50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Technika značky Jeantil ovládla nejen francouzský trh. Co francouzský výrobce nabízí českým farmářům

Zveřejněno: 6. 2. 2021

Na kontě má řadu patentů. Její výrobní program zahrnuje desítky zemědělských strojů a je jedničkou na francouzském trhu. Společnost Jeantil přikládá velký význam inovativním řešením, která poskytují zemědělcům a farmářům značné množství výhod. Stroje se vyznačují především dlouhou životností a kvalitním zpracováním.

Jeantil na francouzském trhu pravidelně obsazuje první příčky prodejního žebříčku rozmetadel hnoje, vápna, drůbežího trusu nebo kompostu. Vyrábí se s nosností od 6 do 16 tun, zdroj foto - jeantil.cz

Výrobní program francouzského výrobce Jeantil disponuje třemi hlavními pilíři: stájové technologie, technika pro hnojení a dopravní technika. Výhradním dovozcem strojů do ČR je AgroKonzulta Žamberk spol. s r.o. Regionální partneři tvoří páteř servisní sítě pokrývající Moravu, západní, jižní a východní Čechy a zajišťují veškeré dodávky náhradních dílů a servis.

Krmné vozy Jeantil: rychlé zamíchání a rovnoměrné dávkování

Jeantil se pyšní dlouholetým know-how ve vývoji a výrobě krmných vozů, zařízení a rozdružovačů balíků. Vrcholem ve vývoji a demonstrací vlastních technologií Jeantil je automatický krmicí robot s řadou patentů a ocenění. Využívá množství technologií otestovaných na rozdružovačích balíků a krmných vozech. Je řízen chytrým elektronickým programem a doprovázen softwarem vyvinutým technickým týmem výrobce. Jde o robota, který tomuto bretaňskému výrobnímu rodinnému podniku umožňuje sledovat vývoj v chovu hospodářských zvířat.

Konvenční krmné vozy zastupují modely MVV D s přímým výpadem z korby, typ MVV C disponuje krmením přes dopravník, zatímco MVV P nastýlačem. Krmné vozy jsou vyráběny v jednom nebo dvounápravovém provedení – v závislosti na objemu korby (od 8 m3 do 38 m3) a počtu míchacích šneků (jeden, dva nebo tři pro dávkování velkých objemů). Pro provoz v moderních i starších stájích je možné korbu dodat v úzkém a vysokém provedení nebo v širokém a nízkém provedení. Korba je k podvozku uchycena nezávisle. Vozy jsou určeny pro rychlé krmení na pravou nebo levou stranu a práci se všemi materiály včetně dlouhé nenařezané senáže a sena. Volit lze také umístění dopravníku a směr výhozu krmení. Doplnit lze vozy i o přídavný boční dopravník s magnetem na cizí tělesa. Hradítka mohou být ovládána automaticky pomocí systému TOP CUT, který zajistí automatické zavírání a otevírání hradítek během míchání. Krmné vozy se ovládají přímo z traktoru nebo elektrohydraulicky. Chovatel může programovat váhu a přenášet různá data do PC ve své kanceláři. Řada výkonných krmných vozů s přímým výpadem materiálu z korby se dodává i s nastýlací turbínou, kterou Jeantil montuje do svých rozdružovadel. Výfuková turbína pak umožňuje využít stroj jako nastýlač.

Konvenční krmné vozy zastupují modely MVV D s přímým výpadem z korby, typ MVV C disponuje krmením přes dopravník, zatímco MVV P nastýlačem
Konvenční krmné vozy zastupují modely MVV D s přímým výpadem z korby, typ MVV C disponuje krmením přes dopravník, zatímco MVV P nastýlačem

Rozdružovače Jeantil pro malé i velké chovy

Rozdružovače balíků jsou vyráběny ve dvou provedeních: se zadním čelem a vykusovacím štítem. Oba typy jsou k dostání v nesené nebo polonesené verzi s objemem ložné plochy od 2 m3 do 6 m3, v závislosti na modelu. Pracovní ústrojí rozdružovadel je složeno z masivní turbíny s osmi šroubovanými lopatkami a širokým komínem. Přítomny jsou i válce s až 48 masivními noži a zadní nakládací dveře. Některé typy mohou být vybaveny zadním vykusovacím štítem, který slouží k nakládce materiálu ze silážní jámy. O rozhoz materiálu, jímž může být seno i sláma, se stará turbína s pravostranným výfukovým otočným komínem. Její šroubovací lopatky slouží pro vyfukování i čištění. Materiál k turbíně putuje přes dopravníkové dno složené ze šroubovaných příček a masivního řetězu s napínákem. Dopravník je poháněn hydroreduktorem s možností elektrické regulace rychlosti posuvu. Elektrohydraulicky lze ovládat také intenzitu pracovních válců. Je-li potřeba aplikovat společně s rozmetáním materiálu minerály pro dobytek, je k dispozici speciální násypka. Náprava rozdružovače je pevná nebo hydraulická.

Rozmetadla Jeantil: přesná a rovnoměrná aplikace organických hnojiv a víceúčelové provedení

Jeantil na francouzském trhu pravidelně obsazuje první příčky prodejního žebříčku rozmetadel hnoje, vápna, drůbežího trusu nebo kompostu. Vyrábí se s nosností od 6 do 16 tun. Korba rozmetadel má parabolický tvar, díky kterému je méně zatěžováno dopravníkové dno. To je poháněno hydroreduktorem a složeno ze šroubovaných příček a řetězu. Rychlost dopravníku lze regulovat elektricky. Korba má na šířku dva metry. Výška korby činí v závislosti na modelu 1,2 nebo 1,4 metru a je hladká, takže čištění po práci je velmi snadné. Korba je u všech modelů na horní straně opatřena zesílenou trubkou proti deformaci. Rozmetací ústrojí dosahuje přesné a rovnoměrné aplikace jakéhokoliv materiálu, což dokazuje certifikace DLG SIGNUM TEST. Tvořeno je šneky s přednastavenými robustními lopatkami, šneky jsou umístěny vertikálně, nebo horizontálně. Prostor od ložné plochy a rozmetacího ústrojí rozdělují gilotinové dveře s pojistkou. Šířka rozmetání je nastavitelná od 6 do 16 metrů. Rozmetadla se vyrábí v jednonápravovém nebo dvounápravovém provedení. Zatímco modely EVR First lze ovládat přímo z traktoru, standardní modely EVR jsou řízeny komfortněji elektrohydraulicky.

Cisterny Jeantil: integrovaný nebo nezávislý podvozek

Dalším produktem v sortimentu jsou traktorové cisterny GT a GTi. GTi představuje modelovou řadu jednonápravových cisteren (objem nádrže od 4 500 l do 10 500 litrů) s integrovaným podvozkem a jednoduchou nápravou. Cisterna je kompletně galvanizovaná a nádrž s hladkým povrchem je kovová, takže odolá agresivním látkám uplatňovaným v zemědělství. Cisterny lze osadit různými typy sacích a aplikačních zařízení, stejně tak i různými rozměry pneumatik. Sání je zajištěno buď předním sacím ramenem přes sací kužel nebo přímým napojením na přední ventil.

Naproti tomu řada GT představuje cisterny pro intenzivní nasazení, s nezávislým podvozkem v jedno, dvou a třínápravovém provedení s možností hydraulického odpružení a nádrží o objemu od 8 500 do 24 000 litrů. Cisterny jsou taktéž opatřeny ochranou vůči agresivním látkám. Sání je zajištěno buď předním ventilem, nebo různými typy ramen. Na rozdíl od prvně jmenované modelové řady je cisterna GT vhodná nejen k aplikaci hnojiv přímo na strniště nebo na porost přes hadicový aplikátor, ale i přímo do půdního profilu pomocí diskového aplikátoru nebo radličkového zapravovače.

Návěsy Jeantil

Ve výrobním programu nalezneme i řadu velkoobjemových návěsů BR s vanovým typem korby a jednostranným sklápěním pro přepravu jakéhokoliv druhu materiálu. Korba je zesílená na horním okraji, u zadních dveří a má dva boční nosníky. Čelo stroje je zaoblené a nezůstávají na něm žádné nečistoty. Návěsy lze vybavit různým typem náprav - jednoduché, bogie, dvou a třínápravové s možností hydraulického odpružení. Stroj lze využít i pro přepravu lehkých materiálů při použití stavitelných nástavků od 30 centimetrů až po 90 centimetrů. Vyráběné jsou také stavební návěsy TP. Všechny korby jsou vyráběné z odolné HLE S oceli.

Co jste nevěděli o Jeantil

Rodinný podnik Jeantil s více než dvacetiletou historií zabezpečuje ve vlastní režii výrobu strojů – od řezání až po montáž, včetně obrábění a lakování. Kvalitu výroby má tak plně pod kontrolou. Produkci zabezpečuje dvě stě zaměstnanců ve dvou výrobních závodech. Vlastní konstrukční řešení a vývoj počítačových programů umožňuje výrobu na míru, špičkovou jakost a garanci záruky. Jeantil je držitelem patentů na technologie precizního rozmetání, automatické krmení farmy robotickou jednotkou, systém automatického rozdružování balíků, univerzální rozdružovací válec pro všechny typy materiálů, diskový aplikátor kejdy, vanovou korbu návěsu a první překopávač kompostu. Při výrobě vyhoví i speciálním požadavkům a zkonstruuje i individuální stroje.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: jeantil.cz

1) z podkladů jeantil.cz


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.