Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Jaké druhy secích strojů AGRO-MASZ jsou dostupné českým farmářům?

Zveřejněno: 2. 4. 2024

Polský výrobce zemědělské techniky AGRO-MASZ má v nabídce stroje zastoupené mechanickými, pneumatickými a přesnými secími stroji v nejrůznějším provedení. Všechny popsané modely v tomto článku jsou dostupné českým farmářům prostřednictvím společnosti Bárny agro s.r.o.

Secí stroj AGRO-MASZ SR se vyrábí s pracovním záběrem 2,5; 2,7; 3; 3,5 nebo 4 metry se základním objemem zásobníku na osivo od 450 do 790 litrů.

Mechanické secí stroje AGRO-MASZ SR a SN

Technicky nejjednodušší modely zastupují mechanické secí stroje AGRO-MASZ SR s pracovním záběrem 2,5; 2,7; 3; 3,5 nebo 4 metry se základním objemem zásobníku na osivo 450; 480; 550; 640 nebo 790 litrů a pro traktory o výkonu od 40 koní do 100 koní. Dostupné jsou v provedení s dvouřadými nebo třířadými secími botkami, v jedno nebo dvoudiskovém provedení. Přítlak všech secích botek je plynule nastavitelný. Dávkovací kolečka jsou dělená, a kromě standardního dávkování osiva umožnují i mikrovýsev. Do příplatkové výbavy spadá mechanické nebo elektrické nastavení a ovládání kolejových řádků s možností snímání úrovně a množství zrna. Pro značení stopy kolejových řádků pro postřikování a hnojení ještě nevzešlých plodin lze secí stroje vybavit preemergentními znamenáky. Pro eliminaci vzniku stop kol secího stroje lze za kola doplnit sadu radliček. Pro snížení prostojů během plnění zásobníku lze jeho objem navýšit instalací nástavek. Vnitřní prostor zásobníku je osvětlen LED světly.

AGRO-MASZ má v sortimentu i nástavbový mechanický secí stroj AGRO-MASZ SN, který se používá v kombinaci s rotačními bránami nebo kypřiči, pomocí kterých lze provádět bezorebnou přípravu půdy s následným setím. To pomáhá nejen zmírnit nežádoucí utužení půd, ale i uspořit náklady na samotný přejezd techniky. Nástavbový secí stroj AGRO-MASZ SN lze konkrétně provozovat ve spojení s radličkovým kypřičem AGRO-MASZ ANU30, diskovým podmítačem AGRO-MASZ ANT30 nebo rotačními branami AGRO-MASZ ANA30 od stejného výrobce. Secí stroj je dostupný s klasickými, diskovými nebo dvoudiskovými secími botkami. Jednodiskové secí botky jsou dostupné i s čisticím diskem. Přítlak radliček je plynule nastavitelný. Dávkovací kolečka jsou dělená, a kromě standardního dávkování osiva umožnují rovněž i mikrovýsev. Objem zásobníku na osivo činí 700 litrů. Do příplatkové výbavy spadá mechanické nebo elektrické nastavení a ovládání kolejových řádků s možností snímání úrovně zrna. Rovněž nechybí preemergentní znamenáky.

AGRO-MASZ má v sortimentu nástavbový mechanický secí stroj SN, který se používá v kombinaci s rotačními bránami nebo kypřiči, pomocí kterých lze provádět bezorebnou přípravu půdy s následným setím.
AGRO-MASZ má v sortimentu nástavbový mechanický secí stroj SN, který se používá v kombinaci s rotačními bránami nebo kypřiči, pomocí kterých lze provádět bezorebnou přípravu půdy s následným setím.

Přesný secí stroj AGRO-MASZ Falcon

Přesný secí stroj AGRO-MASZ Falcon je k dostání se čtyřmi, šesti nebo osmi výsevními sekcemi. Dvě posledně zmiňované verze mají teleskopicky skládaný rám do přepravní polohy. Všechny verze se vejdou do přepravní šířky 3,3 metru. Čtyřřádkové a šestiřádkové verze nabízí šířku mezi řádky 45 až 80 cm, osmiřádková verze 75 cm. Každý zásobník na osivo pojme 50 litrů. Do příplatkové výbavy spadá zásobník na hnojivo (1 200 litrů) s dvoukotoučovými botkami pro aplikaci hnojiva. Dalším nadstandardním příslušenstvím je počítačem řízená sada pro setí mikrogranulátu. Výsev osiva se provádí pneumaticky (podtlakem). Podtlak je vytvářen ventilátorem poháněným od vývodového hřídele traktoru nebo hydraulicky. Secí stroje AGRO-MASZ Falcon jsou určené pro traktory o výkonu od 85 do 150 koní.

Secí stroj AGRO-MASZ Falcon má pět pracovních sekcí. První z nich jsou radličky, které umisťují hnojivo do hloubky až 10 cm. Hned za sekcí pro hnojení se nachází nářadí pro vyčištění seťového lůžka, do kterého se ukládá osivo. Další sekcí je secí botka umisťující osivo přesně do hloubky 1 – 10 cm. Pro udržení požadované hloubky setí se na obou stranách secího stroje používají gumová kola. Poslední sekcí jsou utužovací kolečka, jejichž úkolem je zafixovat a zakrýt zaseté osivo. Ke sledování toku osiva slouží optický senzor a výsledky se zobrazují na displeji řídicí jednotky v kabině traktoru. Stroj nabízí možnost výsevu osiva rostlin, jako je kukuřice, slunečnice, řepa, řepka, sója, čirok atd. Optimální pracovní rychlost při setí kukuřice je 7 km/h.

Přesný secí stroj AGRO-MASZ Falcon je k dostání se čtyřmi, šesti nebo osmi výsevními sekcemi.
Přesný secí stroj AGRO-MASZ Falcon je k dostání se čtyřmi, šesti nebo osmi výsevními sekcemi.

Pneumatický secí stroj AGRO-MASZ Aquila Drive

Vlajkovým secím strojem výrobce je AGRO-MASZ Aquila Drive. Secí stroj se vyrábí ve 3 a 4metrovém pracovním záběru. Stroj se skládá z diskového podmítače a pneumatického secího stroje se zásobníkem o objemu 2 800 litrů. Diskový podmítač má dvě řady disků 460 x 5 mm s hydraulicky nastavitelnou pracovní hloubkou. Přední smyková lišta je ovládána hydraulicky a slouží pro strhnutí hrubé brázdy a srovnání nerovností. Výsevní jednotka je poháněna elektromotorem. Dávkovací válec je snadno vyměnitelný, což dává širokou škálu možností volby vysévaného osiva. Výsevní ústrojí má také hydraulické nastavení přítlaku. Výsevní ústrojí secího stroje je poháněno elektricky a semena jsou dopravována na dvoudiskové botky. Disky v botce jsou vůči sobě předsazeny, aby docházelo k co nejlehčímu zaříznutí do půdy a nejšetrnějšímu uložení semene do seťového lůžka.

Vlajkovým secím strojem výrobce je AGRO-MASZ Aquila Drive. Secí stroj se vyrábí ve 3 a 4metrovém pracovním záběru.
Vlajkovým secím strojem výrobce je AGRO-MASZ Aquila Drive. Secí stroj se vyrábí ve 3 a 4metrovém pracovním záběru.

Secí stroj AGRO-MASZ Salvis pro strip-till setí

Společnost AGRO-MASZ byla před několika lety jedním z prvních polských výrobců, který představil stroj pro setí obilovin technologií strip-till. AGRO-MASZ Salvis Z 300 je stroj pro traktory o výkonu od 180 až 250 koní, který v jednom přejezdu zpracuje půdu, aplikuje hnojivo a zaseje osivo. Se svým pracovním záběrem 3 metry zpracuje 9 pásů, do kterých umístí osivo a hnojivo. Kypření půdy zajišťují radličky s pružinovým nebo hydraulickým jištěním, které jsou umístěné ve dvou řadách. Přítlak radliček je řešen hydraulicky a automaticky. Maximální hloubka kypření je 35 cm. Před každou radličkou jsou umístěné disky vhodné pro setí přímo do strniště. Za kypřící sekcí je umístěn válec s devíti pneumatikami a secí lišta s 18 dvoudiskovými botkami nebo 4 či 6 botkami pro páskové setí. V každém vytvořeném pásku se vysévají dvě řady rostlin ve vzdálenosti 12 cm. Vzdálenost mezi pásky je 21 cm.

AGRO-MASZ Salvis Z 300 je stroj pro traktory o výkonu od 180 až 250 koní, který v jednom přejezdu zpracuje půdu, aplikuje hnojivo a zaseje osivo.
AGRO-MASZ Salvis Z 300 je stroj pro traktory o výkonu od 180 až 250 koní, který v jednom přejezdu zpracuje půdu, aplikuje hnojivo a zaseje osivo.

Celoocelový zásobník na hnojivo má objem 1 750 litrů a zásobník na osivo pojme 2 050 litrů. Stroj lze doplnit o třetí zásobník o objemu 230 litrů pro setí dalších plodin (greening) a setí mikrogranulí během setí řepky nebo kukuřice. Na levé straně stroje se nachází skládací žebřík a pohodlná široká plošina pro snadný přístup k zásobníkům. Horní část zásobníků má otevíratelná síta, která zabraňují vniknutí nečistot do výsevního ústrojí. Dávkovače hnojiva a osiva mají elektrický pohon. Doprava materiálu probíhá pneumaticky. Secí stroj se ovládá prostřednictvím ISOBUS, celý systém a řídicí prvky pro výsev a aplikaci hnojiva dodává společnost Műller Elektronik.

Čelní zásobník AGRO-MASZ Ikar

Čelní zásobník AGRO-MASZ Ikar o objemu 1 800 litrů je určen pro zavěšení do předního závěsu traktoru o výkonu 140 koní, takže funguje i jako závaží. Toto řešení vede k lepšímu rozložení hmotnosti mezi přední a zadní nápravu traktoru a usnadňuje manévrování s jízdní soupravou.

Čelní zásobník AGRO-MASZ Ikar o objemu 1 800 litrů je určen pro zavěšení do předního závěsu traktoru o výkonu 140 koní, takže funguje i jako závaží.
Čelní zásobník AGRO-MASZ Ikar o objemu 1 800 litrů je určen pro zavěšení do předního závěsu traktoru o výkonu 140 koní, takže funguje i jako závaží.

Čelní zásobník AGRO-MASZ Ikar lze využít nejen při setí obilovin ve spojení s kombinovaným secím strojem AGRO-MASZ Aquila, který je vybaven radličkami a rozdělovací hlavou, ale také během zpracování půdy kypřičem pro aplikaci hnojiva. Jediné, co je zapotřebí, je rozdělovací hlava s odpovídajícím počtem vývodů. Výsevní jednotka je poháněna elektromotorem a je konstruována tak, aby umožňovala snadnou výměnu dávkovače v závislosti na druhu osiva nebo hnojiva. Hydraulicky poháněné dmychadlo přivádí materiál k rozdělovací hlavě. Zásobník lze vybavit utužovacími kolečky, která urovnávají půdu mezi koly traktoru – výsledkem je lepší kvalita setí. Pokud traktor není vybaven ISOBUS systémem, je zapotřebí dotykový terminál Touch800 s kabeláží.

Secí stroje a techniku na zpracování půdy firmy AGRO-MASZ lze také osadit secím zařízením pro aplikaci dalšího druhu osiva.
Secí stroje a techniku na zpracování půdy firmy AGRO-MASZ lze také osadit secím zařízením pro aplikaci dalšího druhu osiva.
Autor: Milan Jedlička
Foto: AGRO-MASZ

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.