Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Modulární secí stroje Farmet Falcon PRO nyní se section control a novými dávkovači

Zveřejněno: 27. 4. 2020

Nový modulární secí stroj Falcon 6 PRO Fert+ ve vrcholové výbavě pracuje už od podzimní sezóny v podniku AGROSEM semenářské družstvo Stěžery. Po 6 letech dobrých zkušeností s prvním diskovým secím strojem Farmet Falcon 6 PRO se v podniku rozhodli zakoupit další. Falcon PRO Fert+ (2020) je tedy již druhým secím strojem Falcon v AGROSEM Stěžery. Na stroji oceňují zejména výkonnost, vysoce odolný pneumatikový pěchovací válec, vysokou variabilitu (modularitu) stroje a výbornou kvalitu porostů. Výraznou předností je i možnost setí máku, na který se podnik specializuje.

Modulární secí stroje Farmet Falcon PRO nyní se section control a novými dávkovači

Sečka Falcon 6 PRO je v letošním roce vylepšena v mnoha ohledech. Nejzásadnější novinkou je systém pro automatické spínání sekcí (section control). Ve spojení s automatizovaným řízením pomocí GPS navigace od německé firmy Müller Elektronik lze ovládat až 64 sekcí. Lze tedy uzavírat i každou jednotlivou secí botku úzkořádkového secího stroje s pracovním záběrem až 9 metrů. A to rychle a efektivně pro optimální napojení jednotlivých pracovních jízd na členitých pozemcích a dlouhých klínech. Stroj je také vybaven novými dávkovači s výměnnými válečky. Válečková dávkovací ústrojí jsou kovová, nerezová a vykazují vyšší přesnost setí drobných semen jako je například mák.

Další významnou výhodou je posuvná výsevná sekce umožňující variabilní využití jedné sekce pro výsev všech běžných plodin v kombinaci s diskovou předzpracující sekcí nebo STRIP dlátovou předzpracující sekcí. Libovolně lze zvolit výsevnou rozteč 12,5/25 cm, případně 15/30 cm. Zejména pro setí řepky je optimální výsev na rozteč 25 cm v kombinaci se STRIP sekcí stejné rozteče. Výsev pak probíhá v jedné linii do zpracované půdy v pásech do hloubky až 20 cm s uložením hnojiva do zásobní hloubky. Předzpracující sekce (disková, STRIP či jarní dlátková) jsou agregovány ke stroji rychlovýměnným systémem.

Nový systém pro automatické spínání sekcí secích strojů Farmet (section control)
Nový systém pro automatické spínání sekcí secích strojů Farmet (section control)

AGROSEM semenářské družstvo Stěžery využívá většinu obhospodařovávané půdy k množení osiva, u kterého je velmi důležité zajistit optimální počet jedinců na plochu na celé ploše pozemku. Z tohoto důvodu zvolili nadstandardně vybavený Falcon PRO Fert+ v modelové řadě 2020 včetně automatického section control. Section control také zajistí významnou finanční úsporu optimální spotřebou certifikovaného osiva.

Nový systém pro automatické spínání sekcí secích strojů Farmet (section control)

Farmet uvedl na trh zcela nový systém spínání secích sekcí (section control). Základem jsou uzavírací/přepouštěcí klapky ovládané tlakovým vzduchem umožňující velmi rychlé uzavření toku osiva k secím botkám bez přerušení průtoku vzduchu. Ve spojení s automatizovaným řízením pomocí GPS navigace lze ovládat 2–64 sekcí. Lze tedy uzavírat i každou jednotlivou secí botku úzkořádkového secího stroje s pracovním záběrem až 9 metrů. A to rychle a efektivně pro optimální napojení jednotlivých pracovních jízd na členitých pozemcích.

Hlavní přednosti systému

  • Pneumatické ovládání tlakovým vzduchem 2 bar

  • Uzavírání speciálním svěrným pryžovým elementem

  • Rychlé uzavření a otevření - do 0,5 sec

  • Nízké nároky na elektrické napájení

  • 2–64 samostatně automaticky spínaných sekcí

  • Zachování průtoku vzduchu k secí botce při uzavření toku osiva

  • Postupné uzavírání sekcí je synchronizováno s elektropohonem dávkovačů osiva

  • Vysoká provozní odolnost a životnost

  • Jednoduchá výměna pryžového svěrného elementu

Autor: mj, Farmet
Foto: Farmet

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.