Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Elektrický teleskopický manipulátor Faresin 6.26 se uplatní tam, kde je spalovacím motorům provoz zapovězen

Zveřejněno: 11. 3. 2020

Minulý rok společnost Faresin Industries představila svůj první elektrický teleskopický manipulátor Faresin 6.26, který slibuje eliminovat emise a hluk. Manipulátor je tak vhodný pro provoz v uzavřených místnostech, historických centrech měst a hustě obydlených oblastech.

Faresin „Full Electric“ 6.26 během provozu ve skleníku

Po letech výzkumu vyvinulo výzkumné a vývojové centrum italské firmy Faresin Industries spolu s univerzitami inovativní elektrický manipulátor Faresin „Full Electric“ 6.26 využívající podvozek konvenčního manipulátoru. Světová premiéra manipulátoru proběhla na stavebním veletrhu bauma, pak byl zemědělcům představen na veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Vzhledem k tomu, že elektrická verze využívá konvenční podvozek, nabídne pohon a řízení všech čtyř kol. Pohyb ve stísněném prostoru by tedy neměl být žádný problém i z důvodu kompaktních rozměrů (jsou identické s klasickým modelem 6.26 využívající spalovací motor). Maximální nosnost modelu 6.26 činí 2600 kg – váhu uzvedne do výšky 5,9 m.

Díky elektromotoru se eliminuje vznik škodlivých emisí během provozu a výrazně se snižuje hladina hluku. Manipulátor je tak vhodný pro provoz v zemědělství, zahradnictví, stavebnictví a komunálním sektoru. Už nyní některá města zakazují ve svých centrech provoz stavebních a komunálních strojů se spalovacím motorem. Elektrický stroj má být řešením. Faresin už není jediným výrobce zabývající se vývojem elektrického manipulátoru. V dřívějším článku jsme psali také o manipulátoru firmy Merlo.

Elektrický manipulátor Faresin slibuje jednoduchou a levnou údržbu – to je obecně plusem u všech elektromotorů. Elektromotor nijak výkonově manipulátor neomezuje – podle výrobce elektromotor nabídne stejný výkon jako konvenční model 6.26 využívající spalovací motor. Nabíjení baterie se provádí rychlým nabíjením nebo klasickým nabíjením během noci. Standardně je nabíječka umístěna uvnitř stroje. Doba nabíjení trvá třináct hodin a přes rychlé nabíjení dvě a půl hodiny. Lithium-iontová baterie by měla v provozu vydržet šest hodin a její životnost podle serveru meccagri.it činí čtyři a půl roku.

Pár těchto elektrických manipulátorů Faresin již po světě pracuje. Faresin údajně vyvíjí celou modelovou řadu elektrických teleskopických manipulátorů různých velikostí.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Faresin

1) čerpáno z materiálů Faresin


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.