Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Diskový secí stroj Köckerling VITU 600

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Novinka od výrobce Köckerling diskový secí stroj VITU 600 se může použít v jakékoliv technologii, nezáleží, jestli preferujete konvenční zpracování půdy nebo minimalizaci, vždy můžete s úspěchem použít tento secí stroj. Nabízí se dvě varianty výběru: klasický diskový secí stroj nebo secí stroj s přihnojením pod patu.

Köckerling

Obě varianty mají společnou předseťovou přípravu půdy spočívající v dvouřadém uspořádání vykrajovaných talířů s průměrem 450 mm. Každý talíř je uložen jednotlivě na pružné slupici, tak aby se docílilo nejlepšího kopírování pozemku při vlastním předseťovém zpracování půdy. Hloubku přípravy půdy si nastaví obsluha dle potřeby jednoduše mechanicky, na souvratích se talíře automaticky hydraulicky přizdvihují. Při nutnosti použití secího stroje bez přípravy půdy se talíře opět mechanicky zajistí proti spuštění a secí stroj se může použít třeba k přísevu TTP. Pro kypření utužené plochy za koly traktoru je secí stroj vybaven dvojicí hydraulických kypřičů stop, které se dají jemně nastavit do požadované hloubky zpracování. Podle výbavy secího stroje se dodává za vykrajované talíře buď smyková deska nebo dvojité disky pro aplikaci granulovaného hnojiva. Smyková deska má za úkol urovnat vlastní zkypřenou půdu před přejezdem pneumatickým pěchem. Tento je pro lepší čištění a průchodnost na vlhkých půdách předsazený, nejedná se tak o klasický jednořadý pěch, nýbrž o dvojitý pneumatický pěch (stejné řešení je u dvojitých STS válců) s menším valivým odporem a jednoznačně lepší prací za mokra. Další výhodou tohoto technického řešení je jednoduchá výměna pneumatiky při defektu. Pneumatiky pěchu mohou být vyplněny pěnou proti průrazu. Pro otáčení se na souvratích se pěch používá v celé své pracovní šíři, stroj se nehoupá a je stabilní, pro silniční transport se využívají dva páry kol, které se hydraulicky vysunou za středové sekce pěchu, tím je docíleno lepší stability na nekvalitních silnicích III. kategorie, které jsou obvykle prohnuté v profilu do oblouku. Samozřejmostí jsou vzduchové brzdy.

Vlastní ukládání osiva je zajištěno dvojicí mírně předsazených disků s roztečí 143 mm. Celkem je na secím stroji 42 dvojitých výsevních disků uložených ve dvou řadách. Nastavení hloubky setí je zajištěno centrálně a hydraulicky s vlastním hydraulickým přítlakem. Opět jednoduché technické řešení s rychlou možností změny. Za vlastním dvojdiskem následuje pogumované plastikové kolo pro zpětné uzavření a utužení výsevního lůžka. Nalisovaná guma po obvodu zajišťuje odpadávání nalepené mokré půdy. Poslední operací je zavláčení osiva a urovnání plochy nastavitelnými zavlačovači na poslední řadě výsevních dvojdisků. Zásobník na osivo má objem 3700l v případě sólo stroje nebo ve verzi s přihnojením 4300l a dělením v poměru 40%/60%. Dávkovací ústrojí je výsledkem práce konstrukčního oddělení Köckerling. Je stejné pro osivo a hnojivo, odolné proti agresivním látkám a jeho dávkovací válečky jsou vzduchotěsné, proud vzduchu v žádném případě nesměřuje z části do zásobníku, ale jen do rozdělovací hlavy. Kombinovaný zásobník se dá po jednoduché přestavbě použít i jen pro osivo a oběma dávkovači dávkovat je osivo.

Celkové ovládání diskového secího stroje Vitu 600 je zajištěno počítačem a ovládacím terminálem WTK 130 pro jednoduchou verzi zásobníku nebo WTK 300 pro kombinovanou verzi zásobníku. Všechna potřebná místa pro kontrolu jsou osazena senzory, posádka má absolutní přehled o funkci secího stroje. Potřebné informace mohou být zobrazovány na externím terminálu nebo si je obsluha může načíst na základním v traktoru. Za příplatek se dodává kontrola průtoku osiva (hnojiva), naopak standardem je přesné měření pojezdové rychlosti přes GPS navigaci. Diskový secí stroj Köckerling VITU 600 je moderní secí stroj naplňující současné vysoké požadavky evropských zemědělců na rychlé a kvalitní založení porostů obilovin, luskovin a olejnin.

Autor: Köckerling
Foto: Köckerling

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.