Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Mulčovače Müthing nachází využití v komunální sféře. Zvládnou zpracovat nejen travní porost, ale i větve z keřů

Zveřejněno: 1. 12. 2023

Mulčování je stále oblíbenější způsob údržby nepravidelně sečených travních ploch. Jde o ekologickou likvidaci trávy a plevele. Na velkých plochách k tomu mohou být využity mulčovače výrobce Müthing, který nabízí modely Müthing MU-M Vario a Müthing MU-M/F Vario pro využití v komunální sféře. Firmu Müthing v České republice zastupuje společnost AgroKonzulta Žamberk.

Mulčovače Müthing nachází využití v komunální sféře. Zvládnou zpracovat nejen travní porost, ale i větve z keřů.

Mulčovač lze využít v podstatě na veškeré udržované travní plochy, přerostlou trávu, plevel, nálety a ostatní biologický odpad, sady, plochy kolem silnic či příkopy.

Mezi univerzální mulčovače se řadí model Müthing MU-M Vario, který je možné již v základní výbavě agregovat s předním nebo zadním závěsem traktoru podle toho, jaký traktor používáte a do jakých podmínek ho chcete vyslat. Mulčovač je určen pro traktory o výkonu od 75 do 160 koní a vyrábí se v pracovních záběrech od 2,2 do 3 metrů.

Sériové provedení mulčovačů Müthing také nabízí hydraulický stranový posuv (až 56 cm), jenž nalézá využití při mulčování kolem překážek. Zmulčovaný materiál je možné odkládat před nebo za velkým opěrným válcem. Poradí si i s větším množstvím materiálu. Opěrný válec se dá volitelně opatřit stěrkou minimalizující jeho znečištění a prašnost během mulčování.

Vhodné zpracování každého porostu díky plynule nastavitelné řezné liště Vario.
Vhodné zpracování každého porostu díky plynule nastavitelné řezné liště Vario.

Další specialitou výrobce je způsob uložení ložisek opěrných válců Starinth v originálním vnitřním hvězdicovém tvaru, který prodlužuje jejich životnost. Naklápěcí opěrný válec, jenž má na starosti kopírování a požadované nastavení výšky sekání v různorodém terénu, lze jednoduše nastavovat bez speciálního nářadí.

Mulčovač Müthing pro velké plochy

V nabídce tohoto výrobce nalezneme také velkoplošný mulčovač Müthing MU-M/F Vario s šestimetrovým pracovním záběrem (pro traktory o výkonu od 130 do 300 koní). Müthing MU-M/F Vario může být pro zvýšení obratnosti na souvratích vybaven koly. Skládání z přepravní do pracovní polohy a obráceně zajišťuje hydraulický systém sklápění. Mulčovač je možné odstavit i v přepravní poloze na vyztuženém povrchu.

Mulčovač Müthing MU-M/F Vario.
Mulčovač Müthing MU-M/F Vario.

Mezi charakteristické znaky mulčovačů Müthing patří patentovaný systém Müthing MU Vario umožňující plynulé nastavení stupně rozdrcení materiálu. Müthing MU Vario tak nepřímo umožňuje ovlivnit chování hmoty v závislosti na povětrnostních podmínkách. Mulčovače Müthing se vyrábí z jemnozrnné oceli, jejíž vlastností je vysoká otěruvzdornost a vysoká pevnost. Pro homogenní mulč jsou mulčovače opatřeny takzvanou žraločí ploutví (šroubované protiostří) a nastavitelnou Vario lištou, která zvyšuje sací efekt a stupeň drcení všech částí rostlin.

Oba mulčovače jsou opatřeny rotorem s dvojitou spirálou pro snížení zatížení hnací jednotky a tangenciálním úchytem kladívkových nožů za účelem vyváženého mulčování a eliminace utržení držáku nožů. Pracovním orgánem mulčovačů Müthing jsou kladívkové nože typu M. Ty zvládnou zpracovat nejen travní porost, ale i větve z keřů.

Dobře označené mazací body usnadňují údržbu všech mulčovačů Müthing. Obsluha se nemusí starat ani o napínání řemenu, je zde totiž automatické. Před odlétajícím materiálem a cizími předměty chrání stroj naklápěcí ochranné klapky z pružinové oceli. Mulčovače Müthing dokonce disponují ochranou proti odlétajícím kamenům, certifikovanou nezávislým a akreditovaným institutem TÜV NORD.