Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Mulčovací kombinace Tehnos se osvědčila, a tak Družstvo vlastníků půdy Ametyst pořídilo třetí

Zveřejněno: 4. 8. 2023

Družstvo vlastníků půdy Ametyst využívá od roku 2016 mulčovače slovinské značky Tehnos. V kombinaci s čelním a zadním mulčovačem družstvo mulčuje velké plochy strniště po silážní a zrnové kukuřice, luk a pastvin.

Kombinace je složena z čelně neseného mulčovače Tehnos MU 280 LW Profi a vzadu nesených mulčovačů Tehnos MU2Z 840 LW Profi.

Družstvo vlastníků půdy Ametyst se sídlem v Třebíči vzniklo v roce 1993 a zabývá se rostlinnou a živočišnou výrobou. V živočišné výrobě je chováno 690 kusů dojnic, 200 kusů telat a 70 kusů jalovic. V rámci rostlinné výroby obhospodařuje 2 400 hektarů pozemků, z toho 2 000 hektarů připadá orné půdě. Provozuje také bioplynovou stanici o výkonu 1 MW.

K mulčování strniště po silážní a zrnové kukuřici, žita a mulčování luk a pastvin družstvo používá kombinaci mulčovačů Tehnos. Kombinace je složena z čelně neseného mulčovače Tehnos MU 280 LW Profi a vzadu z nesených mulčovačů Tehnos MU2Z 840 LW Profi. Každý z mulčovačů má pracovní záběr 280 cm. Označení Profi poukazuje na zesílenou konstrukci mulčovače. Sestava byla pořízena v roce 2016, druhá totožná sestava v roce 2023 a následovat bude třetí. Ročně tak obě sestavy mulčují rostlinné zbytky na celkové výměře 1 200 hektarů.

Kvalitní mulčování rostlinných zbytků na orné půdě je jeden ze způsobů, jak účinně bojovat proti škůdcům a plevelům a zároveň urychlit rozklad organické hmoty v půdě. Kladívka mulčovače Tehnos MU hmotu rozdrtí na malé kousky a škůdcům tak zamezí v rozvoji. Další nesporné výhody spočívají v rovnoměrném rozprostření zmulčované hmoty – to výrazně ulehčuje a zkvalitňuje další posklizňové operace.

Zadní mulčovače Tehnos MU2Z 840 LW Profi se pracovním podmínkám přizpůsobují pomocí opěrných kol.
Zadní mulčovače Tehnos MU2Z 840 LW Profi se pracovním podmínkám přizpůsobují pomocí opěrných kol.

Mulčování na loukách s trvalými travními porosty, například při velmi malých výnosech hmoty, se provádí v případě, kdy není ekonomické provádět klasickou sklizeň. Dalším důvodem je likvidace nedopasků na pastvinách, většinou plevelných rostlin, které je potřeba ihned intenzivně zmulčovat, aby se zabránilo jejich dalšímu šíření a došlo naopak k podpoření růstu kulturních trav pro další pastvu. Mulčovač Tehnos MU také velmi dobře rozmete po louce kravská lejna. Vzniklý mulč rovněž přispívá svým pomalým rozkladem k výživě luk a pastvin.

„Mulčovače Tehnos jsme zakoupili od firmy Agrotec, se kterou dlouhodobě spolupracujeme. Při výběru mulčovače Tehnos hrála roli kvalita práce, kterou mulčovač odvádí. Líbila se nám jednoduchost, robustnost, zpracování a provedení stroje,”
uvedl mechanizátor Ing. Ivo Kratochvíl.
Každý mulčovač Tehnos MU v sestavě má pracovní záběr 280 cm.
Každý mulčovač Tehnos MU v sestavě má pracovní záběr 280 cm.

Jak je z informací patrné, mulčovače mají v zemědělství široké uplatnění. Jednotlivé stroje jsou přitom konstruovány s ohledem na konkrétní podmínky jejich nasazení. Na českém trhu lze vybírat ze široké škály mulčovačů Tehnos MU, které na český trh importuje společnost AGROTEC Group, a které jsou zároveň i nejprodávanější značkou na trhu.

Mezi charakteristické znaky mulčovačů Tehnos patří patentované rozložení kladiv na rotoru s názvem Low Vib. Tehnos totiž pracuje s ohybovým napětím, které rozložil (díky uchycení jednotlivých kladiv) po celé hřídeli mulčovače. Dosáhl tím snížení vibrací rotoru a zvýšení jeho otáček až na 2 400, což je jedna z nejvyšších hodnot na trhu. V praxi se rotor otáčí rychlostí až 220 km/h. Vedle toho je mulčovač odolný vůči praskání svárů a lze jej propojit i s traktorem s nižším výkonem, s čímž souvisí také nižší spotřeba paliva. Rotor má menší průměr než jeho konkurenti a nenajdeme na něm ani žádnou šroubovici jako u jiných mulčovačů na trhu. Za zmínku také stojí kvalitní kryt z dvojitého plechu.

Rotor mulčovačů Tehnos MU je opatřen speciálně tvarovanými kladívky (26 kusů) z kované oceli. Ty při mulčování vytváří turbulenci vzduchu a vakuum a tím zvedání mulčované hmoty. Speciálně tvarované a snadno vyměnitelné protiostří je přišroubované ve třech řadách. Součástí převodového ústrojí mulčovače je volnoběžka zaručující ochranu pohonu agregovaného traktoru a použití klasického kardanového hřídele. Jednotlivé mulčovače jsou schopné kopírovat terén do +/-12°. Pracovním podmínkám se mulčovače přizpůsobují pomocí opěrných kol nebo opěrných válců.