AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Létající postřikovač - příští rok v prodeji

Aktualizováno: 2. 12. 2016

Nizozemská firma Osse-Gruppe vyvinula létající postřikovač, který nese označení „Drone4Agro“. Firma Osse-Gruppe při vývoji spolupracovala s Universität Twente. Za nápadem stojí vynálezce Winfried Rijssenbroek.

Osse-Gruppe

Jedná se o speciální dron (bezpilotní letoun) s nádrží a aplikátorem. Dron přijde na trh příští rok. Bude mít osm vrtulí a maximální kapacitu 150 kg. 2,5 x 2,5 metrů velký dron podle výrobce zvládne s plnou nádrží ošetřit asi dva hektary. Pokud se nádrž vyprázdní, přístroj přiletí k speciální základně, kde naplní nádrž a nabije baterku. Celkově by se mělo takto ošetřit až 80 hektarů. Dron je schopný pracovat jak ve dne, tak v noci. Farmář si může předem určit, kde a jakou plochu dron ošetří. Řízení dronu se provádí elektronicky. Ve vzduchu by měl vydržet 45 minut.

Prototyp létajícího postřikovače byl již úspěšně otestován a firma očekává, že jich příští rok v Evropě prodá tisíce.

Cena létajícího postřikovače se bude pohybovat okolo 60 000 Eur (cca 1 620 000 Kč). Jedinou překážkou masového rozšíření jsou zákony různých států, které nedovolují autonomně provozovat letadla zcela bez dozoru.

Mnoho zemědělců po celém světě již používá bezpilotní letouny - například ke kontrole úrody a měření. 

V současné době se testuje i "létající traktor". 

Drone4Agro není jediným "zemědělským" dronem. Firma DJI představila v roce 2015 dron AGRAS MG-1 rovněž pro zemědělské účely.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Osse-Gruppe

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.