Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Jednonápravová rozmetadla Jeantil EVR 21-15 a EVR 18-14 uspokojují vysoké nároky na aplikaci tuhých statkových hnojiv

Zveřejněno: 21. 2. 2022

Schopnost rovnoměrného rozprostření rozmetané hmoty či minimalizace utužení půdy, nízké těžiště a nízká nakládací výška, tím vším se pyšní dvojice rozmetadel Jeantil EVR 21-15 a Jeantil EVR 18-14. Jejich rozmetací ústrojí byla testována a certifikována německou společností DLG a obdržela prestižní certifikát DLG Signum.

V kategorii jednonápravových rozmetadel s maximálním celkovým zatížením 15 000 kg a 14 000 kg firma Jeantil nabízí modely Jeantil EVR 21-15 a Jeantil EVR 18-14.

Rozmetadla tuhých statkových hnojiv Jeantil jsou určena k rovnoměrnému rozmetání různých druhů hnojiv, jako jsou hnůj, kompost, rašelina, zeminy, půdní substráty a jiné organické hmoty, například řepný chrást nebo chmelové zbytky. Lze s nimi také aplikovat vápenaté hnojivo.

Při rozmetání, ale i dalších polních činnostech, je důraz zpravidla kladen na minimalizaci utužení půd. To však umožňují jen stroje s adekvátní užitečnou hmotností ložné korby. Také u rozmetadel Jeantil jde proto logicky o vysoce sledovaný parametr, mimo jiné spjatý s hodnotou měrného tlaku, kterým stroj působí prostřednictvím pneumatiky na půdu.

V kategorii jednonápravových rozmetadel s maximálním celkovým zatížením 15 000 kg a 14 000 kg firma Jeantil nabízí modely Jeantil EVR 21-15 a Jeantil EVR 18-14. Rozmetadla Jeantil jsou vybavena jednou nápravou s velkými koly (na přání s odpružením). Ke korbě je integrována mechanicky odpružená oj. Tato koncepce zaručuje stroji nízké těžiště a nízkou nakládací výšku.

Na rozmetadla tuhých statkových hnojiv Jeantil EVR jsou všeobecně kladeny vysoké nároky. Hlavním požadavkem uživatelů je rovnoměrné rozprostření rozmetané hmoty. Ta musí být pečlivě rozrušena na potřebnou velikost částic bez ohledu na množství dávky. Je zapotřebí sledovat skutečný pracovní záběr stroje (s čímž úzce souvisí příčná rovnoměrnost rozmetání) a až na základě toho pak stanovovat hodnotu překrytí následujících pracovních záběrů. Šířka rozmetání u modelů Jeantil EVR 21-15 a Jeantil EVR 18-14 je nastavitelná od 6 do 16 metrů.

U Jeantil EVR máte na výběr ze dvou provedení rozmetacího ústrojí

Oba zmíněné modely rozmetadel Jeantil EVR 21-15 a Jeantil EVR 18-14 mohou být vybaveny rozmetacím ústrojím s vertikálně (EPAN 5) nebo horizontálně (EPAN 6) uloženými šneky nacházejícími se v zadní části ložné plochy. U šneků uspořádaných svisle je rozmetávaný materiál vrhán dozadu i do stran. Provedení s horizontálně uloženými šneky pak využívá dva disky navíc – pro zajištění vyšší přesnosti aplikace hnojiv. Hraniční rozmetání ovládané hydraulicky z kabiny patří k volitelným prvkům výbavy. Rozmetací ústrojí je jištěno lamelovou spojkou s volnoběžkou. Obě verze rozmetacího ústrojí splňují požadavky zemědělců na rovnoměrné rozmetání hmoty, která je k těmto ústrojím dopravována mechanismy z ložné korby rozmetadla.

Modely rozmetadel Jeantil EVR 21-15 a Jeantil EVR 18-14 mohou být vybaveny rozmetacím ústrojím s vertikálně (EPAN 5) nebo horizontálně (EPAN 6) uloženými šneky nacházejícími se v zadní části ložné plochy.
Modely rozmetadel Jeantil EVR 21-15 a Jeantil EVR 18-14 mohou být vybaveny rozmetacím ústrojím s vertikálně (EPAN 5) nebo horizontálně (EPAN 6) uloženými šneky nacházejícími se v zadní části ložné plochy.

U obou provedení rozmetacího ústrojí jsou šneky osazeny přednastavenými HARDOX lopatkami pro různé druhy materiálu, jež slouží k drcení a optimální aplikaci rozmetaného produktu. Provedení EPAN 5 s dynamicky vyváženými šnekovicemi se nejvíce hodí k rozmetání dobytčího hnoje v nízkých i vysokých dávkách. Naproti tomu provedení EPAN 6 s rozmetacím stolem se dvěma disky se hodí i pro aplikaci kalů a hustého materiálu, drůbežího trusu a kompostů. Rozmetací ústrojí rozmetadla Jeantil byla testována a certifikována německou společností DLG a obdržela prestižní certifikát DLG Signum.

Jednoduchá údržba rozmetadla Jeantil EVR

Součástí rozmetadel Jeantil je nejen rozmetací ústrojí, ale i ložná korba a podlahový dopravník. Ložná korba je pevně spjata s podvozkem návěsu, s nímž tvoří jeden celek. V souladu s požadavkem uživatelů na tvar korby – měla by se rozšiřovat směrem dozadu, aby bylo zamezeno potenciálnímu ulpívání materiálu – mají rozmetadla Jeantil EVR 21-15 a Jeantil EVR 18-14 parabolický tvar a hladké stěny. Toto řešení také zjednodušuje údržbu a snižuje zatížení dopravníkového dna. Korba je proti deformaci na horní hraně zesílena trubkou o průměru 100 mm.

Přístup do rozmetadla Jeantil EVR usnadňuje žebřík.
Přístup do rozmetadla Jeantil EVR usnadňuje žebřík.