Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Dron jako postřikovač je realitou. Už nyní k dostání v ČR. Jakou má cenu?

Aktualizováno: 7. 3. 2017

Už v roce 2015 představila firma DJI dron AGRAS MG-1, tehdy se asi jednalo pouze o prototyp. Nyní na veletrhu SIMA 2017 v Paříži, firma DJI, představila dron, který je vybaven tryskami a může nést až deset litrů kapaliny. Dron je vybaven trojicí radarů, které řídí vzdálenost od země a udržuje ji v konstantní vzdálenosti nad plodinou. Dron se dokáže i vyhýbat plochám, které nemá ošetřovat postřikem. Stejná technologie může být použita i pro menší drony, pro vytváření aplikačních map.

Dron

Mezi další vymoženosti "létajícího postřikovače" je to, že dokáže variabilně upravovat dávku postřiku. Když je nádrž na postřik prázdná, dron se automaticky vrátí na místo, odkud vzlétl. Tam se doplní nádrž a případně vymění baterie. Doba letu je deset minut.

Nová řada těžkých dronů s více kamerami

Na veletrhu Mobile World Congress v Barceloně zase DJI představil tři nové bezpilotní letouny. Největší předností nových dronů je to, že na ně můžete zavěsit dvě kamery. Nová řada Matrice 200 se skládá z modelů: 200, M210 M210 RTK. M200 je základní model s jedinou kamerou. Na M210 můžete zavěsit dvě kamery, včetně termovizní Zenmuse XT. Drony jsou vybaveny duální baterií. Ta umožní létat asi 38 minut. Kromě toho, drony jsou vodotěsné, takže létat v dešti nebo při sněžení není problém. Pro přepravu lze rám složit, dron váží asi 3,8 kg. M210 je k dispozici také s modulem RTK. Tento modul vám umožní vědět s přesností na dva centimetry, kde se dron nachází. Samozřejmostí je automatické létání na předem sestavené trase.

Firma DJI není sama a má velkou konkurenci, co se týče dronů jako postřikovač. Nizozemská firma Osse-Gruppe vyvinula létající postřikovač, který nese označení „Drone4Agro“. Také z Číny začínají přicházet zprávy, že se v nejbližší době představí "létající postřikovač". Více informací

Server Drona.cz nabízí tento "létající postřikovač" již k prodeji. Na http://www.drona.cz/presentation/agras-mg-1 naleznete podrobná technická data. Pořizovací cena je, podle serveru, 206 603,- Kč bez DPH.

Autor: Milan Jedlička
Foto: DJI

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.