vývoje motorů Zetor v emisním stupni STAGE V a k úspěšnému zvládnutí přechodu na sériovou výrobu plánovanou na rok 2020.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Zetor

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.