Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Elektrický i konvenční kloubový nakladač a teleskopické manipulátory Weidemann přichází na český trh s novinkami

Zveřejněno: 13. 12. 2022

Weidemann na český trh přichází s inovovaným modelem elektrického nakladače Weidemann Hoftrac 1190e s lithium-iontovou baterií. Řadu kloubových nakladačů se spalovacím motorem obohatil nový model Weidemann 1260 LP s nízkou konstrukční výškou a nízkým těžištěm. Weidemann se dvěma novými modely Weidemann T7035 a Weidemann T7042 také vstupuje do segmentu teleskopických manipulátorů s výškou zdvihu sedm metrů. Manipulační techniku značky Weidemann na český trh dodává společnost AGROMEX.

U nového modelu Weidemann Hoftrac 1190e jsou na výběr celkem tři bezúdržbové lithium-iontové baterie: standardem je kapacita 14,1 kWh, volitelně je k dispozici 18,7 kWh nebo 23,4 kWh.

Weidemann představil svůj první elektrický kloubový nakladač v roce 2015. Nyní na trh přichází inovovaný model Weidemann Hoftrac 1190e s lithium-iontovou baterií. Elektrický nakladač není tak hlučný ve srovnání se spalovací verzí stroje a neruší tedy hlukem své okolí. Využití tak nalezne při práci ve stájích, kde neruší zvířata. Jak u soukromých zemědělců a chovatelů, tak u zemědělských podniků také odpadá zajišťování a skladování pohonných hmot. Výhodou jsou také snížené provozní náklady či snížená frekvence provádění údržeb během životního cyklu stroje.

U nakladače s elektropohonem hraje zásadní roli typ a kapacita použité baterie. U nového modelu Weidemann Hoftrac 1190e jsou na výběr celkem tři bezúdržbové lithium-iontové baterie: standardem je kapacita 14,1 kWh, volitelně je k dispozici 18,7 kWh nebo 23,4 kWh. Baterie je předehřívána na provozní teplotu pomocí integrovaného systému řízení baterie. Tento systém také neustále sleduje teplotu baterie a zvyšuje nabíjecí proudy. Hmotnost baterií není nijak omezující, stroj lze nadále přepravovat na 3,5t přívěsu. Stroj standardně disponuje jednou vestavěnou nabíječkou (3 kW), do příplatkové výbavy spadá druhá nabíječka (3 kW) pro zvýšení nabíjecího výkonu na 6 kW. Stroj využívá dva oddělené elektromotory. Jeden slouží pro jízdu (6,5 kW) a druhý pro pracovní hydrauliku (8,5 kW). Toto řešení umožňuje dynamické rozjezdy stroje a snižuje spotřebu elektrické energie.

Nakladače pracující v živočišné výrobě jsou často v chodu v omezeném prostoru. Proto je pro Weidemann Hoftrac 1190e k dispozici sklápěcí stříška určená do nízkých stájí. Nabízena je i ochranná stříška v pevném provedení.
Nakladače pracující v živočišné výrobě jsou často v chodu v omezeném prostoru. Proto je pro Weidemann Hoftrac 1190e k dispozici sklápěcí stříška určená do nízkých stájí. Nabízena je i ochranná stříška v pevném provedení.

Elektrická parkovací brzda se automaticky aktivuje, když řidič nakladače Weidemann Hoftrac 1190e vypne motor, aktivuje neutrál nebo opustí sedadlo. Parkovací brzda se automaticky deaktivuje, pokud řidič plynovým pedálem uvede stroj do chodu. Samozřejmě lze také brzdu aktivovat a deaktivovat ručně použitím ovladače. Nakladač disponuje i tzv. rekuperací – přeměna části kinetické (pohybové) energie zpět na využitelnou elektrickou.

Nakladače pracující v živočišné výrobě jsou často v chodu v omezeném prostoru. Proto je pro Weidemann Hoftrac 1190e k dispozici sklápěcí stříška EPS (Easy Protection System) určená do nízkých stájí. Nabízena je i ochranná stříška v pevném provedení. Pro komfortní práci za každého počasí je k dispozici nová plnohodnotná kabina s dostatkem prostoru pro řidiče. Kabina má sofistikovaný koncept vytápění, který zahrnuje elektricky vyhřívaná přední a zadní okna, standardní topení, komfortní vytápění s ještě větším výkonem a vyhřívání střešního panelu. Ovládací prvky v novém interiéru kabiny jsou barevně odlišené. Multifunkční joystick a ergonomicky uspořádaný displej umožňují bezpečnou a pohodlnou práci. Mezi další komfortní prvky patří rádio DAB+, výškově nastavitelná pravá loketní opěrka, nastavitelný sloupek řízení, pohodlné sedadlo řidiče (s vyhříváním/vzduchovým odpružením) a různé odkládací přihrádky.

Weidemann 1260 LP s nízkou konstrukční výškou a nízkým těžištěm

Weidemann vyrábí kloubové nakladače i se spalovacím motorem. Jednou z posledních novinek této kategorie je Weidemann 1260 LP. Dvě písmena v označení modelu znamenají, že má stroj nízkou konstrukční výšku a nízké těžiště. Stroj tak dokáže projet vraty s výškou do 2 metrů, aniž by se musela sklopit ochranná stříška. Díky zploštělému středovému tunelu je nasedání a vysedání pohodlnější. Ergonomicky uspořádané ovládací prvky stroje jsou barevně odlišeny. O provozních údajích informuje displej.

V modelu Weidemann 1260LP je zabudována P-kinematika, která zaujme přesným paralelním vedením v celém rozsahu zdvihu.
V modelu Weidemann 1260LP je zabudována P-kinematika, která zaujme přesným paralelním vedením v celém rozsahu zdvihu.

Stroj pohání motor o výkonu 25 koní. Weidemann se rozhodl zvolit koncepci pohonu Direct Wheel Drive – motory v nábojích všech čtyř kol. Motory v nábojích kol jsou poháněny hnacím hydraulickým čerpadlem. Tento typ pohonu je ve srovnání s jinými řešeními na trhu efektivnější. Nakladač je obratnější a má vyšší světlou výšku.

V modelu Weidemann 1260LP je zabudována P-kinematika, která zaujme přesným paralelním vedením v celém rozsahu zdvihu. Standardní verze nakladače má výšku zdvihu 2,5 metru v bodě otáčení lžíce. Volitelně jsou k dispozici dvě přídavná nakládací ramena s výškou 2,7 nebo 2,9 metru. Sklopná zátěž se v závislosti na výbavě pohybuje v rozmezí od 800 do 1 100 kg (rovná paletová vidlice). Díky nízké provozní hmotnosti 2 100 kg a kompaktním rozměrům lze nakladač snadno přepravovat na přívěsu.

Teleskopické manipulátory Weidemann s výškou zdvihu 7 metrů

V produktovém portfoliu značky Weidemann můžeme nalézt i teleskopické manipulátory. Se dvěma novými modely Weidemann T7035 a Weidemann T7042 s užitečným zatížením 3,5 a 4,2 tuny vstupuje Weidemann do segmentu teleskopických manipulátorů s výškou zdvihu 7 metrů. Oba modely naleznou uplatnění během manipulace s těžkými břemeny a stohování.

Se dvěma novými modely Weidemann T7035 a Weidemann T7042 s užitečným zatížením 3,5 a 4,2 tuny vstupuje Weidemann do segmentu teleskopických manipulátorů s výškou zdvihu sedm metrů.
Se dvěma novými modely Weidemann T7035 a Weidemann T7042 s užitečným zatížením 3,5 a 4,2 tuny vstupuje Weidemann do segmentu teleskopických manipulátorů s výškou zdvihu sedm metrů.

Předností obou nakladačů Weidemann je prostorná a klimatizovaná kabina Best View Cabin, ze které je dokonalý výhled ven. Čtyřsloupková kabina má velké zakřivené přední sklo, vyhřívané boční okno a panoramatické zadní okno. Výhled do stran usnadňuje zkosená kapota motoru. Ovládání stroje a ramene se provádí přes loketní opěrku s joystickem. Provozní údaje se zobrazují na velkém 7palcovém displeji.

Teleskopické nakladače Weidemann jsou dostupné s motory Perkins o výkonu 102, 122 a 136 koní. Motory splňují emisní normu Stage V s technologií SCR, DPF a DOC. Z mřížky kapoty lze odstranit nahromaděné nečistoty aktivací reverzibilního ventilátoru. Nakladače Weidemann mají tři typy řízení – řízení všech kol, řízení přední nápravy a krabí řízení. Ve výbavě nechybí osvědčený a patentovaný asistenční systém Vertical Lift pro plynulejší provádění manipulace s břemeny.