Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Manitou MLT 625e: první elektrický teleskopický manipulátor od Manitou

Zveřejněno: 11. 1. 2024

Firma Manitou na veletrhu Agribex představila svůj první elektrický teleskopický manipulátor Manitou MLT 625e určený pro zemědělský trh.

Manitou MLT 625e: první elektrický teleskopický manipulátor od Manitou.

Vzhledem k tomu, že nedochází k emisím výfukových plynů, je elektrický nakladač často používán uvnitř zemědělských budov a skleníků. Model Manitou MLT 625e se hodí zejména pro odvětví chovu hospodářských zvířat, jezdectví a školkařství. Díky široké nabídce příslušenství jej lze použít pro nejrůznější aplikace, od rozvozu krmiva a nakládání hnoje až po manipulaci s balíky a paletami. (Celá řada příslušenství, která jsou k dispozici pro dieselový Manitou MLT 625, je kompatibilní s elektrickým modelem.) Model Manitou MLT 625e je určen pro celosvětový trh, největší poptávka je očekávaná ze severní Evropy.

S maximální nosností 2,5 tuny a 2 tuny ve výšce 6 metrů se Manitou MLT 625e může pochlubit jedním z nejlepších diagramů zatížení na trhu pro tuto velikost. Manévrovatelnost je vynikající díky řízení 4 kol, 3 režimům řízení a malému poloměru otáčení pouhých 3,31 metru.

U tohoto elektrického modelu Manitou MLT 625e je k dispozici režim "boost", který umožňuje dosažení maximální rychlosti jízdy ve velmi krátkém čase a rychlejší hydraulické pohyby. Tato funkce je k dispozici ve standardní výbavě a aktivuje se stisknutím tlačítka na přístrojové desce. Stejně jako jeho verze se spalovacím motorem je i tento 100 % elektrický model přizpůsoben drsným klimatickým podmínkám s teplotami od -15°C do +50°C. V oblasti terénních schopností stroje nebyly učiněny žádné kompromisy – výkyv zadní nápravy, vysoká světlá výška a pneumatiky se zemědělským profilem jsou součástí standardní výbavy.

Manitou MLT 625e: první elektrický teleskopický manipulátor od Manitou.
Manitou MLT 625e: první elektrický teleskopický manipulátor od Manitou.

Manitou MLT 625e nabízí vynikající komfort obsluhy díky mimořádně dobře odhlučněné kabině, která je přístupná bez schůdků, což snižuje únavu obsluhy. Na rozdíl od svého kolegy se spalovacím motorem je Manitou MLT 625e vybaven displejem "Harmony". K dispozici je 60 vyskakovacích oken, přeložených do více než 25 jazyků, které pomáhají obsluze. Pro větší bezpečnost je vybaven systémem Joystick Switch and Move (JSM), snímačem přítomnosti obsluhy a automatickou parkovací brzdou. Manitou MLT 625e je standardně vybaven LED dálkovými světlomety a pracovními světly pro vynikající viditelnost v noci, držákem telefonu a nastavitelným sloupkem řízení.

Dobíjení lithium-iontového akumulátoru usnadňuje integrovaná nabíječka s výkonem 9 kW, která se ze zásuvky 380 V dobije za pouhé tři hodiny. Stroj Manitou MLT 625e se také přizpůsobí stávající elektrické infrastruktuře a lze jej dobíjet pomocí běžné domácí zásuvky.

Údržba stroje Manitou MLT 625e je optimalizována díky antiemulznímu filtru, který snižuje objem potřebného hydraulického oleje. „Rozhodli jsme se také pro lithium-iontovou baterii, aby se zemědělci mohli soustředit na svou činnost, nikoliv na údržbu akumulátoru. Tato baterie nevyžaduje žádnou speciální údržbu,“ vysvětluje Camille Rouvrais, produktový manažer teleskopických manipulátorů Manitou Group. Údržba je snadná díky přístupu k zadní části ramene a krytu, který lze vyjmout bez speciálního nářadí, což umožňuje odstranit veškeré zbytky slámy. Ve standardním režimu vydrží přibližně 4 hodiny nepřetržitého provozu. Při uvolnění pedálu akcelerátoru se aktivuje systém rekuperace. Tato regenerace má pozitivní vliv na dojezd stroje.