Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Doosan navrhl kolový nakladač DL280-5 speciálně pro zemědělské činnosti

Zveřejněno: 14. 1. 2020

Vrcholem výstavní plochy firmy Doosan na veletrhu Agritechnica 2019 v německém Hannoveru byl nový kolový nakladač DL280-5 navržený speciálně pro zemědělské činnosti. Nakladač patří do vysoce výkonného sortimentu kolových nakladačů Doosan, který zahrnuje 13 modelů - pokrývá provozní hmotnosti od 12 do 36 tun.

Kolový nakladač Doosan DL280-5

Nejnovější DL280-5 nabízí vysoký výkon a vysokou produktivitu. Nakladač zvládne všechny typy prací kolem farmy, včetně nakládky krmiva, obsluhy bioplynové stanice či práce na silážní jámě. Nový DL280-5 lze vybavit řadou přídavných zařízení, jako jsou skládací silážní vidlice či drapáky.

DL280-5 je poháněn osvědčeným dieselovým motorem Doosan DL06 o výkonu 5,9 l, který poskytuje výkon 128 kW (172 HP). Výkon motoru je řízen třemi různými pracovními režimy: ECO, Normal a Power, aby byl zajištěn nejlepší točivý moment a výkon pro zvládnutí i těch nejnáročnějších pracovních podmínek - a s nejlepší spotřebou paliva. Automatické vypnutí motoru snižuje dobu nečinnosti motoru, aby se zabránilo nadměrné spotřebě paliva a zbytečné době provozu. Obsluha může snadno nastavit časování této funkce pomocí LCD displeje v kabině.

Pohyb ramene zajišťuje hydraulický systém - 210 l/min. DL280-5 má Z kinematiku výložníku. DL280-5 má provozní hmotnost přes 15 tun a je osazen zesílenými nápravami ZF. Energie je přenášena na kola pomocí převodovky Powershift ZF, která má čtyři převodové stupně a tři jízdní režimy. Převodové poměry jsou optimalizované a řazení bez rázů přispívá k vysoké celkové úrovni pohodlí obsluhy. DL280-5 využívá pneumatiky 750/65 R26. K dispozici je i hydraulická uzávěrka diferenciálu - může být aktivována automaticky před prokluzem jedné z pneumatik.

Ve velké kabině se nachází pohodlné a plně nastavitelné sedadlo Grammer s vyhříváním. V zemědělském provozu přijdou vhod zrcátka kolem stroje, které zajišťují bezpečnější manévrování ve dvoře. Zadní kamera poskytuje jasný pohled na to, co se děje za strojem - pro větší bezpečnost a klid v duši. Plně barevný displej v kabině ukazuje obsluze to, co vidí kamera. Panoramatický pohled ukazuje další vozidla nebo osoby za nakladačem.

DL280-5 má standardně telematický systém DoosanCONNECT, který je schopen vzdáleně lokalizovat, zabezpečit a sledovat provozní a výrobní parametry stroje. Na PC nebo přes mobilní zařízení lze zobrazit celou řadu dat - spotřebu paliva, výkon, polohu GPS atd. Je možné zobrazit také výstražné zprávy a servisní intervaly. Majitelé mohou snadno analyzovat provoz stroje a naplánovat svou práci.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Doosan

1) čerpáno z materiálů Doosan


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.