Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 17.5. – svátek slaví Aneta

Na Ukrajině po dlouhé době vyrobili nový traktor. Je z plastu

Aktualizováno: 4. 7. 2017

XTZ-240 je označení nového kloubového traktoru, který začal vyrábět ukrajinský výrobní závod v Charkově, výrobce khTZ (Kharkov Tractor Plant).

XTZ-240

Traktor XTZ-240 pohání motor MMZ o výkonu 154 kW (210 koní), který je z produkce běloruského výrobce motorů Minsk Motor. Traktor může být dodán i s motorem Volvo Penta o výkonu 176 kW (240 koní). Převodovka poskytuje 12 rychlostí vpřed a stejný počet vzad. Řazení se provádí manuálně. PTO má 540 nebo 1000 ot./min Traktor je vybaven zadním tříbodovým závěsem. Zajímavostí je, že se výrobce rozhodl nahradit těžké kovové součástky, vnější díly, jako je kapota a blatníky, lehkými plasty. Firma proto oslovila největšího výrobce plastových součástek ve východní Evropě, firmu PTI Group sp.zo.o., která tak stojí za současným designem nového traktoru XTZ. Nutno podotknout, že východní výrobci zemědělské techniky vyrábí stroje stále převážně z kovových součástek, není tomu tak jako u západních výrobců, kde se převážně přešlo na lehké plasty. Výrobce plastů PTI Group sp.zo.o. stojí i za interiérem sklízecí mlátičky Rostselmash RSM 161 nebo za exteriérem traktorů Belarus. Jde jasně vidět, že i východní výrobci začínají přecházet na lehké materiály.

Firma XTZ vyrábí traktory již od roku 1930 v Charkově. První z nich byl SKhTZ 15-30. Ve výrobním sortimentu nalezneme traktory a od roku 2016 i sklízecí mlátičky. Sklízecí mlátičky nejsou vlastní produkce, výroba probíhá ve spolupráci s finským výrobcem Sampo Rosenlew. Portfolio traktorů zahrnuje pouze jeden klasický traktor, a to lehký typ HTZ-2511, určený pro komunální nasazení a do velmi lehkých prací v zemědělství. Pak už jsou v portfoliu jen kloubové kolové a pásové traktory. V roce 2015 firma začala pracovat na vývoji elektrického traktoru na bázi typu HTZ-2511.

Autor: Milan Jedlička
Foto: khTZ

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.