Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Koronavirus ohrožuje dodávky dílů pro automobily i traktory

Zveřejněno: 27. 2. 2020

Čtyři z největších světových výrobců automobilů budou nuceni ukončit evropskou výrobu, varoval jeden z klíčových dodavatelů komponentů v tomto odvětví poté, co byl italskými úřady v důsledku rychlého rozšíření koronaviru nucen uzavřít výrobní závod.

Přístrojová deska MTA v traktoru Zetor

Výrobce MTA uvedl, že pokud by se jeho 600 zaměstnanců v severoitalském městě Codogno nemohlo během několika dní vrátit k práci, výrobní linky v dceřiných společnostech Fiat Chrysler (FCA) budou zastaveny. Firma MTA též prohlásila, že všechny ostatní výrobní závody FCA v Evropě a závody Renault, BMW a Peugeot se nejspíše zavřou také. Členka představenstva MTA, Maria Vittoria Falchetti, prohlásila, že to bude mít katastrofální dopad na globální dodavatelský řetězec. Italský výrobní závod byl zavřen po objevení prvních infekcí během minulého pátku.

Firma MTA sídlící poblíž Milána vyvíjí a vyrábí elektrické a elektronické části pro automobilový průmysl již od roku 1954. Své výrobní závody má nejen v Itálii, ale také v USA, Brazílii, Indii nebo i na Slovensku a v Polsku. Své produkty dodává různým světovým výrobcům, takže se s nimi lze setkat nejen ve vozech Lamborghini či Ferrari, ale i u vozů Ford a Renault, motocyklů Ducati stejně jako u Harley Davidson, v nákladních vozech Iveco nebo Volvo apod. Firma MTA se specializuje zejména na vývoj a výrobu tzv. „In-Vehicle Human Machine Interface” (HMI), čímž jsou míněny ovládací a informační systémy na palubních deskách dopravních prostředků. MTA vyrábí elektromechanické a elektronické výrobky, řídicí jednotky a přístrojové desky i pro výrobce traktorů. Díly využívá koncern CNH, Same, ale i český Zetor. MTA má výrobní závod i v Číně, který byl též postižen koronavirem.

Evropské společnosti se obávají, že dodávky kritických dílů od čínských výrobců budou v nadcházejících týdnech přerušeny v důsledku šíření koronaviru, ačkoli výroba v Číně se tento týden pomalu obnovuje.

Anglický výrobce traktorů a stavebních strojů JCB nedávno oznámil, že musí snížit kvůli koronaviru výrobu svých strojů.

Koronavirus COVID-19 byl poprvé pozorováno na konci roku 2019 v čínském městě Wu-chan. Nyní je sedmým známým lidským koronavirem. K 16. únoru 2020 na nákazu zemřelo 1 671 lidí (v 6 zemích světa) a 9 865 se jich vyléčilo. Dle prvotních výzkumů se smrtnost onemocnění pohybuje mezi 2 až 3 % a v lednu 2020 WHO uvedlo, že smrtnost činí přibližně 3 %. Ve studii Královské univerzity bylo uvedeno, že se smrtnost může pohybovat od 0,8 %, když jsou započítání přenašeči bez symptomů, do 18 %, když jsou započítání pouze nakažení se symptomy z provincie Chu-pej.

Autor: MTA
Foto: MTA

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.