Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Continental uvádí na trh nové prémiové traktorové radiální pneumatiky

Zveřejněno: 9. 11. 2017

Nové radiální pneumatiky od společnosti Continental se představují.

Continental

Optimální trakce a ochrana půdy

Jedním ze zásadních faktorů je tlak v pneumatikách. Čím vyšší je tlak, tím menší je kontaktní plocha pneumatiky s půdou. Výsledkem je pak vysoký prokluz, který vozidlu znesnadňuje na poli pohyb a kvůli kterému vozidlo urazí kratší vzdálenost. Kromě nižší trakce se tím zvyšuje i spotřeba paliva, opotřebení pneumatik i tlak na půdu. Ve finále to znamená nižší výkonnost a neefektivní využívání zdrojů. Praktický příklad: maximálního přenosu výkonu během jízdy vpřed je dosaženo při prokluzu pneumatiky 10 – 15 %. Při prokluzu 35 % a průměrné rychlosti traktoru 7 km/h na ploše pole 300 hektarů mohou jeho provozní náklady vzrůst až o 23 %. Optimální míra prokluzu v kombinaci s dobrým přenosem záběrové síly může zvýšit efektivitu vozidla a optimalizovat dobu jeho provozu. Správná hloubka dezénu, dobré samočisticí vlastnosti pneumatiky, velký průměr pneumatiky a vysoký objem vzduchu, který umožňuje použití nízkých tlaků, jsou nezbytnými předpoklady pro zajištění optimálního přenosu záběrové síly. Velmi důležité jsou také správné rozložení zátěže a rezervy pro dodatečné zatížení.

 

Produktové portfolio zaměřené na hlavní výzvy v zemědělství

Continental reaguje novým portfoliem zemědělských pneumatik. „Při vývoji nových pneumatik věnujeme velké úsilí zlepšení kvality a efektivity traktorů na poli, a to jak z hlediska výkonu vozidel, tak i využití zdrojů,“ vysvětluje Thorsten Bublitz, produktový manažer pneumatik pro zemědělství z divize Continental Commercial Specialty Tires. „Optimální přenos záběrové síly na poli, dobrá trakce umožňující rychlejší jízdu vpřed, minimální prokluz 10–15 % a správný tlak zajišťující ochranu půdy – to vše pomáhá zvýšit dlouhodobou produktivitu.“

Pneumatiky Tractor70 a Tractor85 nabízejí vyšší efektivitu

Poslední inovace, mezi které patří například naše technologie N.flex a speciální provedení patky s jediným drátem v jádru, propůjčují novým radiálním pneumatikám extrémní robustnost. Díky tomu klesá riziko poškození pneumatik, souvisejících oprav a prostojů. Flexibilní nylonový materiál použitý při výrobě kostry je také výrazně pružnější než jiné materiály a dokáže se přizpůsobit nerovnostem podloží. Výsledkem je lepší tlumení a pohodlnější jízda. Rozměrová stabilita nylonové technologie rovněž zabraňuje dočasné deformaci pneumatiky – tzv. „zploštění“ – na začátku provozu. Pneumatiku lze ihned používat bez nutnosti prohřátí a jakákoli ztráta produktivity i opotřebení samotné pneumatiky jsou zcela minimalizovány. I při vysokých záběrových silách ve spojení s vyšší zátěží zajišťují obě nové radiální pneumatiky minimální prokluz a větší kontaktní plochou a díky tomu jsou šetrnější k půdě pod koly. Pneumatika Tractor70 je ve srovnání s modelem Tractor85 o něco širší a zásluhou větší kontaktní plochy mezi pneumatikou a půdou ji lze hustit na nižší tlak i při velkém zatížení. V kombinaci se zaoblenými okraji zubů dezénu dochází k menšímu tlaku na půdu, a tím pádem i k menšímu zhutnění půdy bez jakéhokoli zhoršení trakce. Výsledkem je lepší výkon vozidla na poli a výrazné snížení spotřeby paliva. Současně dochází k dlouhodobé ochraně půdy a plodin, což je důležitý faktor, který pomáhá zemědělcům dosahovat vyšších výnosů. Proto hrají obě nové radiální pneumatiky klíčovou roli při zvyšování efektivity zemědělských operací.

 

Continental na veletrhu Agritechnica

Technologická společnost Continental představí na veletrhu Agritechnica (hala 3, stánek F19), který se koná od 12. do 18. listopadu v Hannoveru, své nejnovější technologické inovace pro zemědělský sektor. Bude zde prezentována celá řada produktů od řešení preventivní údržby přes kamerové systémy, displeje a katalyzátory až po pneumatiky.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Continental

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.