AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

John Deere X9 byl oficiálně uveden na český trh. Dojmy z první sklizně jsou silné

Zveřejněno: 5. 8. 2021

Naše redakce měla možnost poznat novou vlajkovou loď významného amerického výrobce zemědělských strojů – sklízecí mlátičku John Deere X9. Na slavnostním večírku v kombajnovém centru byl nový stroj oficiálně uveden na český trh. V ČR se už nachází dva nejvýkonnější modely John Deere X9 1100. Zatímco první prodaný kus zamířil do Agroservisu Višňové, druhý bude letos sloužit jako předváděcí stroj společnosti STROM PRAHA.

John Deere X9 má v rámci nabídky svého výrobce výjimečné postavení. Je zcela nově zkonstruován, přičemž nenavazuje ani na modelovou řadu S. Zdroj foto - Milan Jedlička

Slavnostní prezentace nové sklízecí mlátičky John Deere X9 v Česku se uskutečnila 14. června. Nosným tématem večírku byla formulace Amerika se změnila, poznejte novou tvář Ameriky. Pozvání přijalo přes tři sta zákazníků a příznivců značky John Deere, kterou na českém trhu zastupuje společnost Strom Praha. „Děkuji, že jste přijali naše pozvání a projevili nám důvěru. Je to jedna z našich prvních letošních akcí, kterou pro zemědělce pořádáme. Jsem rád, že se můžeme potkat a vyměnit si informace. Dnes večer chceme představit nový kombajn a další stroje, které jsme neměli příležitost představit minulý rok.“ Těmito slovy přivítal návštěvníky předseda představenstva společnosti STROM PRAHA Ladislav Bednář a prozradil také plány do budoucna: „Pro vás je důležité, abychom se o prodaný stroj postarali. Proto hodně investujeme do nových středisek. Nedávno jsme dostavěli středisko v Lounech, nyní začínáme stavět nové zázemí ve Smiřicích u Hradce Králové.“

Celé setkání a představení novinky proběhlo ve sklizňovém centru v Ovčárech, odkud jen během letošního jara putovalo k zákazníkům do celé republiky už třicet devět sklízecích mlátiček John Deere. „Nestává se často, abychom představovali něco zcela nového. Dnes jde o novou sklízecí mlátičku řady X9, kterou John Deere vyvíjel dvanáct let. V tuto chvíli je to největší stroj, který kdy John Deere vyrobil,“ řekl při zahájení večírku produktový manažer pro sklízecí mlátičky Jiří Ptáčník.

Amerika se přizpůsobila evropským podmínkám

Pozvánka, která byla rozesílána partnerům organizátora před akcí, lákala na „poznání nové tváře Ameriky.“ Představuje ji právě sklízecí mlátička John Deere X9. Pořadatelé tím naznačili, že jde o první americký sklizňový stroj s jelenem ve znaku, který je zkonstruovaný pro Evropu. Stejně jako cestovní motocykly Harley-Davidson Pan America nebo vozidla Ford, která na večírku mohli návštěvníci obdivovat.

Světu se sklízecí mlátička John Deere X9 představila už v roce 2019 na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica v Hannoveru. Šlo o první stroj značky John Deere, jehož světová premiéra proběhla na evropské půdě. Podle Ptáčníka jde o jeden z mnoha důkazů, že je to stroj zkonstruovaný především do evropských podmínek a pro evropského zákazníka. Impozantní technika cílí na zákazníky pěstující plodiny náročné na výmlat, s vysokými výnosy a velkým objemem slámy.

Adaptér nedisponuje mezirámem, takže je z kabiny dobře vidět na kosu. Naklápění na patu/špičku se provádí přes šikmý dopravník, který disponuje řadou vychytávek.   Zdroj foto - Milan Jedlička
Adaptér nedisponuje mezirámem, takže je z kabiny dobře vidět na kosu. Naklápění na patu/špičku se provádí přes šikmý dopravník, který disponuje řadou vychytávek. Zdroj foto - Milan Jedlička

John Deere vyrobil pro letošní sklizňovou sezónu omezenou sérii mlátiček X9. V celé Evropě se momentálně nachází třicet pět kusů, z toho pět v regionu střední a jižní Evropy. Dva exempláře zavítaly rovnou do České republiky. Zatímco první prodaný kus zamířil do Agroservisu Višňové, druhý bude letos sloužit jako předváděcí stroj. Posádku tvoří Zdenek Šmíd a Viktor Fafílek. Oba budou potenciální zájemce seznamovat se schopnostmi stroje a aplikovat je v reálných podmínkách prostřednictvím nejmodernějších technologií. Stroj byl pořízen s maximální možnou výbavou, tedy v provedení Ultimate. Nechybí tak satelitní navádění, sběr, správa a přenos různých dat, automatické nastavení stroje, kompletní 360stupňové osvětlení, kamerový systém a různé komfortní prvky včetně masážní sedačky v kabině.

Nejširší tělo na trhu přispívá k vysoké průchodnosti

John Deere X9 má v rámci nabídky svého výrobce výjimečné postavení. Je zcela nově zkonstruován, přičemž nenavazuje ani na modelovou řadu S. Hlavním rysem nové mlátičky je totiž široké tělo a dva axiální rotory. Přesto je transportní šířka sklízecí mlátičky 3,8 m při šíři pásů 760 mm. Konstruktéři se při vývoji soustředili na vysokou průchodnost a výkon. Reálná průchodnost činí až 100 tun za hodinu. Musí být však zvolena adekvátní logistika odvozu zrna od mlátičky. To je jeden z důvodů, proč bude předváděcí stroj k vidění pouze v předem vybraných zemědělských podnicích.

Modely X9 jsou k dostání v kolovém nebo polopásovém provedení.   Zdroj foto - Milan Jedlička
Modely X9 jsou k dostání v kolovém nebo polopásovém provedení. Zdroj foto - Milan Jedlička

Na večírku byly prezentovány možnosti výkyvu a rozsahu pásového adaptéru HDX. Nově navržený adaptér se skládá ze středové sekce a postranních pohyblivých sekcí, které lze nezávisle na sobě zvedat. Přestavba na sklizeň řepky je jednoduchá, montáž aktivních děličů zabere maximálně tři minuty. Podávací pásy mají šířku 1,20 metrů a disponují patentovanou konstrukcí s hřebenovým profilem pro zachytávání drobných zrn.

Sklízená plodina proudí do mlátičky klasem napřed – postupuje přes nový systém FAST, který je složen z vkládacího bubnu, lapače kamene a křídlových lopatek. „Jakmile přijde vrstva ke vkládacímu bubnu, středové křídlové lopatky rovnoměrně rozdělí hmotu na dva proudy. Rozdělovač mezi dvěma rotory zajistí plynulejší přechod plodiny směrem k rotorům. Prostor mezi vkládacím bubnem a uložením rotorů umožní plodině její šetrné roztažení před tím, než je vtažena od vkládacích lopatek v úhlu 270 stupňů. Tento dodatečný prostor také přispívá k výborné průchodnosti mlátičky, protože plodina je méně omezována a široké tělo mlátičky zvládne bez přetížení velké objemy,“ uvádí výrobce. Tělo mlátičky je široké 1,72 metrů, a tak se řadí mezi nejširší na trhu – je o 32 cm širší než tělo strojů řady S.

Na večírku byly prezentovány možnosti výkyvu a rozsahu pásového adaptéru HDX.  Zdroj foto - Milan Jedlička
Na večírku byly prezentovány možnosti výkyvu a rozsahu pásového adaptéru HDX. Zdroj foto - Milan Jedlička

Oba rotory mají speciální kuželový tvar pro správné umístění mláticích prvků a separačních prstů. Tím je zabezpečena snadná sklizeň jakékoliv plodiny v různých podmínkách. Dvojice rotorů poskytuje velkou mláticí a separační plochu, a tím i průchodnost více než 100 tun materiálu za hodinu při minimálních ztrátách. Mlátička disponuje šesti mláticími koši namísto třech (u řady S). Jsou navíc lehčí a snáze se vyměňují (k dispozici jsou tři typy).

Široké tělo mlátičky výrobci také umožnilo instalovat širokou a dlouhou sítovou skříň. K dispozici je také systém aktivního domlacování, který se významně podílí na zvýšení výkonu mlácení. Za pomoci systému Active Terrain Adjustment dochází v závislosti na sklonu terénu k automatickému přizpůsobování všech důležitých nastavení sítové skříně. U předváděcí mlátičky nechybí funkce Combine Advisor – kamerami je monitorována kvalita zrna a množství nežádoucího materiálu. Na základě zjištěných údajů je prováděna automatická úprava nastavení mlátičky (i pojezdové rychlosti), a to v reálném čase, zároveň jsou udržovány předem nastavené hodnoty.

Inspirace u golfového míčku

Drtič posklizňových zbytků je k dostání ve dvou provedeních (Extra Fine Cut se 124 noži nebo Fine Cut s 68 noži) – zajistí rovnoměrný rozhoz rostlinných zbytků až do pracovního záběru 15,2 metrů. Drtič využívá nože s patentovanou konstrukcí (povrch obsahuje malé důlky snižující odpor vzduchu), která snižuje požadavek na výkon stroje.

Široké tělo mlátičky výrobci také umožnilo instalovat širokou a dlouhou sítovou skříň. K dispozici je také systém aktivního domlacování, který se významně podílí na zvýšení výkonu mlácení.  Zdroj foto - Milan Jedlička
Široké tělo mlátičky výrobci také umožnilo instalovat širokou a dlouhou sítovou skříň. K dispozici je také systém aktivního domlacování, který se významně podílí na zvýšení výkonu mlácení. Zdroj foto - Milan Jedlička

Mlátička je osazena velmi tichým motorem John Deere (o zdvihovém objemu 13,6 litrů). Zatímco pracovní otáčky motorů u modelů řady S činí 2100 ot/min, u modelů X9 jen 1900 ot/min. Pojezdové rychlosti 40 km/h je dosaženo za pomocí převodovky ProDrive XL složené ze dvou hydromotorů.

Řada X9 zahrnuje dva modely: X9 1100 (výkon 700 koní, objem zásobníku 16 200 litrů a rychlost vysýpání 162 l/s) a X9 1000 (výkon 630 koní, objem zásobníku 14 800 litrů a rychlost vysýpání 186 l/s). Až na tyto hodnoty jsou oba modely konstrukčně totožné.

Během dosavadního předvádění na českých polích mlátička John Deere X9 prokázala výkonnost minimálně o 30 % vyšší než u řady S. Při sklizni v českých podmínkách nebylo problém dosáhnout průměrné průchodnosti 75 t/h (podmínky: pšenice s výnosem 8t/ha, drcení slámy). Podle sklízené plodiny se spotřeba pohybovala v rozmezí od 15 do 17 l/ha. Výborné zkušenosti jsou i s novou lištou HDX, díky hydropneumatickému odpružení ramen a čtyřem kopírovacím kolům krásně kopíruje terén i při šíři záběru 12,2 m.

Na jednom poli (v České republice na jihu Moravy) se sešly i dva kusy.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.