Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

K pořízení nového Steyra rozhodla spolehlivost jeho předchůdce

Zveřejněno: 26. 7. 2018

Rodinné farmy jsou svojí velikostí oproti velkým zemědělským podnikům často daleko menší. Proto techniky na obhospodařování není mnoho, a tak se nejčastěji setkáváme s tím, že jeden traktor musí zastat velké množství rozličné práce. Na takový traktor jsou kladeny vysoké nároky, z nichž nejdůležitější je asi spolehlivost. V rodinné firmě AGRO Fabičovic na jihu Moravy zakoupili nového pomocníka, vložili důvěru do nového traktoru Steyr 4125 Profi ecotech.

Výsadba brambor se současným hnojením v AGRO Fabičovic.

Jelikož se rodina Fabičovic specializuje na pěstování raných brambor, traktor jsem zastihl při jejich výsadbě. Firma AGRO Fabičovic sídlí v malé obci Ivaň v okrese Brno-Venkov na levém břehu řeky Jihlavy. Pan Josef Fabičovic ml., a zároveň obsluha nového traktoru, mě seznámil se zaměřením firmy. „Rodiče začali hospodařit od roku 1991. Společně s nimi jsem začal od roku 2007. Obhospodařujeme 112 hektarů. Hlavní zastoupení mají brambory pěstované pod závlahou na 40 hektarech. Zbytek tvoří obiloviny, řepka a kukuřice, kvůli prostřídání plodin. Jsou tady poměrně nízké výnosy.“ K minulé úrodě brambor dodal „Vzhledem k tomu, že nám úroda brambor v květnu zmrzla, výnos byl v průměru 30 tun na hektar. Výnosy jsou u nás dány opravdu jen závlahou a hnojením. Půda je tady písčitá, nacházíme se v nejsušší oblasti. Když jsme pěstovali škrobové brambory, nedosahovali jsme ani minimální škrobnatosti.“ Jsou-li ideální podmínky a dostatek závlahy, dokážou se přiblížit k průměrnému výnosu až 55 tun na hektar u pozdních odrůd. Pokud se však začne sklízet začátkem června, tak je u raných brambor výnos menší, než při sklizni brambor koncem července.

Prvním zakoupeným zahraničním traktorem v AGRO Fabičovic byl Steyr 9094, který je stále v dobré kondici.
Prvním zakoupeným zahraničním traktorem v AGRO Fabičovic byl Steyr 9094, který je stále v dobré kondici.

Steyr boduje

K podnikání využívají středně výkonné traktory od různých výrobců. Při mé návštěvě byly všechny traktory na poli a pomáhaly při přípravě půdy a výsadbě brambor. Vidět tedy bylo možné speciál Massey Ferguson 3635, John Deere 6534 a starší Steyr 9094. „Steyr 9094 byl náš první zahraniční traktor, který jsme zakoupili v roce 1999. Když jsme měli ještě 80 hektarů, Steyr prováděl veškerou práci. Traktor se osvědčil. Proto jsme se rozhodli pořídit nový a doufáme, že traktory Steyr budou fungovat dál,“ prozradil majitel nového traktoru. Nejen spolehlivost hrála roli při koupě Steyra, ale i blízkost servisu. Nedaleko v Hustopečích totiž sídlí společnost AGRI CS a. s., která firmě AGRO Fabičovic vychází vždy vstříc. „Samozřejmě cena by u jiné značky byla jiná, ale chtěli jsme zůstat u Steyra. Původně jsme chtěli model Multi, pak nám zapůjčili Profi a zjistili jsme, že je lepší. Multi svými technickými parametry není tak výkonný jako Profi, protože je to traktor o třídu níže, od kterého se nedá očekávat to, co od řady Profi,“ zdůvodnil pan Fabičovic, proč padla volba zrovna na model Profi.

Ovládání traktoru může být různé. Vždy záleží na tom, jakou má traktor výbavu a převodovku. Pojezd se v tomto traktoru ovládá pohodlně joystickem.
Ovládání traktoru může být různé. Vždy záleží na tom, jakou má traktor výbavu a převodovku. Pojezd se v tomto traktoru ovládá pohodlně joystickem.

Univerzál do všech provozů

Řada traktorů Profi ve výkonovém spektru 85 kW/116 k až 107 kW / 145 k, byla vyvinuta pro použití v zemědělství, lesnictví, ale i komunálu. K dostání je ve třech verzích, s tím souvisí i výběr mezi manuální nebo bezstupňovou převodovkou. Volit lze též mezi čtyřválcovým nebo šestiválcovým motorem, přičemž zajímavostí je, že řada Profi využívá jeden jediný rozvor pro všechny varianty. V AGRO Fabičovic používají vybavenější verzi Profi se 4,5litrovým čtyřválcovým motorem o jmenovitém výkonu 92 kW/125 k a čtyřnásobnou převodovkou s řazením pod zatížením s Powershuttle, nabízející 17 rychlostních stupňů vpřed i vzad. Model Profi má poměrně vysoký maximální točivý moment motoru 760 Nm. Motor ecotech, jímž je model osazen, využívá pouze DOC katalyzátor a SCR technologii, která se obejde bez EGR ventilu a filtru pevných částic (DPF). Bez aditiva AdBlue se však traktor neobejde. Traktor měl při výsadbě brambor vytíženost motoru 40 %. Průměrná spotřeba činila 8,5 litrů a „natočeno“ měl v době návštěvy 96 mth, do prací se zapojil od února letošního roku. Při výsadbě probíhalo současně moření a hnojení s dávkou až půl tuny na hektar, to vše při pracovní rychlosti 6-7 km/h. Pokud je potřeba, motor dokáže poskytnout až 34 koní výkonu navíc za pomocí funkce Power Plus. Další systém motoru Speed Plus zase dokáže přednastavit jedny nebo dvoje otáčky motoru a potom je přesně dodržovat, aby byly trvale zajištěny konstantní otáčky vývodového hřídele.

Dodatečně byla dokoupena i kultivační kola. Na fotografii konzole pro čelní nakladač a nádrž na Adblue a naftu.
Dodatečně byla dokoupena i kultivační kola. Na fotografii konzole pro čelní nakladač a nádrž na Adblue a naftu.

Různé možnosti výbavy

„Traktor výkonově nemá problém, důležité je pro nás zatížení, protože sazeč má hmotnost tunu a půl a další tunu a půl váží sadba v zásobníku,“ zmínil pan Fabičovic, Model 4125 Profi má maximální hydraulický výkon 113 l/min s regulací tlaku a množství oleje. Maximální zvedací síla zadního závěsu činí 7 864 kg. Traktory ve verzi Profi umožňují připojení až 4 vnějších hydraulických okruhů. Za příplatek traktor pana Fabičovice disponuje předním závěsem o zvedací síle tří tun. Jelikož bude traktor obstarávat i manipulační práce, ve výbavě má konzoli pro čelní nakladač.

Výhled z kabiny je dobrý, ale méně dostačující při nasazeném čelním nakladači. Přišlo by vhod i více uzavřených odkládacích prostorů.
Výhled z kabiny je dobrý, ale méně dostačující při nasazeném čelním nakladači. Přišlo by vhod i více uzavřených odkládacích prostorů.

Odpružená, prostorná a klimatizovaná kabina poskytuje patřičný komfort. Vybírat lze mezi dvěma typy kabin s vysokou nebo nízkou střechou či třemi typy sedadel. Veškeré ovládání funkcí traktoru je soustředěno v loketní opěrce s Multicontrollerem. Joystickem se ovládá reverzační řazení dopředu/dozadu, volí rychlostní rozsah a spouští či zvedá přední a zadní závěs. Na stroji pan Fabičovic oceňuje právě jeho jednoduchou ovladatelnost i při takové činnosti, jako je sadba brambor, kde je nutné na souvrati provést mnoho úkonů. Řidič přes to nemusí sundat ruku z joysticku, vše má po ruce. Náročnější zájemci si traktor Steyr mohou vybavit souvraťovým řízením Easy-Tronic II, které mimo jiné zajišťuje plně automatické pracovní postupy při otáčení na poli nebo integrovaný barevný monitor s dotykovou obrazovkou S-TECH 700. Kdo by se nechtěl starat o řazení, k dispozici je i bezstupňové převodové ústrojí CVT.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, Věra Hejhálková, DiS.

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.