Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Nechte se sbalit lisy URSUS a UNIA-GROUP

Zveřejněno: 21. 6. 2019

Od nenáročného lisu na výkon traktoru, přes mechanický lis vyznačující se dostatečnou kvalitou a dlouhou životností, až po lis s variabilní nebo pevnou lisovací komorou pro vysoký výkon. Taková je nabídka v oblasti svinovacích lisů na válcové a hranolové balíky společnosti POL - AGRO Trading ZT.

Lis 1,8 V s pevnou půlenou komorou.

URSUS Z 543/A je plně mechanický lis, který se vyznačuje nízkou potřebou na výkon traktoru, který činí minimálně 50 k. Primárně je předurčen pro menší farmáře, kteří nepožadují super rychlý výkon, ale dostatečnou kvalitu a ocení i dlouhou životnost stroje. Historie tohoto lisu sahá až do roku 1996, kdy se začal vyrábět díky velké poptávce po cenově dostupném a zároveň energeticky nenáročném lisu v Evropě. Od této doby uplynulo mnoho let a došlo k málo změnám v jeho konstrukci. Mezi hlavní změny, které proběhly, patří přesunutí vázání do síťky za vázání motouzem. Tímto se eliminuje pověstné sfoukávání síťky při průběhu lisování balíku. Mezi zákazníky patří nejen malé, ale i větší zemědělské podniky. Máme dokonce pár skalních zákazníku, kteří lis vždy po slisování mnoha balíků obmění za ten samý model. V základním provedení najdeme vázání do sítě, kardanovou hřídel a centrální mazání všech hlavních řetězů. Komora je tvořena řetězy s příčkami pro balíky 120 x 120 cm. Pěti-ramenný sběrač o šířce 185 cm si poradí i s větším objemem hmoty na řádku. Co se týče agregace, je zapotřebí pouze 2x rychlospojka, vývodová hřídel a zásuvka 12V, což umožňuje agregaci i se staršími traktory. Nedílnou součástí stroje je také počítadlo balíků a akusticko-světelná signalizace naplnění komory lisu. Lis se agreguje vždy do spodního závěsu traktoru. Železná podpůrná kola sběrače jsou samozřejmě hydraulicky spustitelná.

Lis URSUS Z 543/A při práci
Lis URSUS Z 543/A při práci

Profesionální lis s variabilní komorou a možností integrované ovíječky

Lisy UNIA GROUP byly navrženy za účelem vysokého výkonu a komfortního ovládání pomocí počítače PILOT BOX. Najdeme mezi nimi lisy jak s pevnou komorou, ať už celo-válcovou nebo půlenou (válce + řetěz), tak lisy s variabilní komorou a jeden model kombi lisu. Lisy lze rovněž vybavit řezáním až s 14-ti noži. U variabilních lisů lze průměr balíku zvolit od 0,8 po 1,65 m. Tyto lisy jsou vždy vybaveny vkládacím rotorem, který vkládá hmotu rovnoměrně do lisovací komory. Mezi výbavu patří i spustitelné dno pro možnost eliminování zahlcení lisu. Reverzace chodu je u těchto lisu samozřejmostí. Zadní vyhazovací rampa je součástí základního provedení u všech modelů. Vázání je možné do sítě i provázku a záleží jen a pouze na zákazníkovi, co si vybere. U kombinovaného lisu máme na výběr ze dvou variant. První model je s celoválcovou komorou, zatím co druhý opět s půlenou (řetězy + válce). Jištění nožů je individuální pro případ vniknutí cizího předmětu. Ovíječka je opatřena dvěma podavači folie, což zkracuje dobu ovíjení. Další možností je nastavení plného automatu.

Kombinovaný lis s ovíječkou MASTER
Kombinovaný lis s ovíječkou MASTER

Nástupce legendárních lisů a snadná manipulace s balíky

KOSTKA je lis na malé hranaté balíky, jenž se stal plnohodnotným nástupcem lisů Fortschritt K 453/K454. Tento lis je velmi nenáročný na výkon traktoru, kdy dostatečný výkon je od 30 k. Originální vázání firmy RASSPE zaručuje dlouhou životnost bez nutností oprav za předpokladu jeho dostatečné údržby. Možnost regulace stupně slisování a délky balíků. Lis disponuje počítadlem balíků a vázáním provázkem TEX 2000. Jištění je pomocí pojistné spojky. Tento lis lze dovybavit zadním vedením pro transport balíků na vlek, hydraulicky zvedaným sběračem a hydraulicky stavitelnou ojí. Vlastní váha stroje je 1 300 kg, šířka lisovací komory 45 cm a výška 36 cm.

Lis Kostka při práci
Lis Kostka při práci
Autor: Milan Jedlička1)
Foto: POL - AGRO Trading ZT

1) čerpáno z materiálů POL - AGRO Trading ZT

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.