AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Exkluzivně jsme prozkoumali zbrusu nový širokozáběrový secí stroj BEDNAR EFECTA CE v Polsku

Zveřejněno: 25. 11. 2020

Ještě před světovou premiérou nového širokozáběrového secího stroje EFECTA CE se redakci Agroportal24h.cz naskytla příležitost vidět stroj z produkce českého výrobce BEDNAR při práci na poli Zemědělského kombinátu Ketř (Kombinat Rolny Kietrz).

Denní výkon secího stroje činí až 200 hektarů, podle toho je uzpůsobena jeho konstrukce.

BEDNAR je lídrem na trhu se široko-záběrovými stroji na zpracování půdy. V jeho portfoliu už se můžeme setkat s diskovými podmítači SWIFTERDISC, SWIFTER, ATLAS a polní bránami STRIEGEL-PRO PE s pracovní šířkou dvanáct až osmnáct metrů, jež využívají nejen velké české zemědělské podniky, ale i agroholdingy po celém světě.

„Hlavním důvodem pro vývoj tohoto secího stroje byly požadavky zemědělců, kteří obhospodařují velké plochy a často nestíhají založit porosty tak, jak by sami očekávali.”
Ing. Jan Bednář, obchodní ředitel společnosti BEDNAR

Secí stroje OMEGA vyrábí s pracovní šířkou až devět metrů. Kategorii univerzálních secích strojů nyní nově obohacuje secí stroj EFECTA CE 12000. Jak číselné označení napovídá, má pracovní šířku dvanáct metrů, takže se hodí taktéž pro velké zemědělské podniky a zemědělce uplatňující systém CTF (Controll Traffic Farming) neboli řízený provoz zemědělských strojů po pozemcích, který je jednoduchou cestou k možnému snížení vstupních nákladů a zároveň prostředkem ke snížení zatížení půdy přejezdy a jejímu následnému poškozování.

Pro vysoké denní výkony

BEDNAR uvádí, že hlavním důvodem vývoje tohoto secího stroje byly požadavky zemědělců, kteří mají velmi málo času k založení porostu. Denní výkon secího stroje činí až 200 hektarů, podle toho je uzpůsobena jeho konstrukce. Konstrukce se skládá ze sekce ke zpracování půdy a výsevu s pracovní šířkou dvanáct metrů a dvou přetlakových zásobníků o celkovém objemu 6 000 litrů v poměru 60:40. Zásobníky zvyšují přesnost dávky, a to zejména u hnojiv, které jsou náročnější na distribuci. Secí stroj využívá centrální podvozek s velkými flotačními pneumatikami.

Secí stroj disponuje sekcí ke zpracování půdy a výsevu s pracovní šířkou dvanáct metrů
Secí stroj disponuje sekcí ke zpracování půdy a výsevu s pracovní šířkou dvanáct metrů

EFECTA CE je ve srovnání s konkurencí daleko univerzálnějším secím strojem, neboť si jej může budoucí uživatel nakonfigurovat přesně podle svých představ a do konkrétních půdních podmínek. Umí několik typů výsevů a aplikaci hnojiva během jednoho přejezdu díky variabilitě předního příslušenství, které lze volit na základě typu hospodaření. Podle obchodního ředitele společnosti BEDNAR, Jana Bednáře, secí stroj nevyžaduje příliš velký tahový výkon, traktor se spokojí s 300 koňmi, a přitom zajistí nízkou spotřebu paliva a vysokou pracovní rychlost.

Zásobníky zvyšují přesnost dávky, a to zejména u hnojiv, které jsou náročnější na distribuci
Zásobníky zvyšují přesnost dávky, a to zejména u hnojiv, které jsou náročnější na distribuci

Nejuniverzálnější secí stroj ve své kategorii

Secí stroj EFECTA CE může disponovat páskovým smykem Crushbar. Umisťuje se před secí botky v přední pracovní části. Své využití nachází třeba při jarním rovnání pozemků při prvním předseťovém zpracování půdy. Slouží k urovnání povrchu pole, drobí půdu a vytváří slabé nakypřené vrstvy. Snižuje neproduktivní výpar vody, rozdrobuje a zatlačuje hroudy do půdy a současně ničí mělce kořenící a klíčící plevele.

Další možností je vybavení pracovní části sekcí PROFI coulterů sestávajících z vlnitých disků, u nichž nehrozí ucpávání během práce. Hodí se během jarního a letního zakládání porostů a práce ve vlhkých podmínkách. Další možností je sekce TURBO coulterů sestávající z rovných řezacích coulterů, které se postarají o otevření i velmi tvrdé půdy a přeříznutí rostlinných zbytků. Osivo se tak dostává do čistého lůžka. Pro výživu rostlin na počátku vegetace systémem přihnojování slouží další varianta, takzvané přihnojovací FERTI coultery, které se uplatní nejen při setí obilovin, ale i u dalších plodin, kde je výhodné přihnojení mezi vysévané řádky.

Kypřiče stop přicházejí vhod při práci na půdách citlivých na zhutnění a při práci v menší pracovní hloubce
Kypřiče stop přicházejí vhod při práci na půdách citlivých na zhutnění a při práci v menší pracovní hloubce

Secí stroj předvedený v Polsku disponoval kypřiči stop za strojem i za traktorem. Kypřiče stop přicházejí vhod při práci na půdách citlivých na zhutnění a při práci v menší pracovní hloubce. Nakypří půdu zhutněnou koly traktory, respektive koly secího stroje. Kypřiče stop mezi nápravami traktoru a secího stroje disponovaly disky, zatímco za strojem radličkami.

Pan Bednář v tiskové zprávě poznamenal, že takto vysokou variabilitu secího stroje nenabízí v podobném záběru žádný jiný výrobce.

Ještě přesnější a účinnější výsev a kopírování

Osvědčená konstrukce výsevního ústrojí a secí lišty vychází z řady secích strojů OMEGA. EFECTA CE se vyrábí v meziřádkové vzdálenosti 12,5 cm nebo 16,7 centimetrů. Diskové secí botky ukládají osivo do identické výsevní hloubky v celé šířce stroje a dokonale kopírují terénní nerovnosti v podélném i příčném směru díky osvědčenému zavěšení secích botek na paralelogramu. Aby byl výsev a kopírování v takto velké pracovní šířce ještě přesnější a účinnější, paralerogram se nachází na jednotlivých sekcích secí lišty zavěšené na boční rámy. Rovnoměrnou distribuci osiva zajišťují čtyři výsevní ústrojí a dělicí hlavy s možností sekční kontroly (vypínání a zapínání stroje na souvratích) po každých třech metrech záběru.

Nový secí stroj využívá elektrohydraulické ovládání, jež přináší možnost používat ISOBUS ovládací terminál, kde je možné nastavovat nejrůznější parametry přímo z kabiny traktoru. Secí stroj zvládá i variabilní setí nebo sekční kontrolu.

První kusy míří do Dánska, kde BEDNAR posiluje svoji pozici

Tři první vyrobené secí stroje poputují na jaře roku 2021 dánským agroholdingům. Významný úspěch lze očekávat především na evropských trzích, pro které byl secí stroj vyvíjen.

V druhé polovině letošního roku BEDNAR nově zahájil spolupráci s dánskou skupinou Danish Agro, prostřednictví které na tamějším náročném trhu uvede příští rok řadu novinek a podnikne praktické prezentace techniky. Společnost BEDNAR bude zastoupena výhradně prostřednictvím pěti dánských prodejců značky CLAAS na 11 prodejních místech po celém Dánsku. Produkt BEDNAR se stane jejich první značkou v segmentu zpracování půdy a setí.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Milan Jedlička, BEDNAR

1) z podkladů BEDNAR

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.