Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 9.5. – svátek slaví Ctibor

Mimořádná podpora pro zemědělce se letos zvýší o 80 milionů na celkem 243 milionů korun

Zveřejněno: 9. 10. 2023

Vláda projednala návrh Ministerstva zemědělství na mimořádnou pomoc pro české zemědělce. Ještě letos dostanou navíc národní dotaci ve výši 80 milionů korun, a to k více než 163 milionům, které už mají zajištěny ze zdrojů Evropské unie. Mimořádná pomoc tak dosáhne asi 243 milionů korun.

Mimořádná podpora pro zemědělce se letos zvýší o 80 milionů na celkem 243 milionů korun.

Mimořádné pomoci od Ministerstva zemědělství se dostane odvětvím, která jsou kvůli drahé energii, krmivu a hnojivu a situaci na trhu v obtížné pozici. Celkem 243 milionů korun je připraveno pro pěstitele ovoce, zeleniny, chmele a pro chovatele dojnic.

„Cílem našeho návrhu je zlepšit postavení našich pěstitelů a chovatelů na evropském trhu tím, že jim včas vyplatíme podpory, jak to umožnila Evropská unie. Snahou je, aby se tímto okamžitým opatřením zamezilo dalšímu zhoršení situace v zemědělských odvětvích, která nyní čelí problémům, tedy v ovocnářství, zelinářství, sektoru chmele a chovu dojnic. Peníze vyplatíme zemědělcům do konce ledna příštího roku,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Ke třetímu evropskému balíčku mimořádné finanční podpory pro zemědělství, ve kterém získala Česká republika více než 163 milionů korun, přidáme z národního rozpočtu další peníze, konkrétně 80 milionů korun. S evropskou pomocí je to dohromady asi 243 milionů korun.

Mimořádná podpora by měla být pro chovatele částečnou kompenzací za dotační programy směřující na zlepšení životních podmínek v chovu skotu zrušené kvůli nutným úsporám státního rozpočtu. Rozhodnutí o tom, kam bude směřovat mimořádná dotace, je podložené rozborem aktuální situace, a tím, kde bude efektivní a zároveň nejvíce potřebná. Podporu bude vyplácet platební agentura Ministerstva zemědělství Státní zemědělský intervenční fond.

Evropská komise již uvolnila celkem tři balíčky finanční podpory, které byly určené na kompenzaci obtížné situace v zemědělství. Loni dostali zemědělci v ČR jako mimořádnou pomoc 831 milionů korun z národního i evropského rozpočtu. Kladně bylo vyřízeno více než 2,5 tisíce žádostí chovatelů prasat, drůbeže a dojnic i pěstitelů brambor a jablek. Dotace zemědělcům pomohly zmírnit škody způsobené nárůstem cen vstupů, jako byly zvýšené ceny energií, krmiv a pohonných hmot.

Druhý balíček od Evropské komise byl určený na kompenzaci obtížné situace v pěti členských státech u hranic s Ukrajinou. Ty se potýkaly se zvýšenými dovozy některých zemědělských komodit z Ukrajiny, které tak způsobovaly narušení na vnitřním trhu. Třetí balíček pomoci v celkové výši 330 milionů EUR je určen pro zbývajících 22 států EU.