Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 24.4. – svátek slaví Jiří

Čtyřválec nebo šestiválec? Při výběru motorizace traktoru si ujasněte priority

Zveřejněno: 8. 10. 2021

Porovnávání čtyřválcových motorů se šestiválcovými je vděčným tématem diskusí a debat. Jaký motor volit u traktoru? Hodně záleží na typu úkolů, pro které bude traktor používán. Někdy daný výrobce nabízí motory s podobným výkonem a točivým momentem, ale s různým počtem válců. Proto stojí za to zjistit, která možnost nejlépe odpovídá našim potřebám a očekáváním.

Jakmile se rozhodnete, který traktor si vyberete, musíte se naučit, jak se o něj starat!

Jedním z hlavních faktorů ovlivňujících životnost stroje je životnost jeho motoru. Proto je velmi důležité zjistit si před nákupem jeho podrobnou technickou specifikaci. Někdy daný výrobce nabízí motory s podobným výkonem a točivým momentem, ale s různým počtem válců. Proto stojí za to zjistit, která možnost nejlépe odpovídá našim potřebám a očekáváním.

Hodně záleží na typu úkolů, pro které bude traktor používán. Proto je dobré se zeptat kompetentních osob, které s podobným traktorem vykonávají danou pracovní činnost. Traktory se čtyřválcovým motorem jsou většinou lehčí a obratnější. Díky své univerzálnosti jsou ideální pro malé rodinné farmy jako hlavní pracovní stroj. Traktor s čtyřválcem se hodí pro většinu prací na farmě – i pro práci s čelním nakladačem. U menších farmářů by se traktor se šestiválcovým motorem (vzhledem ke svým rozměrům) mnohdy nevešel do starších stodol. A také nároky na údržbu, spotřebu oleje a paliva jsou nižší.

Na druhou stranu traktory s šestiválcem pod kapotou budou nenahraditelné při těžkých polních pracích. Důvodem je jejich vyšší hmotnost a širší rozvor. Takový traktor by měl být v každém větším zemědělském podniku. Čtyřválec ve srovnání se šestiválcem by si nemusel poradit například s pětiradličným pluhem.

Je však třeba připomenout, že moderní výrobní technologie stále více odstraňují rozdíly mezi čtyřválci a šestiválci. Jakmile se rozhodnete, který traktor si vyberete, musíte se naučit, jak se o něj starat.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Shutterstock

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.