50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Deutz-Fahr představuje nejmenší traktor s plynulou převodovkou TTV

Zveřejněno: 6. 6. 2018

Deutz-Fahr představuje novou generaci speciálních traktorů 5 DS TTV. Tentokrát míří do luxusnějšího segmentu, díky nově použité kompaktní plynulé převodovce a bohaté výbavě.

Nový úzkorozchodný traktor od firmy Deutz-Fahr: řada 5 DS TTV s plynulou převodovkou.

Neuběhlo dlouho od představení nové generace speciálních traktorů Frutteto CVT S a v novém přichází i jeho koncernový sourozenec 5 DS TTV, který staví na základech Frutteta CVT S.

Traktor je oproti předchůdci úplně přepracovaný a nabitý mnoha novými technologickými inovacemi, díky nimž je možné snáz pracovat ve speciálních kulturách, jako je sadařství či vinařství.

Mezi nejdůležitější patří nová kabina s úplně novým konceptem ovládání, nový vysoce výkonný hydraulický systém a v neposlední řadě vynikající jízdní komfort.

Výkonné a hospodárné motory

Nové modely řady 5 DS TTV mohou být osazeny tříválcovými nebo čtyřválcovými turbo motory FARMotion se vstřikováním common-rail. K dispozici jsou dva tříválce s objemem téměř 3 litry a maximálním výkonu 88 a 97 koní (65 a 71 kW). Kromě toho jsou k dispozici tři čtyřválcové motory o objemu 3,8 litru a výkonu 88, 102 a 113 koní (65, 75 a 83 kW). Nově použitý ventilátor eVisco zajišťuje - v závislosti na podmínkách zatížení - dostatečný chladicí vzduch.

Všechny motory jsou charakterizovány štíhlým, kompaktním designem a umožňují tak velký úhel natočení předních kol. Všechny komponenty jsou snadno přístupné pro běžnou údržbu.

Intuitivní ovládání

Díky nově vyvinuté loketní opěrce MaxCom lze všechny funkce traktoru ovládat pomocí joysticku a konfigurovat podle potřeby tak, aby bylo zajištěno jednoduché a pohodlné ovládání i složitých nářadí. Osvědčená koncepce ovládání z velkých traktorů byla nyní přenesena do nové řady 5 DS a přizpůsobena novým rozměrům kompaktní, štíhlé kabiny. Výsledkem je multifunkční loketní opěrka, která kombinuje maximální ovladatelnost a maximální pohodlí. Ovládací prvky jsou barevně odlišeny.

Plynulá převodovka

Vůbec poprvé se ve speciálních traktorech Deutz-Fahr objevuje plynulá převodovka TTV, která kombinuje účinnost mechanické převodovky s pohodlím hydrostatické. Rychlost jízdy může být plynule řízena od 0 do 40 km/h a tím dosáhnout nízké spotřeby paliva a nízkých otáček motoru 1650 ot./min. K dispozici jsou dva rozsahy automatického řazení: pracovní rozsah 0-22,8 km/h a dopravní rozsah 22,8 až 40 km/h.

Pomocí potenciometru si řidič může zvolit mezi různými provozními režimy motoru - např. "Eco" (úsporný režim) a "Power" (maximální výkon). Nová převodovka TTV také řídí PTO, které je automaticky synchronizováno s rychlostí jízdy. Případně jsou k dispozici dva tempomaty.

Pohodlná kabina

Nově vyvinutá čtyř sloupková kabina nabízí prostorný interiér s kompaktními vnějšími rozměry. Zaoblené vnější profily dodávají kabině moderní design. Zároveň je při průjezdu úzkými řadami rostlin chráněna vegetace. Díky kompaktnímu a plochému provedení převodovky TTV má kabina rovnou podlahu. Nastavitelné sedadlo řidiče bylo optimalizováno pro vynikající pohled na všechny pracovní oblasti. Klimatizovaná kabina je uložena na nových hydro-silentblocích, které jsou plněny hydraulickou kapalinou a poskytují výjimečný komfort jízdy. Na přání může kabina plnit ochranu kategorie 4 proti chemikáliím. Volitelně mohou být modely 5 DS TTV vybaveny 28palcovými pneumatikami. 5 DS TTV obdrží standardně pneumatiku o rozměru 24 palců. Jednodílné čelní sklo nabízí optimální pohled na přední a boční montážní prostor. Pohled směrem nahoru byl také výrazně vylepšen čelním sklem zasunutým do střechy kabiny. Na přání je k dispozici otevírací čelní sklo, vzduchově odpružené sedadlo řidiče a stereo rádio.

Přední zavěšení nápravy

Na přání je možné traktory 5 DS TTV vybavit odpruženou přední nápravou s nezávislým zavěšením. Reakce zavěšení je průběžně monitorována vlastním řízením (Active Drive). Ovladač Active Drive je standardně vybaven funkcemi "AntiDive" a "AntiRoll".

Výkonný hydraulický systém

K novým traktorům je k mání hydraulický systém v nejrůznějších konfiguracích. Různé konfigurace mají vždy čerpadlo s kapacitou 100 l/min. Každý model je standardně dodáván se samostatným čerpadlem o kapacitě 42 l/min, které zajišťuje progresivní a hladké řízení, a to i při nízkých otáčkách motoru. Nářadí lze agregovat jak do předního závěsu, tak do zadního a také mezi nápravy. Zadní závěs má kapacitu 2600 kg, zatímco volitelný přední závěs 1500 kg.

Zadní vývodový hřídel je standardně elektrohydraulický a má tři různé rychlosti (540, 540 ECO a 1000). Standardní je také automatický vývodový hřídel, který se automaticky zapíná nebo vypíná v závislosti na poloze zadního závěsu. Vývodová hřídel je volitelná.

Traktor ve verzi DS má vnější šířku 1,36 m a je k dispozici se dvěma rozvory (zaleží, zda má tříválcový nebo čtyřválcový motor).

Autor: Milan Jedlička
Foto: Deutz-Fahr

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.