Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Dosažení kvalitního krmiva s baličkami píce SIPMA

Zveřejněno: 8. 7. 2019

Jedním z předpokladů pro dosažení výroby kvalitní senáže je rychlé a kvalitní zabalení slisovaných balíků. Fólie vytváří podmínky pro konzervaci a uchování hmoty, která si tak dlouhodobě uchová svou nutriční jakost. V oblasti baliček a ovíjecích mechanismů má co nabídnout i výrobce SIPMA.

Kromě lisů s možností integrace ovíjecího mechanismu, vyrábí SIPMA také baličky píce v neseném a taženém provedení. Speciální elastickou fólií dokážou ovinout balík zavadlé píce, aby se vytvořily vhodné podmínky pro správné kvašení a mohlo tak vzniknout kvalitní krmivo pro hospodářská zvířata. Akreditovaným dovozcem strojů SIPMA do ČR je firma N&N KOŠÁTKY s.r.o.

Nesené varianty

Nesené provedení baliček zastupují dva modely. První z nich OZ 7500 TEKLA je určen pro nesení v tříbodovém závěsu traktoru. Model je vhodný převážně pro malé až středně velké farmy. Balík je nutné do baličky umístit nakladačem. Stroj nalezne využití převážně v místě, kde posléze budou ovinuté balíky skladovány.

Celý mechanismus ovíjení u strojů SIPMA tkví ve výklopném stolu, univerzálním podavači a hliníkových drážkovaných válců podavačů fólie. Univerzální podavač fólie umožňuje práci s fólií o šířce 0,5 a 0,75 m. Fólie o šířce 0,75 m k zabalení balíku vyžaduje pouze 16 otáček stolu a výrazně snižuje čas ovíjení. Každá další vrstva fólie kryje předcházející se založením 50 %. Podavač natahuje fólii během balení, čímž je zajištěno těsné a důkladné ovinutí balíku. O natažení a přilnavost fólie během balení se starají drážkované válce podavače fólie. Jelikož je balička agregována v závěsu traktoru, přes hydraulické zvedací zařízení a odblokování západky dochází ke zvednutí výklopného stolu a odkutálení balíku dozadu. Výbavou na přání je stavěcí zařízení umožňující skladování balíků na čele - po pravé nebo levé straně baličky.

Druhý model v nesené variantě OS 7510 KLARA má navíc opěrná kola a nakládací rameno. Kola, která se otáčejí kolem vlastní svislé osy, zajišťují dobrou manévrovatelnost celé soupravy. Díky nakládacímu ramenu a procesu ovíjení i během jízdy je balička vhodná pro použití přímo na poli.

Tažené varianty

Tažené varianty zastupuje čtveřice modelů, která zajistí profesionálnější, pohodlnější a výkonnější ovíjení balíků. Tyto baličky se širokými pneumatikami se vyosují do pracovní/přepravní polohy přes nastavitelnou oj. Výhradně hydraulicky poháněné modely zvládnou zabalit balík o průměru 1200 až 1500 mm o hmotnosti maximálně 1000 kg až 1200 kg. Automatizaci procesu balení obstarává moderní řídicí systém s možností předprogramování parametrů práce. Jeden z modelů, SIPMA OS 7521 MIRA, umožňuje nakládat balíky podél nebo kolmo ke směru práce lisu. Balička disponuje hydraulickou soustavou s funkcí Load-Sensing, takže by neměla příliš zatěžovat hydraulické čerpadlo traktoru. Na rozdíl od nesené varianty, kde je držák fólie s nožem výbavou na přání (nůž odřeže fólii při otočení stolu po vyložení balíku), je u tažených variant k dispozici hydraulický držák fólie s nožem, který se spouští automaticky po každém ovinutí balíku fólií. Výhodou je významné zkrácení doby ovíjení a zvýšení efektivity práce. Přítomné je též čidlo pro zahájení automatického procesu ovíjení.

U nesených variant baliček počítadlo zobrazuje aktuální počet ovinutých balíků a informuje o skončení cyklu balení. U tažených variant palubní počítač (umístěn v kabině traktoru) informuje o celé řadě parametrů, například o procesu ovíjení, počtu ovinutých balíků, době práce, efektivitě či ceně za ovinutí jednoho balíku na zvoleném poli ve službách apod. Prostřednictvím ovládacího počítače lze dále seřizovat rychlosti otáčení stolu či rychlosti zvedání a spouštění nakládacího ramene. Možná je jak automatická, tak ruční obsluha ovíječky. Ekonomická varianta baličky MAJA se ovládá mechanicky přes joystick v kabině.

Top modelem je OS 7650 GAJA, která má zesílenou konstrukci a umožňuje práci s balíky o hmotnosti do 1200 kg. Palubní počítač nové generace navíc graficky zobrazuje práci baličky a stav čidel – třeba čidlo fólie, které zastaví proces ovíjení balíku v případě utržení nebo poškození fólie.

Autor: Milan Jedlička
Foto: SIPMA

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.