Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 19.3. – svátek slaví Josef

Mininakladač Giant D263SW dokáže usnadnit těžkou práci na farmě

Zveřejněno: 19. 8. 2019

Uplatnění v chovu hospodářských zvířat, pohyb ve stísněných prostorech, snadné přizpůsobení se podmínkám práce, nenáročné ovládání a maximální spolehlivost. To je jen základní výčet charakteristik nakladače GIANT od holandské společnosti TOBROCO, na který dennodenně spoléhá pan Pivoňka tam, kde je limitující používat klasický traktor s čelním nakladačem.

Pan Pivoňka s nakladačem přemisťuje balíky slámy a vyváží hlubokou podestýlku.

Pan Pivoňka hospodaří v malé obci Radkov v okrese Žďár nad Sázavou v kraji Vysočina dvanáctým rokem, jeho otec však začal již po revoluci. Většina z výměry 85 hektarů je věnována pěstování plodin pro krmné účely, jedná se o jetelovinu a travinu, s tržních plodin je to řepka a sladovnický ječmen. Ve stájích má domov třicet pět kusů hovězího dobytka, z čehož je osmnáct kusů dojnic.

„Nakladač je velmi nenáročný a téměř bezúdržbový, stačí kontrolovat jen olej v motoru a prohlédnout jednou za dva týdny servisní body”
Ondřej Pivoňka, soukromý zemědělec.

Hlavní předností je kloub a rozměry

Mininakladače se často nepovažují za výkonné stroje, bez nich by se však neobešel ani jeden sektor, kde je využívána kvalitní manipulační technika. Ve všech odvětvích, ve kterých se musí přemisťovat materiál nebo pracovat v omezeném prostoru s přídavnými adaptéry, lze využít užitečnou vlastnost kloubové koncepce a příznivých rozměrů. Univerzální a robustní nakladače Giant, které pokrývají širokou škálu modelů různých rozměrů a výkonů, dodává na český trh společnost Vitaltech.

Ovládání příslušenství a pojezdu se ovládá skrze joystick.
Ovládání příslušenství a pojezdu se ovládá skrze joystick.

Mininakladač, který je nepostradatelným všestranným pomocníkem, musí zvládat mnoho různých úkolů, což díky systému rychlé výměny a velkému množství přídavných adaptérů není problém. Výkon, vytrvalost a robustnost se od něj právem očekávají. Kompaktní pomocník je vhodný do úzkých průchodů a pracuje obratně v malém prostoru. Mininakladač tak zvyšuje produktivitu na farmě, kde je potřeba přepravovat náklad a volně ložený materiál ve stísněných prostorech.

Musí to být kvalitní nakladač

Pan Pivoňka si před třemi lety pořídil model D263SW, který dodala přímo společnost Vitaltech. A jelikož prodává i japonské stroje značky Kubota, pan Pivoňka věří i v kvalitu ostatní techniky, jako je v tomto případě Giant. Za tu dobu se stroj osvědčil, funguje dobře a spolehlivě, nejsou s ním žádné problémy, přitom je využíván prakticky neustále. „Vyvážím hlubokou podestýlku od jalovic, v zimě navážím krmení z jámy a jinak slámu na stlaní, a když potřebuji něco přemístit, každý den nakladač jezdí,“ říká Pivoňka. Tento nakladač je cenným pomocníkem na farmě, protože se vše před jeho koupí provádělo ručně. Nyní má odpracováno tři sta motohodin. Vzhledem k tomu, že jsou chlévy a zejména dvůr velmi malé, zvolil pan Pivoňka nakonec kloubovou koncepci místo původně zamýšleného smykem řízeného nakladače. Nemusí tak předělávat kravín. Uživatelé kloubových nakladačů pracujících ve chlévech obecně oceňují dobrou manévrovatelnost a schopnost například vyhrnovat hnůj do pravého úhlu, což se jen těžko dosáhne smykem řízeným nakladačem.

Sklápění přístřešku se provádí za pomocí zajišťovacích kolíků.
Sklápění přístřešku se provádí za pomocí zajišťovacích kolíků.

„Nakladač je velmi nenáročný a téměř bezúdržbový, stačí kontrolovat jen olej v motoru a prohlédnout jednou za dva týdny servisní body,“ zmínil se o technické stránce pan majitel. Stroj pohání tříválcový motor Kubota D1105 o výkonu 26 PS/19 kW. Pohon je hydrostatický a má automotivní kontrolu, v každém kole se nachází hydromotory Poclain s elektronickou uzávěrkou. Stroj vyvine maximální rychlost 12 km/h, na přání je možné zvýšení rychlosti na 19 km/h. Řazení se provádí jednoduše přes joystick, prostřednictvím kterého lze ovládat elektronicky i čtvrtý hydraulický okruh, naklápění a zvedání lopaty, volit nízký a vysoký rychlostní stupeň a provádět změnu směru jízdy (vpřed, neutrál, vzad). Pojezd a brzdění je možné provádět rovněž pedály. K dispozici je funkce pro-inching, která je vhodná pro použití hydraulicky poháněného příslušenství jako jsou sekačky nebo zametací stroje. Ruční páka plynu se používá ke zvýšení otáček motoru. Stroj se nepohybuje a plynový pedál se automaticky změní na pedál řízení a umožňuje pohodlně ovládat rychlost stroje.

Uživatel oceňuje originální stabilizační systém

Nakladač je konfigurován tak, aby mohl využívat jak pasivní, tak aktivní přídavné příslušenství. Proto nechybí ani mechanicky ovládaná třetí hydraulická funkce (s aretací), dvě rychlospojky na nářadí a rychlospojka na přepadový olej. To se bude hodit, neboť vidle s přidržovačem, univerzální lžíci, objemovou lžíci, paletizační vidle s rámem a zametací kartáč včetně hydraulického výklopného zásobníku na nečistoty v budoucnu doplní mulčovač. Hydraulický průtok 84 l/min (350 bar) je vyčleněn pro pojezd a 45 l/min (170 bar) pro pracovní hydrauliku. K jednomu nakladači je k dispozici až 100 různých přídavných nářadí. Záměna mezi jednotlivým nářadím je velmi jednoduchá a rychlá, a to za pomocí hydraulického upínacího systému nářadí, které se ovládá prostřednictvím jedné páky a zajišťovacích kolíků.

Technické parametry nakladače dovolují snadnou manipulaci téměř čehokoliv kdekoliv.
Technické parametry nakladače dovolují snadnou manipulaci téměř čehokoliv kdekoliv.

Stabilita nakladače závisí na úhlu natočení kloubu, zatížení a výšce zdvihu. V tomto směru majitel oceňuje patentovaný tzv. Stabilo systém Giant, který zamyká kloub, což přispívá ke větší stabilitě při zatočení, celkově nakladač hodnotí jako velmi stabilní. Při jízdě na svahu zvládne maximální úhel sklonu 11,3 ° (20 %). Jelikož je u jalovic nízký chlév, ani relativně malá „výrobní“ výška nakladače nestačí. Proto je stroj vybaven ROPS/FOPS sklopným přístřeškem Deluxe včetně pracovního osvětlení a zrcátka. Ruční sklápění přístřešku probíhá denně a opět je řešeno co nejjednodušeji za pomoci zajišťovacích kolíků. Celková šířka stroje 123 cm (s širokými šípovými plášti 31 x 15.50 - 15 AS) je v těchto provozních podmínkách naprosto dostačující. Koncepce stroje, robustní rameno, výška zdvihu 2 588 mm, 90kg závaží umístěné v zadní části stroje a vlastní hmotnost 1 480 kg dovoluji zvednout 1 100 kg, přičemž kapacita výklopu činí 1 040 kg.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička