50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Mini-smykový nakladač GIANT se díky své koncepci dokáže pohybovat i v těch nejmenších prostorách

Zveřejněno: 17. 1. 2020

Ať už je to zemědělství, zahradnictví, stavebnictví nebo komunální sektor, mini-smykové nakladače GIANT od nizozemské firmy TOBROCO-GIANT dokážou manipulovat s jakýmkoliv materiálem, a to i v těch nejmenších prostorách. Díky kompaktním rozměrům se mini-smykem řízené nakladače dostanou do míst, kde se nemohou dostat žádní jiní mechaničtí pomocníci.

Mini-smykový nakladač GIANT

Díky mnoha inovacím a dostupnosti velkého počtu přídavných adaptérů je mini-smykový nakladač všestranným strojem, který výrazně zjednodušuje a zefektivňuje pracovní procesy.

Není to tak dávno, kdy firma TOBROCO-GIANT u svých mini-smykových nakladačů inovovala řídicí blok, který zajišťuje ještě větší uživatelskou přívětivost a citlivost při provozu. Nakladače jsou navíc vybaveny větším hydraulickým čerpadlem pro větší výkon. Hydrostatický pohon čtyřmi silnými kolovými hydromotory PARKER poskytuje větší trakci, lepší jízdní vlastnosti a také delší intervaly údržby. Chod dopředu a dozadu včetně otáčení je díky rovnoměrně odpruženým pákám lehce ovladatelný. Snadná je i výměna pneumatik. V závislosti na různých terénech si může budoucí majitel vybrat z velkého množství různých typů pneumatik. Rozvor mini-smykového nakladače se pohybuje v nízkých hodnotách, pouze mezi 76 a 110 cm!

Určujícím faktorem, který odlišuje mini-smykové nakladače od těch klasických smykem řízených je nejen jejich rozměr, ale i absence kabiny. Mini-smykový nakladač má v zadní části pouze nastavitelné odpružené stupátko, odkud obsluha ovládá nakladač vestoje. Stupátko lze snadno sklopit, což zajišťuje obsluze větší pohodlí a také co nejkompaktnější rozměry při přepravě nakladače.

K dispozici jsou četná konstrukční řešení, která přispívají k účinným a bezpečným pracovním procesům. Příkladem je použití hydraulického rychloupínacího systému. Příslušenství lze velmi rychle a snadno vyměnit za jiné, aniž by obsluha musela opustit své místo. Aby bylo možné pracovat s hydraulicky poháněnými přídavnými zařízeními (sekačka, zametač, hydraulické kladivo atd.), může být nakladač vybaven tandemovým hydraulickým čerpadlem s el. ovládáním. Pro práci uvnitř budov může být nakladač vybaven integrovaným filtrem pevných částic, který snižuje emise o více než 90 procent, což napomáhá k udržení zdravého pracovního prostředí.

Tento druh nakladače je využitelný v mnoha oblastech – třeba v zemědělství k vyhrnování stájí, nakládce hnoje a manipulaci se dřevem, balíky a jinými materiály či ke štěpkování. V zahradnictví a krajinářství manipuluje s rostlinami, stromy či dlažbou. V mnoha případech je agregován se zakladačem trávníků či drážkovací frézou. V obcích se mini-smykové nakladače stávají cenným pomocníkem během údržby úzkých prostor či cest. S pomocí nejrůznějších příslušenství, jako je zametač, sekačka, sněžný pluh či štěpkovač, nahradí několik dalších strojů. Ve stavebnictví a demoličním průmyslu zase dokáže odstranit či přepravit četné náklady. Při demolici se zase nezalekne práce s hydraulickým kladivem. Díky nízké hmotnosti je možné použít mini-smykový nakladač i uvnitř budov na těžko přístupných místech s nízkou nosností.

Na českém trhu jsou podle společnosti Vitaltech, která tyto nakladače dodává na český trh, k dispozici tři modely. Ty se od sebe liší motorem (výkonem – až 25 koní, počtem válců – dva nebo tři a značkou – Honda nebo Kubota) a provozní hmotností – 750 kg až 810 kg.

Autor: Milan Jedlička
Foto: GIANT

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.